Situatie controversata: Judecatorul care a decis o achitare, pe motiv de protocoale, solutioneaza cazul si dupa contestatia in anulare

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 22 Octombrie 2018, ora 15:51
10906 citiri
Situatie controversata: Judecatorul care a decis o achitare, pe motiv de protocoale, solutioneaza cazul si dupa contestatia in anulare
Foto: Captura youtube/Interes General

Curtea Militara de Apel Bucuresti a respins saptamana aceasta cererea de recuzare a magistratului Constantin Udrea, cel care a sustinut, intr-un interviu, ca aplicarea protocoalelor secrete, incheiate intre Ministerul Public si SRI, reprezinta in opinia sa un exemplu de "crima organizata". Decizia este fara cale de atac.

Solicitarea de recuzare a fost facuta in cadrul unui proces inedit. Este vorba de cazul in care procurorii militari au facut o contestatie in anulare, cale extraordinara de atac, impotriva unei sentinte definitive de achitare. Din completul care judeca acest proces face parte si Constantin Udrea, cel care a facut parte si din completul care a dat achitarea.

Minuta respingerii recuzarii se gaseste pe portalul Curtii Militare de Apel Bucuresti.

Achitarea

Totul a inceput pe 12 iulie 2018, cand completul de judecata format din judecatorii Constantin Udrea si Radu Stancu a decis achitarea unui jandarm, Costantin Groza, acuzat ca ar fi luat mita. Jandarmul fusese condamnat in faza de fond la 3 ani de inchisoare cu suspendare, dar magistratii au decis anularea interceptarilor si filajelor din dosar, pe motiv ca acestea ar fi fost obtinute in baza protocolului semnat de SRI cu Ministerul Public.

Procurorii militari incearca acum sa mute judecarea contestatiei in anulare de la Curtea Militara de Apel Bucuresti. Potrivit site-ului Inaltei Curti, Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel Bucuresti a cerut, pe 15 octombrie, stramutarea dosarului. Termenul de judecata este 6 noiembrie.

Dorit de Tudorel Toader

Constantin Udrea a fost la un pas sa faca parte din echipa lui Tudorel Toader, dar este si vizat de o actiune disciplinara.

Astfel, Constantin Udrea trebuia sa ocupe in primavara anului 2017 functia de secretar de stat in Ministerul Justitiei, condus de Tudorel Toader. Atunci ministrul a cerut detasarea acestuia la minister, dar CSM a respins solicitarea.

In plus, la sfarsitul lunii mai 2017, Inspectia Judiciara (IJ) a initiat actiunea disciplinara fata de judecatorii Radu Stancu si Constantin Udrea pentru nerespectarea in mod grav sau repetat a dispozitiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor si nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale sau ale instantei supreme in solutionarea recursurilor.

Declaratiile controversate

Inainte de a da sentinta in cazul jandarmului, Constantin Udrea s-a antenpronuntat in privinta efectelor protocolului SRI-Parchet. "In ce priveste protocoalele secrete incheiate cu organele judiciare, ele constituie o mare drama a poporului roman. N-as fi crezut vreodata ca voi trai momentul in care un serviciu de informatii sa gireze si sa coordoneze activitatea, in mod obscur evident, adica secret, activitatea organelor judiciare", a spus Udrea la TVR.

Constantin Udrea a dat, la inceputul acestei luni, un alt interviu in care afirma ca aplicarea protocoalelor secrete, incheiate intre Ministerul Public si SRI, reprezinta in opinia sa un exemplu de "crima organizata".

"Impotriva cui se indreapta aceste protocoale? Avand in vedere ca in centrul lor se afla SRI, vedeti ca radiaza ca o roata cu spite, catre toate structurile judiciare, este de fapt o crima organizata. Aceasta activitate de creare si de punere in aplicare a protocoalelor secrete constituie crima organizata, deoarece oamenii sunt calificati, stiu ce au facut, stiu impotriva cui sunt indreptate protocoalele, stiu ca se adauga la lege", a declarat judecatorul Constantin Udrea, pentru Mediafax.

Ministerul Public: Am facut sesizari la IJ

In replica, Ministerul Public a transmis ca declaratiile lui Udrea impotriva institutiei trebuie privite prin prisma faptului ca procurorul general Augustin Lazar a facut in mai multe randuri sesizari la Inspectia Judiciara pe numele colonelului, in urma altor astfel de iesiri publice.

"Conducerea PICCJ considera ca afirmatiile domnului judecator reprezinta opinii personale, partinitoare si, totodata, atrage atentia asupra unei posibile incalcari a obligatiei de rezerva impusa magistratului, in conditiile in care are spre solutionare cauze in care pot fi incidente aspecte pe care le critica, iar abordarile acestuia nu s-au situat la nivel de principiu, ci au constat inafirmatii punctuale, pentru care nu a prezentat dovezi", se arata intr-un comunicat al Parchetului General remis Ziare.com.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Constantin Udrea protocoale, #judecator Constantin Udrea, #Constantin Udrea , #magistrati