Petre Daea: Noi nu am gasit justificarea scumpirilor la alimente. Asteptam raspunsul Concurentei

Sambata, 18 Noiembrie 2017, ora 14:25
2885 citiri
Petre Daea: Noi nu am gasit justificarea scumpirilor la alimente. Asteptam raspunsul Concurentei
Foto: Arhiva Facebook/Petre Daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, aflat la Sibiu pentru lansarea campaniei "Alege oaia", a explicat decizia de a sesiza Consiliul Concurentei privind scumpirea unor produse. El a spus ca a facut verificari si ca nu au existat modificari in costul de productie, astfel ca majorarile de preturi nu ar fi justificate.

"Preturile la o serie de produse au inceput sa creasca si pentru fiecare produs ne-am dus la raft sa vedem ce se intampla. Am fost si la producatori sa vedem ce se intampla si am constatat acolo ca nu exista modificari in costul de productie si atunci am solicitat sprijinul Consiliului Concurentei pentru ca noi nu gasim elemente care sa justifice asemenea preturi. Cei de la Consiliul Concurentei sunt specialisti in domeniu si au si instrumentele legale, ca sa vedem daca exista si altfel de factori. Asteptam raspunsul lor ca sa avem tabloul complet", a declarat Daea.

El a precizat ca este vorba in special despre preturile la oua si la carne si produse din carne.

"De exemplu, la carnea de porc pretul la producator a scazut, iar in piata a crescut. Sunt lucruri pe care nu le poti explica si de aceea am solicitat opinia Consiliului Concurentei. Noi nu avem instrumente, legislatie ca sa intervenim pe piata. Asteptam raspunsul, pentru ca noi nu putem interveni", a precizat ministrul Agriculturii.

Citeste si Explicatiile lui Daea: De ce s-au scumpit ouale chiar si cu 50% in ultimele zile

De la inceputul lunii noiembrie, pretul oualor a crescut chiar si cu 50% in magazine, producatorii punand aceasta situatie pe seama unei scaderi a productiei odata cu racirea vremii, dar si pe seama crizei de pe piata europeana.

In urma cu o saptamana, ministrul Agrculturii spunea ca este vorba despre "un puseu pe piata", consecinta a scandalului contaminarii cu Fipronil, care a afectat ferme din Olanda, Franta Belgia. Ministrul a argumentat ca, oferta fiind mai mica, "piata a reactionat in mod natural".

De asemenea, in ultima perioada a crescut si pretul carnii. Reprezentantii asociatiei de profil spune ca, desi pretul carnii de pasare si porc a scazut la poarta fermei cu pana la 30% fata de 2016, cu toate acestea in marile lanturi de magazine alimentele s-au scumpit, astfel incat a cerut autoritatilor sa intervina.

Campania de informare si promovare Alege Oaia! se desfasoara la nivel national intre octobrie si decembrie si are ca principal scop incurajarea consumului de carne si produse din carne de oaie pe tot parcursul anului.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#explicatii scumpire alimente, #scumpire alimente, #Daea Alege Oaia , #scumpiri