Liviu Dragnea mai castiga o data

Joi, 29 Noiembrie 2018, ora 10:33
29307 citiri
Liviu Dragnea mai castiga o data
Foto: Arhiva Hepta.ro

Vicepremierul Paul Stanescu si-a dat demisia, in pofida mesajului transmis de presedintele Klaus Iohannis pucistilor din PSD, care le oferea practic un spatiu de manevra neasteptat pentru a-si pansa ranile si a-si aduna trupele. Liviu Dragnea, insa, a fost si de asta-data cu un pas inainte.

Klaus Iohannis a fost ferm, atunci cand a anuntat ca nu va mai accepta nicio permutare de cadre in Guvern, pana in 1 decembrie. Se referea presedintele la Paul Stanescu, unul dintre personajele esentiale ale loviturii de palat esuate.

Era ultimul bastion al gruparii care e departe de a fi fost disidenta, atata vreme cat nici Gabriela Firea, nici Paul Stanescu, nici Adrian Tutuianu nu au contestat masurile luate de cele trei guverne succesive ale PSD: Martea Neagra, Memorandumul privind relocarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, masurile discretionare ale ministrului Tudorel Toader, ca sa enumar doar cateva.

19 septembrie: Vicepresedintii PSD Adrian Tutuianu si Paul Stanescu semneaza, alaturi de Gabriela Firea, un document intitulat "Declaratie privind Starea Partidului Social Democrat", in care denunta declinul PSD in epoca Dragnea. Cei trei ii cer sefului PSD sa demisioneze si propun ca Viorica Dancila sa asigure interimatul.

Semnatarii vor demisia sefului PSD, despre care spun ca este o veriga slaba in partid, dar se angajeaza sa sustina proiectele partidului, inclusiv o lege a amnistiei si gratierii, dupa consultarea societatii civile.

Urmeaza declinul.

In 5 noiembrie, vicepresedintele PSD Marian Oprisan a cerut, in sedinta CEx, excluderea din partid a vicepresedintelui Adrian Tutuianu si a secretarului general Marian Neacsu. Propunerea a trecut la vot cu 53 la 9, asa ca cei doi contestatari ai lui Liviu Dragnea au fost exclusi.

Urmeaza Gabriela Firea. Un nou CEx al PSD decide ca primarul Capitalei sa-si piarda toate functiile din partid, in urma atacurilor la adresa lui Liviu Dragnea si mai multor colegi social-democrati. Locul ei va fi luat, la sefia PSD Bucuresti, de primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu.

Klaus Iohannis a intrat in arena. Degeaba

Doua zile mai tarziu, presedintele Klaus Iohannis decide - atipic, pentru mandatul lui - sa intre in jocul politic si sa blocheze ascensiunea lui Liviu Dragnea catre un lider cu autoritate deplina in partid.

Refuza numirea lui Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltarii, dar acest refuz nu are nicio legatura cu Laufer, in pofida mediocritatii acestuia - demonstrata intr-una dintre cele mai resentimentare si ticaloase reactii politice, in care l-a acuzat pe Iohannis de antisemitism, spre oroarea comunitatii evreiesti chiar - ci cu Stanescu.

Nu conta daca la Ministerul Dezvoltarii era numit Laufer, Plesoianu, Codrin Stefanescu sau alegeti un nume din camarila, la intamplare, ci daca Liviu Dragnea ar fi avut calea libera pentru a instaura ordinea autarhica in partid.

Si Klaus Iohannis a intrat in arena, intelegand foarte bine - nici nu conteaza ce l-a facut pe presedinte sa inteleaga sau daca a fost un calcul oportunist - ca subordonarea completa a partidului e un lucru rau pentru tara. Doar ca Liviu Dragnea era cu un pas inainte.

Paul Stanescu nu a rezistat in Guvern, nici macar pentru ragazul pe care i l-a oferit pe tava presedintele. A demisionat, limitand drastic optiunea presedintelui de a nu o accepta pe Olguta Vasilescu - ministrul generalist al Guvernului - la Dezvoltare.

Dragnea a sugrumat PSD - un semnal de alarma pentru Romania

Cedarea lui Paul Stanescu functioneaza ca o radiografie a PSD.

Un partid deloc inocent, ridicat pe bratele lasate de comunisti in administratia locala si pe linia telefonica a lui Iliescu cu Kremlinul, dar care a intrat in cea mai dictatoriala epoca a sa.

Si nu e vorba doar despre excluderile celor care il contesta pe unicul lider, Liviu Dragnea, ci despre un intreg sistem panoptic, in care miscarea fiecarui pion este dirijata, recompensata sau pedepsita, cat sa se creeze subteranele fara de care Liviu Dragnea ar fi ramas un doar vataf al puterii.

Felul in care Liviu Dragnea a sugrumat PSD-ul, un partid neiubit, dar folositor multora, asa cum Iliescu, Nastase si Ponta nu au reusit, la vremea lor, ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru Romania.

Cu cat Liviu Dragnea devine mai paranoic, mai inversunat, mai resentimentar, mai autarhic in partid, cu atat e mai mare prapastia iliberala in care Romania se prabuseste, in cel de-al 100-lea an de existenta statala, in care cine nu crede in lider e dusman si tradator al tarii.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Dragnea PSD Stanescu Firea , #PSD