Planul ANCOM dupa furtuna de duminica: Un SMS se va trimite simultan catre toti posesorii de telefoane mobile

Luni, 18 Septembrie 2017, ora 22:56
4704 citiri
Planul ANCOM dupa furtuna de duminica: Un SMS se va trimite simultan catre toti posesorii de telefoane mobile
Foto: Arhiva Ziare.com

Sistemul de alerta ce urmeaza a fi implementat va permite transmiterea simultana a unui mesaj catre toti utilizatorii de telefoane mobile, dupa modelul sistemelor de alerta functionale in alte state europene, a anuntat, luni, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Luni a avut loc la sediul ANCOM prima intalnire a grupului de lucru pentru dezvoltarea si implementarea "Sistem Alert", un sistem prin care vor fi transmise mesaje de alerta pe telefonul mobil, in situatii de risc major pentru populatie.

Aceasta prima discutie a avut scopul de a stabili conditiile optime pentru implementarea cat mai rapida a sistemului, informeaza ANCOM in comunicat.

"Sistemul ce urmeaza a fi implementat va folosi tehnologia 'cell broadcast messages', care va permite transmiterea simultana a unui mesaj de alerta catre toti utilizatorii de telefoane mobile aflati intr-o anumita zona a unei retele de telefonie mobila, dupa modelul sistemelor de alerta functionale in alte state europene.

Mai multe detalii vor fi disponibile pe masura ce grupul de lucru va stabili cerintele tehnice, calendarul implementarii si responsabilitatile fiecarui participant la acest proiect", precizeaza sursa citata.

La intalnirea grupului de lucru au participat reprezentanti ai Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), ai Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), precum si ai operatorilor de telefonie mobila.

Presedintele Autoritatii de Reglementare, Adrian Dita, declara luni, la Digi 24, ca in cel mai scurt timp posibil vom avea un astfel de sistem de alerta.

"Probabil, vorbim de saptamani, depinde de niste elemente tehnice care vor fi discutate astazi si in zilele imediat urmatoare, astfel incat sa fim in masura sa avem o analiza obiectiva si sa putem demara tot procesul care va presupune punerea in utilizare a acestui sistem integrat. (...) Concret, suntem in ipostaza in care in cateva zile vom avea solutia si foarte repede implementarea ei", a afirmat presedintele ANCOM.

Guvernul a anuntat, luni, intr-un comunicat de presa, ca aplicatia pentru avertizarea populatiei inaintea situatiilor de risc major - "Sistem Alert" - va fi dezvoltata si implementata de ANCOM, IGSU si STS, in colaborare cu operatorii de telefonie.

In paralel cu implementarea sistemului de alerta va fi demarata o campanie de informare publica si pregatire a populatiei pentru utilizarea acestui sistem, indica sursa citata.

Specialistii Administratiei Nationale de Meteorologie au explicat ca furtuna care s-a abatut duminica in vestul Romaniei provocand pagube materiale insemnate si pierderi de vieti omenesti a fost cauzata de un front atmosferic de aer rece extins dinspre Bosnia-Hertegovina, peste Serbia si Ungaria, ce a intrat in contact cu aerul cald din zonele afectate.

Conform datelor Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, in urma fenomenelor meteo severe, opt persoane au decedat, iar 137 de persoane au fost ranite.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#ANCOM sistem alerta sms telefoane, #ANCOM sistem alerta dezastre , #furtuna
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Mda... Ăsta trebuia introdus mai demult și pentru toate necesitățile