O cladire in care locuiau romani a ars in Germania. Zeci de oameni au ajuns la spital. Iohannis se declara consternat - UPDATE

Vineri, 01 Decembrie 2017, ora 20:30
11397 citiri
O cladire in care locuiau romani a ars in Germania. Zeci de oameni au ajuns la spital. Iohannis se declara consternat - UPDATE
Foto: Arhiva Pixabay

Un imobil din localitatea germana Bergkamen, in care locuiau si romani, a fost cuprinsa de flacari, 33 de persoane ajungand in spital, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

"Consulatul General al Romaniei la Bonn urmareste indeaproape evenimentele legate de incendiul produs la data de 1 decembrie 2017, intr-un imobil situat in localitatea germana Bergkamen. Potrivit informatiilor furnizate de autoritatile locale, in imobilul afectat de incendiu locuiau 45 de persoane, printre care si cetateni romani.

33 dintre persoanele afectate au fost spitalizate, urmare intoxicatiei cu fum, 7 dintre acestea fiind in stare grava, fara a le fi pusa viata in pericol. O parte dintre persoanele spitalizate au fost externate", transmite Ministerul de Externe.

Ulterior, MAE a informat ca unele dintre persoanele rezidente aveau dubla cetatenie, printre care si cea romana, ca toate persoanele au fost externate si ca angajatorul german al persoanelor afectate de incendiu a confirmat ca le-a asigurat cazarea intr-o alta locatie.

Potrivit presei germane, pompierii au fost anuntati, in jurul orei 06:30, ca o masina arde pe o strada din Bergkame, iar la scurt timp au primit un al doilea apel, care spunea ca si cladirea din apropiere a luat foc.

Publicatia germana Waz scrie ca procuratura de a demarat o ancheta, iar politia urmeaza sa stabileasca daca focul a fost pus intentionat.

In cladirea in care a avut loc incendiul locuiau, potrivit evidentelor autoritatilor, 33 de cetateni romani si opt cetateni din Republica Moldova, angajati ai unei firme de constructi. "Este vorba de angajati ai unei firme de constructii", a declarat primarul din Bergkamen, Roland Schafer, precizand ca in momentul producerii incendiului nu se aflau in cladire toti locatarii inregistrati.

UPDATE 1: Purtatorul de cuvant al MAE, Paul Ciocoiu, a declarata la Digi24 ca "nu avem confirmata nicio identitate sau nationalitate" a celor care au ajuns la spital.

Politia germana ancheteaza, a mai spus el, afirmand ca nu exista prea multe date legate de caz pentru ca: "noi nu avem competente de natura judiciara in astfel de situatii". Pana cand nationalitatile nu sunt confirmate, nu sunt transmise informatii, a mai declarat Paul Ciocoiu.

UPDATE 2 - Administratia Prezidentiala transmite ca presedintele Klaus Iohannis este "consternat" de incident si este ingrijorat de "un act de o asemenea cruzime".

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, este consternat de incidentul care a avut loc in localitatea germana Bergkamen, intr-o cladire in care locuiesc si cetateni romani, chiar de Ziua Nationala a Romaniei. Presedintele Klaus Iohannis este foarte ingrijorat de faptul ca un act de o asemenea cruzime, soldat cu zeci de raniti, poate avea loc in Europa anului 2017 si condamna cu fermitate acest incident", transmite Administratia Prezidentiala.

Institutia informeaza ca Iohannis se intereseaza personal de aceasta situatie si ca asteapta ca ancheta autoritatilor germane sa clarifice "cu maxima urgenta" circumstantele in care a izbucnit incendiul.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#incendiu cladire romani Germania, #romani spital incendiu Bergkamen , #romani Germania