Partidul si oamenii lui. Cum ajunge un ministru sa fie demisionat si ce carti poate juca, inainte de cel mai dur MCV pentru Romania

Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 22:32
15250 citiri
Partidul si oamenii lui. Cum ajunge un ministru sa fie demisionat si ce carti poate juca, inainte de cel mai dur MCV pentru Romania
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Daca Stalin nu te punea pe lista vreunei trimiteri in Gulag sau macar pe cea a amenintarii cu arestarea unei rude, puteai sa te intrebi (ironic) daca nu cumva vei ramane un mediocru in ochii partidului. Asa a ajuns Polina Molotova sa ia calea lagarului, iar sotul ei sa fie unul dintre oamenii din camarila dictatorului sovietic, care a parafat, alaturi de Ribbentrop, impartirea Europei.

Aceasta pedepsire exemplara a Polinei Molotova trebuie sa fie undeva in dosarele de pedagogie a puterii pe care Lubianka le va fi transmis partidelor de paie, asa-numitele fronturi de salvare nationala, in lunile in care serviciile aveau ca misiune salvarea partidului.

Se va fi asternut uitarea peste ele, pana cand, intr-o zi de sambata, un membru PSD a fost demisionat din functia pe care o detinea in Guvern.

Neintamplator, este vorba despre ministrul pentru Afaceri Europene, a carui demisie a fost anuntata de colegi de-ai sai (Rovana Plumb, la Digi24 si profit de prilej sa amintesc ca doamna Plumb este si ministru interimar al Educatiei), cu cateva zile inainte ca Parlamentul European, din care Victor Negrescu a facut parte, sa voteze o rezolutie deloc onorabila pentru Romania.

MCV devastator pentru Romania - decuplarea de Bulgaria

In aceeasi zi, Comisia Europeana va publica si urmatorul raport MCV, unul care va arata, o data in plus, dar de data asta mult mai cronic, vulnerabilizarea Romaniei in epoca PSD.

Surse diplomatice au dezvaluit pentru Ziare.com tonul sever si, la urma urmei, ultimativ al recomandarilor pe care Comisia le va face autoritatilor de la Bucuresti, cele care au reusit, in doi ani, sa compromita progresele din Justitie, printr-un asalt greu de digerat la Bruxelles asupra independentei magistratilor.

Printre altele, se cere renuntarea la demiterile procurorilor-sefi, fara respectarea punctului de vedere al CSM, in contextul in care Tudorel Toader, ministrul Justitiei, a demarat procedura de inlaturare din functie a lui Augustin Lazar.

Mai mult, oficialii europeni solicita direct, fara nuante, blocarea implementarii Codurilor Penal si de Procedura Penala, dar si intrarea in vigoare a recomandarilor Comisiei de la Venetia.

Aceleasi surse spun ca raportul asteptat marti va aduce decuplarea Romaniei de Bulgaria, pentru care se va propune, in orizontul urmatorului an, renuntarea la Mecanismul de Cooperare si Verificare.

Asa cum le place pesedistilor sa adauge, intr-o tentativa propagandistica de legitimare, toate acestea se intampla in Anul Centenarului. Asadar, in Anul Centenarului, pentru a ne conforma nouvorbei de partid, Romania va face un salt inapoi in istorie si nu pentru ca ai ei cetateni nu isi doresc suficient de mult respectul Europei, ci pentru ca politicienii de la putere isi doresc mult mai mult salvarea de clan.

Asadar, in prezilele in care Romaniei i se va deschide inca usa europeana, cea din fata, pe care romanii o merita, doar ca asta e mai degraba stiut la Bruxelles, decat la Bucuresti, ministrul pentru Afaceri Europene este demisionat.

O demisie in suspans, e asteptat verdictul Partidului

Nu stim inca daca el a demisionat sau macar a amenintat cu plecarea, pentru ca Victor Negrescu nu a asumat raspicat un astfel de gest. Din contra, ministrul pare a crede - si poate ca asa si este - ca se afla intr-un interval al negocierilor. Nici nu a plecat, nici nu a ramas vrea sa spuna ca exista acest spatiu dintre paranteze, in care isi poate negocia o salvare individuala, fie prin promovarea pe listele pentru Bruxelles, fie prin obtinerea unor garantii ca nu va fi tapul ispasitor al esecului presedintiei romane a Uniunii Europene.

Am putea presupune, rezonabil, ca Partidul isi regleaza relatiile, promovarile si pedepsele la scena deschisa. De altminteri, ministrul Negrescu a si spus, de cateva ori, ca, inainte de a-si anunta public vreo decizie, va discuta cu Partidul, in partid.

L-am intrebat direct pe ministrul Negrescu daca a demisionat oficial, cu semnatura si data, asa cum ne dam si noi demisia, dar nu am primit raspuns. Nici Da, nici Nu.

Oficial, atributiile legale ale ministrului delegat pentru Afaceri Europene referitoare la reprezentarea si gestionarea dosarelor CAG - Consiliul Afaceri Generale vor fi indeplinite si asigurate de un alt reprezentant al Guvernului, conform unei dispozitii a premierului, dar niciun cuvant despre demisie.

Cu doua luni inainte ca Romania sa aiba sansa istorica de a exercita presedintia prin rotatie a UE, tocmai acest fapt devine moneda de santaj intre PSD si unul de-al sau, ministrul Victor Negrescu, cel care a renuntat pentru acest portofoliu la un fotoliu de europarlamentar in care, trebuie sa admitem, nu facea figura rea.

Din pacate, tocmai resentimentul de acum, agatarea fie de functie, fie de recompensa, confirma ca ministrul este mai degraba un soldat al Partidului decat un profesionist in afaceri europene.

I se promite ceva in schimbul asumarii esecului european? E convenabil sa accepte Gulagul temporar, in virtutea unei recompense suficient de puternice? De ce judecata Partidului si nu negocierea transparenta in Guvern?

Aceste intrebari nici macar nu ar fi aparut daca ministrul Victor Negrescu nu ar fi dat de inteles ca demisia lui a fost pusa la cale in Partid sau daca ar fi spus macar, raspicat, ce e adevarat si ce nu in aceasta poveste.

(In fond, la revenirea Polinei din lagar, tot Molotov, care va scapa de epurare doar pentru ca Stalin moare, cu lista pe care il trecuse si pe ministrul de Externe la categoria "glont in cap", este suspicios, temator, neincrezator, incapabil sa isi priveasca in ochi biata sotie).

Felul in care a fost gestionata chestiunea demisiei - care se pare ca nu este asumata public si in Guvern, ci asteapta judecata Partidului - arata ca vechiul principiu pe care il enunta PSD, "ne salvam cu totii", nu mai este valabil. Se salveaza unul cate unul, fara insa ca unul sa se intoarca sa intinda o mana de ajutor si Romaniei.

Asa a ajuns Romania in situatia de a nu avea ministru al Educatiei, mentinand-o pe Rovana Plumb interimar - nici macar Valentin Popa, ale carui erori de limbaj au facut cariera, nu a putut face toate compromisurile cerute de Partid, iar Ecaterina Andronescu isi doreste garantii de onorabilitate, pentru a mai ocupa o data portofoliul pe care tot ea l-a dus in derizoriu.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Negrescu demisie PSD Rezolutie MCV , #ministrul Afacerilor Europene