Desi sunt astazi mai bogati decat ungurii, romanii risca sa ajunga mai repede in sapa de lemn

Sambata, 20 Octombrie 2018, ora 11:13
8349 citiri
Desi sunt astazi mai bogati decat ungurii, romanii risca sa ajunga mai repede in sapa de lemn
Foto: Arhiva Ziare.com

Daca tinem seama de valoarea casei in care locuieste, romanul e - in mod clar - mai bogat decat vecinul sau ungur. Daca, insa, ne uitam la cati bani ii revin fiecarui om din economia nationala, maghiarul e de departe mai instarit. Iar asta inseamna ca, in caz de recesiune, nu risca sa ajunga in sapa de lemn la fel de repede ca romanul.

In medie, averea unui roman se ridica la 42.282 de dolari, in 2018, se arata in studiul intitutlat "Averea Globala in 2018" realizat de Credit Suisse si publicat de curand. Or, asta inseamna ca - tot in medie - romanul e cu 1.164 de dolari mai bogat de ungurul. Ar putea parea o veste buna. Totusi, nu e neaparat asa. Iata de ce.

Cel mai valoros bun al romanului - si cel care reprezinta cea mai mare parte din averea sa - este casa. Iar cum preturile de pe piata imobiliara variaza, iar multi economisti anunta deja ca o noua recesiune de apropie, e posibil ca locuintele sa se ieftineasca. Asa ca averile a 96% dintre romani - adica ale celor care detin cel putin o casa sau un apartament - ar putea scadea vertiginos, in curand.

In consecinta, ungurii ne-ar putea surclasa in curand in topul bogatiei mondiale. Asta pentru ca la ei economia e mai sanatoasa si produce mai mult. Astfel, potrivit datelor Credit Suisse, unui roman ii revin, din PIB, circa 11.000 de dolari pe an. In paralel, unui cetatean maghiar ii revin, din PIB-ul tarii sale, aproape 14.000 de dolari pe an. E semn ca, pe undeva, economia tarii vecine merge mai bine si ca averile lor, mai mici decat ale romanilor, sunt, insa, mai stabile.

Puteti citi aici, integral, raportul realizat de Credit Suisse, care a masurat bogatia statelor, la nivel global:

Daca, totusi, nu tinem seama de aceste considerente si inca ne bucuram, crezand ca suntem oameni cu adevarat instariti, e suficient sa ne uitam spre vestul Europei. Acolo, un cetatean nu are in medie doar putin peste 42.000 de dolari, ca la noi, ci: 281.339 de dolari (in Franta), 314.842 de dolari (in Marea Britanie) si 250.856 de dolari (in Germania) .

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#studiu bogatie globala Credite Suisse, #romani bogatie unguri, #economie Romania Ungria bogatie , #avere