Comisia Iordache loveste din nou. Dupa Legile Justitiei, astazi a venit randul Codului penal si de Procedura Penala

Joi, 14 Decembrie 2017, ora 08:01
4755 citiri
Comisia Iordache loveste din nou. Dupa Legile Justitiei, astazi a venit randul Codului penal si de Procedura Penala
Foto: Captura Privesc.eu

Comisia parlamentara speciala condusa de deputatul PSD Florin Iordache se intruneste din nou joi, incepand cu ora 11:00, pentru a dezbate propunerile de punere in acord a codurilor din Justitie cu deciziile Curtii Constitutionale, precum si transpunerea Directivei Parlamentului European privind prezumtia de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces.

Si asta cu toate ca la inceputul acestei saptamani a decis sa isi sisteze lucrarile pe perioada celor trei zile de doliu national in memoria regelui Mihai.

Profitand de transpunerea directivei Parlamentului European privind prezumtia de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces, PSD, ALDE si UDMR au propus o serie de amendamente la Codul Penal si la Codul de procedura penala.

Citeste opinia scrisa de Ioana Ene Dogioiu pe aceasta tema

Cel mai controversat dintre aceste amendamente interzice orice comunicare publica referitoare la dosarele aflate in curs de urmarire penala si de judecata.

"În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune și se pedepsește, potrivit legii penale", se arata intr-un amendament depus de PSD si ALDE la Codul de procedura penala.

De asemenea, social-democratii si cei de la ALDE propun ca "in cursul procesului penal sa fie interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârșirea unor infracțiuni purtând cătușe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalități de natură a induce în percepția publică că acestea ar fi vinovate de săvârșirea unor infracțiuni".

Tot la Codul de procedura penala UDMR a propus ca "inainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive, declarațiile publice și deciziile oficiale provenind de la autoritățile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca și cum acestea ar fi fost condamnate".

UDMR a mai propus si ca "exercitarea dreptului de a nu da nici o declarație pe parcursul procesului penal nu poate fi utilizată împotriva suspectului sau inculpatului într-o etapă ulterioară a procedurii și nu poate fi utilizată la coroborarea faptelor".

PSD si ALDE au depus un alt amendament la Codul de procedura penala, potrivit caruia "audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore".

In ceea ce priveste abuzul in serviciu, presedintele comisiei parlamentare speciale, social-democratul Florin Iordache, a declarat la inceputul lunii noiembrie ca se impune un prag pentru aceasta invfractiune si ca el ar putea fi stabilit in jurul sumei de 19.000 de lei, precizand ca nu crede ca acest lucru ar deranja pe cineva.

In cadrul dezbaterilor din comisia speciala, secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Mariana Mot, a anuntat ca ministerul lucreaza la un proiect legislativ separat privind abuzul in serviciu si neglijenta in serviciu.

Comisia Iordache: PSD si ALDE au venit cu amendamente care vizeaza direct presa. Fara catuse si "penali"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cod penal, #Cod Procedura Penala , #justitie