Theresa May ramane premier, dar Brexit-ul negociat cu Uniunea Europeana e in pericol

Joi, 13 Decembrie 2018, ora 19:42
10307 citiri
Theresa May ramane premier, dar Brexit-ul negociat cu Uniunea Europeana e in pericol
Foto: Arhiva Hepta.ro

Theresa May a supravietuit miercuri votului de neincredere din Partidul Conservator al carei lider este. Asa ca are drumul deschis pentru a obtine sustinerea Parlamentului pentru planul negociat cu Bruxelles-ul in ce priveste iesirea din Uniunea Europeana.

Premierul britanic a primit sustinerea a 200 de parlamentari ai Partidului Conservator, 117 votand impotriva ei.

Cu toate ca si-a asigurat sprijinul formatiunii pe care o conduce pentru o perioada de inca un an, majoritatea obtinuta a fost de numai 83 de voturi, aratand o polarizare extrema in interiorul formatiunii conservatoare care controleaza parlamentul britanic.

Theresa May a castigat o confruntare dificila, promitand ca nu va mai candida la viitoarele alegeri. Cu toate acestea, sustinerea in Camera Comunelor a planului negociat cu UE in ce priveste Brexit-ul e pusa sub semnul intrebarii dupa confruntarea din Partidul Conservator.

Cei 117 "rebeli" din Partidul Conservator pot vota alaturi de Opozitia laburista respingerea planului, provocand o iesire necontrolata a Marii Britanii din UE.

Doamna May anuntase votul din Camera Comunelor pentru marti, 11 decembrie, dar cu o zi inainte s-a razgandit pentru ca, din calculele echipei sale, exista posibilitatea ca planul sa fie respins.

In urma acestei amanari, grupul conservatorilor care sustin o iesire din Uniune fara nicio intelegere cu statele membre a propus un vot de neincredere in partid, cerand demiterea premierului.

O criza politica fara sfarsit

Supravietuirea doamnei Theresa May la conducerea guvernului britanic inseamna continuarea pregatirii procesului de iesire din UE, proces care va incepe in data de 29 martie 2019 si ar trebui sa dureze doi ani.

Dar, inainte, premierul britanic are nevoie de aprobarea prin vot de catre Parlament a planului propus, un vot riscant care poate arunca in aer intregul proces, dar care trebuie obtinut pana in data de 21 ianuarie 2019, altfel perioada de doi ani va fi prelungita.

Prin Brexit, Marea Britanie a intrat intr-o criza politica fara sfarsit, una care macina Partidul Conservator aflat la guvernare, dar care a creat si o continua stare de tensiune in societate din cauza polarizarii extreme din jurul acestui subiect.

Nu se poate spune despre Theresa May ca este o adepta a Brexit-ului. In Guvernul Cameron unde a detinut pozitia de ministru de Interne (Home Secretary) a fost, la fel ca David Cameron, o sustinatoare a ramanerii in Uniunea Europeana.

Un obiectiv mic intr-o confruntare uriasa

Dupa castigarea referendumului de catre sustinatorii Brexit-ului, Theresa May ajunge premier in urma demisiei precipitate a domnului Cameron, premierul care a aruncat Marea Britanie in cea mai mare aventura pe timp de pace.

Doamna May si-a asumat rolul de a conduce negocierile cu Uniunea Europeana pentru a indeplini vointa majoritatii alegatorilor britanici care s-au exprimat in 2016 pentru parasirea comunitatii.

Dar actualul premier, a carui pozitie a fost reconfirmata in urma unor alegeri anticipate ce au avut loc in aprilie 2018, s-ar putea sa nu-si indeplineasca obiectivul politic. Pozitia domniei sale a fost si este extrem de fragila in contextul unei polarizari extreme a societatii in jurul acestui subiect.

Doamna May, pentru a obtine sustinerea necesara pentru aprobarea planului negociat cu UE in Parlament, a anuntat ca e dispusa sa nu mai candideze dupa declansarea procesului de iesire din UE care va incepe in martie 2019.

Trei elemente care au pus in pericol strategia premierului britanic

Pozitia actualului premier al Marii Britanii a fost amenintata de trei evenimente care s-au succedat cu repeziciune in ultimele zile.

1. Decizia Curtii Europene de Justitie data de judecatori luni dimineata prin care anuntau ca niciun stat membru al Uniunii Europene nu are nevoie de aprobarea acestui for pentru a se reintoarce in organizatie in cazul in care acesta a activat articolul 50.

2. Decizia Curtii Europene de Justitie a aruncat in aer dezbaterea pe Brexit din Marea Britanie, oferind posibilitatea oricarui guvern, actual sau viitor, de a intrerupe procesul de iesire din Uniune printr-o simpla notificare. Aceasta noua realitate are ca rezultat imediat transformarea viitoarelor alegeri intr-un nou referendum cu privire la apartenta la Uniunea Europeana.

Partidul care castiga alegerile cu un program politic de intrerupere a Brexit-ului va avea la indemana si un instrument rapid prin care poate sa puna in aplicare imediat acest lucru.

3. Refuzul Angelei Merkel de a renegocia cu Theresa May planul acceptat de membri UE in urma cu o saptamana a reprezentat o fagilizare a pozitiei premierului britanic acasa, aceasta promitand parlamentarilor ca va renegocia unele aspecte ale planului cu oficialitatile de la Bruxelles. Ceea ce nu se va intampla.

"Sunt foarte sigur ca prim-ministrul va avea sprijinul marii majoritati a colegilor parlamentari. Acest vot de astazi reprezinta eliminarea extremistilor care incearca sa avanseze o agenda proprie, care nu e in interesul poporului britanic sau al economiei britanice. Parasind Uniunea Europeana fara o intelegere ar fi rau pentru Marea Britanie", a declarat Philip Hammond, cancelarul premierului (vice prim-ministru) inainte de votarea motiunii de neincredere, sperand ca sustinerea conservatorilor pentru actualul premier sa fie mult mai mare.

Cu toate ca Theresa May a supravietuit motiunii din partid, nu e sigur ca va reusi sa obtina o majoritate parlamentara care sa-i sustina planul negociat cu Uniunea Europeana.

Aventura Brexit-ului e departe de a se fi incheiat. Ultimele sondaje de opinie arata ca, astazi, la mai mult doi ani de la referendum, peste 50% dintre britanici nu mai sustin parasirea Uniunii Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Thersa May Brexit, #Theresa May vot neincredere, #Theresa May vot incredere Brexit acord , #Brexit