Iohannis spune ca nu a acuzat Guvernul dupa furtuna de duminica. Iata ce l-a revoltat de fapt

Joi, 21 Septembrie 2017, ora 20:46
6019 citiri
Iohannis spune ca nu a acuzat Guvernul dupa furtuna de duminica. Iata ce l-a revoltat de fapt
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a vorbit din nou, joi, despre nevoia unui sistem de alertare a populatiei in cazul fenomenelor meteo extreme, dar a facut apel si la populatie sa se adaposteasca, atunci cand constata ca a inceput o furtuna violenta.

Aflat la New York, la Adunarea Generala a ONU, seful statului s-a declarat "de-a dreptul revoltat" din cauza intarzierii avertizarii meteorologice, in cazul furtunilor violente de duminica, din vestul tarii.

Astfel, presedintele considera ca problema nu a fost la Guvern si a laudat pompierii si ISU pentru modul in care s-au mobilizat si au intervenit.

"Eu am cerut Guvernului sa inceapa sa lucreze la un sistem de alarmare a populatiei. Am verificat, am rugat pe colegii mei sa verifice, cum au fost avertizati oamenii de acest front periculos care a produs ravagii si cum au reactionat autoritatile.

Credeti-ma, am fost extrem de neplacut surprins, ca sa nu zic ca am fost de-a dreptul revoltat, sa aflu ca prima avertizare meteorologica s-a dat cu cateva minute inainte sa avem in Banat primul deces din cauza furtunii. Este o disfunctionalitate foarte grava in sistemul de avertizare.

Pe de alta parte, avem nevoie de un sistem de prevenire pentru populatie. Nu toata lumea sta toata ziua la televizor, sa vada ce zice ANM-ul. Acesta este un sistem care nu functioneaza pe termen scurt. Functioneaza daca, de exemplu, la stirile de seara se anunta ca a doua zi vor fi furtuni. Atunci majoritatea oamenilor afla aceste lucruri.

Dar am profitat de faptul ca aici, in New York, si, in general, in Statele Unite exista astfel de sisteme si am vorbit cu oameni de aici.

Aseara chiar m-am intalnit cu cineva cu care am fost pe vremuri colegi la scoala si am povestit mai multe. Exista sisteme de avertizare care iti trimit SMS pe telefonul mobil si care te avertizeaza ca vine furtuna, ca a cazut curentul, ca se inunda strada X, si asa mai departe. Deci avertizari si pentru fenomene meteo periculoase, dar si pentru incidente civile care afecteaza viata de zi cu zi a oamenilor. Asa ceva imi imaginez si pentru Romania, si atunci, sigur, putem sa prevenim populatia.

Dar ca sa functioneze prevenirea, prima data trebuie sa avem un sistem de avertizare serios din partea ANM. Deci aici, recunosc, sunt foarte nemultumit de cum au functionat lucrurile.

Pe de alta parte, ca sa nu fiu inteles gresit, unii au divagat la televizor. Nu am acuzat Guvernul de nimic, fiindca e un guvern proaspat, ce era sa faca? Probabil nici nu au stiut care sunt liniile de comunicare, inca. Deci nu asta era problema.

Pe de alta parte, acest guvern nici nu avea cum in timpul foarte scurt sa apuce sa construiasca un astfel de sistem. Dar am fost foarte nemultumit ca o entitate care trebuie sa previna, sa avertizeze populatia, nu a facut-o. Au fost, din fericire, interventii foarte reusite din partea pompierilor, de exemplu, si ca de obicei, pot sa laud pompierii, au facut o treaba excelenta. ISU a intervenit peste tot, au salvat ce a mai putut fi salvat", a declarat presedintele, potrivit transcrierii conferintei de presa, postata pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

In incheiere, seful statului i-a sfatuit pe oameni sa dea dovada de responsabilitate in timpul furtunilor si sa se adaposteasca.

"Cred ca este absolut normal ca atunci cand un om merge pe strada si vede ca vine o furtuna, fiindca furtuna nu vine pe furis, se vede, sa se adaposteasca. Mi se pare oarecum greu de inteles ca oameni care vad ca vine o furtuna puternica continua sa mearga pe strada, si atunci oamenii sigur sunt sub un risc mare sa fie loviti de panouri de publicitate prost instalate, acoperisuri prost realizate sau, pur si simplu, crengi, copaci care se rup din cauza furtunii. Si aceste lucruri cred ca trebuie sa se spuna mai des: cand e furtuna, va rog sa va adapostiti. Un mesaj extrem de simplu si usor de inteles", a mai spus Iohannis.

F.N.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Iohannis nori furtuna, #Iohannis furtuna Bucuresti, #Iohannis sistem alerta furtuna, #Iohannis avertizare furtuna Bucuresti , #presedinte