Don Quijotte de la Palatul Victoria

Joi, 14 Decembrie 2017, ora 08:35
6155 citiri
Don Quijotte de la Palatul Victoria

S-a anuntat oficial scumpirea energiei, urmeaza factura la intretinere, iar de aici vin si celelalte, intrucat daca nu e energie, nimic nu e. Asta dupa ce pretul untului se cam dublase, al carnii se ajustase si numai ouale au facut un pas inapoi, dupa ce facusera doi pasi inainte.

Ministrul Agriculturii, dl Petre Daea, a profitat de situatie, ca sa sustina ca pasul inapoi i se datoreaza numai dansului personal. A fost de ajuns sa faca un semn cu degetul domniei sale, sa bage spaima in comercianti si numaidecat s-a stabilizat piata, in baza principiului omologat candva de Vlad Tepes si reluat acum de Daea Voda: "frica pazeste via".

Poate ca domnul ministru este mai documentat la capitolul snoave si legende decat intr-ale economiei, dar clasicii acestei stiinte, care nu sunt nici ei incompetenti, au stabilit fara drept de tagada ca, intr-o economie libera, preturile nu le pazeste frica, ci numai piata.

Nimeni nu se poate pune contra legii cererii si a ofertei.

In opinia mea, oricat s-ar lupta domnul Daea cu morile de vant, nu poate obtine altceva decat ceea ce obtinuse predecesoul Don Quijotte, adica nimic, intrucat preturile nu se lasa invinse de nimeni decat numai de propriile legi si principii, imbatabile.

Ca nu-i convine Guvernului situatia, asta e o alta problema. Nu poti hotari ca doi ori doi fac cinci, pentru ca nu-ti convine sa faca patru.

Iar cresterea preturilor de orice fel este consecinta programului de guvernare, nu indaratniciei unor negustori, care n-ar vrea sa asculte de ordinele vreunui ministru asezat vremelnic la butoane.

Toti specialistii ne-au atras atentia ca ne asteapta zile grele. Noi insa le-am dat cu tifla, am zis ca sunt vanduti intereselor straine, ca se iau dupa glasul ambasadelor, ca sunt sorosisti, iar acum ne miram cum de am ajuns acolo unde am fost avertizati de ei ca vom ajunge.

Iar daca domnului ministru i se pare ca poate rezolva inflatia doar cu pixul, asta ne demonstreaza ca, luptand cu morile de vant, si-a pus ochelari de cal, anume ca sa nu vada limpede nimic altceva, decat numai oul, oaia si - mai de curand - vaca.

Sa fiu sincer, nu pretul oului ma preocupa. Oul e o tinta falsa, pusa in discutie pentru ca are haz. Tinte sunt toate. Mergeti in orice market si comparati pretul de acum trei luni, sase luni sau un an cu cel de astazi la ulei, ciorapi, lenjerie, sapun, prosop, pantofi, palarii, televizoare, papuci, la orice.

Nu este inflatia oului, a untului sau a carnii, cum vrea sa sugereze dl Daea, care le-ar rezolva pe toate la un semn. Este o inflatie totala, intr-un Guvern strans cu usa, ca sa faca rost de bani.

De unde bani? Nu mai merge cu trucuri de tipul "trecem contributiile la angajat", care s-a consumat sau cel cu "taxa pe solidaritate", care s-a discutat si s-a uitat.

Singura sursa ramane imprumutul. S-a indatorat Guvernul in nici un an, cat se indatorau altele in cativa ani.

Nu peste tot e asa. Aud intamplator ca giurgiuvenii, ba chiar si unii bucuresteni, si-au facut obiceiul sa se aprovizioneze cu de toate din marketul de la Ruse. Acolo preturile sunt imbatabile. Fata de ale noastre, bineinteles.

Bulgarii n-au desfiintat 102 taxe, n-au re-accizat benzina, n-au marit lefurile mai mult decat ii tin curelele, n-au trecut contributiile de la angajator la angajat si n-au facut alte traznai contra carora, la noi, iese lumea in piata mare, sa protesteze.

Toate sunt mai ieftine la ei - unele chiar cu pretul la jumatate. A ajuns convenabil sa mergi pana la Ruse, sa-ti umpli portbagajul, rezervorul (ca si benzina e mai ieftina) si sa te intorci acasa in castig.

Suntem ca vai de cozonacul nostru, dar as zice ca ne meritam soarta. Ne-am lasat pacaliti de dna Olguta Vasilescu, trambita social-democratilor. Cand ne-a fermecat cu majorarea salariilor, nu ne spunea nimic de inflatie, de preturi, de ratele la banci, de cursul valutar.

Si, mai ales, niciun cuvant despe puterea de cumparare. Mi-am zis atunci ca, licentiata in litere si istorie cum e, poate nici nu se pricepe.

Dar, sa-mi fie iertat, daca nu se pricepe, de ce se baga? Si mai ales, de ce ne imbrobodeste spunand ca salariile majorate ne umplu buzunarele, cand in fapt, puterea de cumparare scazuta ne goleste sacosa?

In opinia mea, nu e corect sa-i avantajezi pe bugetarii care te voteaza si sa-i dezavantajezi pe angajatii din mediul privat, care mi-e teama ca nici nu se duc la urna, de atata lehamite.

Daca s-ar fi dus, poate ca rezultatul scrutinului ar fi fost altul, poate ca dl Dragnea nu ajungea lider de Camera, nici dl Tariceanu de Senat, iar dna Olguta ar fi fost profesoara de limba romana la vreun liceu din Banie.

Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
#Lia Olguta Vasilescu cresteri salariale, #Daea stopare inflatie, #Lia Olguta Vasilescu putere de cumparare , #ministrul Economiei