Fotoreportaj Ziare.com Viata soldatilor americani dislocati in Europa de Est

Sambata, 30 Septembrie 2017, ora 12:17
16223 citiri
Fotoreportaj Ziare.com Viata soldatilor americani dislocati in Europa de Est
Foto: Ziare.com

Operatiunea Atlantic Resolve a fost initiata in anul 2014 dupa ce Vladimir Putin a invadat Peninsula Crimeea. Este un program al guvernului american care a ajuns la o finantare de aproape 5 miliarde de dolari in 2018.

Aproape 4.000 de soldati petrec cate noua luni in bazele militare din Polonia, Germania, Romania, Ungaria si Bulgaria. O brigada de blindate din SUA este inlocuita la noua luni de o alta care vine cu tot echipamentul, de la tancuri, pana la pistoale mitraliera.

Brigada efectueaza exercitii in parteneriat cu NATO si cu statele membre ale aliantei in diferite zone din Europa de Est. Dar cum traiesc soldatii in aceasta perioada de noua luni?

Intr-un cort-dormitor incap pana la 150 de soldati. Acesta e un dormitor provizoriu care a fost montat intr-o baza militara din Polonia pana cand operatiunile logistice de descarcare si asamblare a echipamentului se incheie.

Dupa o perioada de cateva saptamani, soldatii se muta in cazarma.

In timpul exercitiilor militare, pe campul de lupta, in perioadele de mars, soldatii primesc pachete MRE (Meal Ready to Eat, hrana gata de mancat, in traducere). Pe fiecare pachet e trecut ce fel de mancare contine. In cel din imagine avem legume pasate cu paste si sos in stil taco.

Pe langa felul principal, pachetul contine doua felii de pesmet, un plic mare de gem, un plic de unt de arahide sau de branza topita, o punga vidata cu alune, o punguta de bomboane M&Ms, o lingura din plastic, un plic mare cu sare, piper, praf de ardei iute, zahar, doua pastile de guma de mestecat.

Totul e impachetat extrem de ingenios, iar felul principal e insotit de o punga care are inauntru un servet imbibat intr-o substanta chimica. Plicul cu felul principal se introduce in aceasta punga, se adauga doua degete de apa rece care intra in reactie cu substanta din servet, iar in urma reactiei se emana caldura, mancarea incalzindu-se in cinci minute.

Soldatii pun mana si pe lopata cand e nevoie. Repara drumurile din interiorul cazarmei deteriorate de trecerea tancurilor si a vehiculelor blindate. Viata intr-o brigada presupune mult efort fizic.

Cand pleaca din cortul de campanie, soldatii ajung intr-un astfel de dormitor in care sunt de la sase pana la opt paturi. Aceste dormitoare au fost puse la dispozitie de armata poloneza.

In general, soldatii isi tin hainele in devalmasie, ordinea in ce priveste lucrurile personale nu reprezinta o prioritate.

Dupa-amiaza au loc exercitii fizice. Soldatii se imbraca in echipamentul de sport pus la dispozitie de armata, iar militarii fac jogging, alergari in viteza, ridica greutati, fac flotari, tractiuni la bara. Ritmul nu este unul insuportabil, fiecare dupa propriile puteri, dar toti se misca si isi fac exercitiile.

Se incurajeaza intre ei. Dupa antrenament, unii se deplaseaza spre locul de fumat sa-si aprinda o tigara sau sa traga nicotina dintr-o pipa electronica.

O mare parte a zilei este dedicata intretinerii si reparatiilor echipamentului. Militarii se ocupa de tot ce inseamna defectiuni minore, pregatirea tancului pentru deplasarea pe calea ferata, in cazul in care trebuie mutat intr-o noua regiune, pregatirea acestuia pentru manevre, pentru exercitii.

Acesta trebuie sa fie gata tot timpul sa intre in actiune in cel mai scurt timp posibil, iar asta e responsabilitatea echipajului.

Coada la spalatorie. Militarii isi predau rufele care trebuie spalate dupa un anumit program. Ele se ridica dupa 72 de ore.

Echipajul unui tanc Abrams incepe sa lucreze imediat dupa incheierea exercitiului militar. Functionarea optima a echipamentului e o prioritate.

Reprezentantii armatei americane vor sa aiba o relatie cat mai buna cu partenerii lor. In imagine, o femeie soldat din Brigada a III-a Blindate isi face un selfie cu o "colega" din Polonia.

*Fotografii exclusive: Ziare.com

Citeste toate materialele exclusiv Ziare.com realizate de Emilian Isaila in randurile Armatei SUA

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#viata soldat american, #brigada blindate Europa de Est, #razboi rece Rusia America, #soldati americani Polonia , #razboi