Hotii au lasat in bezna jumatate din Autostrada Urbana. Iata cine si cand va rezolva problema

Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 07:37
12149 citiri
Hotii au lasat in bezna jumatate din Autostrada Urbana. Iata cine si cand va rezolva problema
Foto: Arhiva Ziare.com

Jumatate din Autostrada Urbana - deschisa, cu mare intarziere, acum circa 3 saptamani - va ramane cufundata in bezna, noapte de noapte, cel putin pana la primavara. Motivul: hotii au furat 4 kilometri de cablu de sub sosea, paralizand astfel iluminatul public in zona.

Autostrada Urbana, lunga de 6,5 kilometri, a fost construita in 2 etape. Prima data - in baza unui contract incheiat de Compania de Drumuri, in 2007, cu Impressa Pizzaroti s-au construit putin peste 3 kilometri de sosea. Ulterior, incepand din 2015, Aktor a mai construit alti 3,3 kilometri de autostrada.

Intr-un final, dupa 11 ani de la inceperea lucrarilor, capatul urban al Autostrazii A3 a fost inaugurat, in seara zilei de 14 decembrie 2018. Receptia a durat nu mai putin de 7 ore. In mod normal, tot acest timp ar fi trebuit sa le ajunga specialistilor de la CNAIR sa depisteze toate problemele soselei. Din pacate, le-a scapat o chestiune esentiala.

Mai exact, echipa CNAIR a constatat ca jumatatea construita de Aktor a Autostrazii Urbane e cufundata in intuneric, in ciuda faptului ca ar fi trebuit sa fie iluminata. Ceea ce nu s-au mai straduit inspectorii sa afle este de ce nu functiona iluminatul pe respectiva portiune a soselei. Raspunsul n-a venit nici a doua si nici a treia zi, ci abia dupa 3 saptamani, cand s-a aflat ca hotii furasera 4 kilometri de cablu de alimentare de sub autostrada, paralizand sistemul de iluminat din zona.

Acum, politistii cauta hotii de cablu, iar problema ar urma sa fie remediata de societatea Aktor, in circa doua luni, a declarat pentru Ziare.com purtatorul de cuvant al CNAIR, Alin Serbanescu.

"La momentul in care Aktor a preluat santierul, in 2015, in procesul verbal n-a fost semnalata lipsa niciunui element. Ulterior, era sarcina societatii Aktor sa pazeasca santierul pe care-l preluase.

La momentul receptiei din decembrie 2018, noi am constatat, intr-adevar, ca nu functioneaza lumina. Cauza - adica lipsa cablurilor din subteran - s-a constatat abia ulterior.

In aceste conditii, CNAIR, ca beneficiar al lucrarii, a sesizat Politia. De ce a fost furat cablul e lesne de inteles, de vreme ce el contine cupru. Cum anume s-a furat nu stim si ramane in seama organelor de ancheta sa stabileasca.

Din cate am inteles noi, totusi, in 20 de minute, hotii ar avea timp sa fure 4 kilometri de cablu si sa mai si bea o cafea. Motivul: pot intra pe o gura de vizitare care duce in galeria unde e cablul. Apoi, pot lega cablul cu o sufa de masina si il pot trage afara. Ca pe o macaroana, daca vreti. In rest, nu mai ramane decat ca niste oameni sa traga cablul in masina si gata!

Interesant este ca s-au furat si sigurantele, care erau fixate si care nu se puteau desface decat intr-un timp mai indelungat si cu instrumente specifice. E posibil deci ca furtul sa nu se fi petrecut chiar in cateva zeci de minute. Sau poate ca faptuitorii au fost mai multi... Politia va stabili", ne-a declarat Alin Serbanescu.

Purtatorul de cuvant al CNAIR a mai spus ca Aktor va inlocui cablul furat. In acest fel, problema iluminatului pe Autostrada Urbana ar urma sa se rezolve in aproximativ doua luni.

"Am vazut avansate mai multe termene, in presa. Dupa parerea mea, mai mult de doua luni n-ar trebui sa dureze. Daca s-ar fi ocupat CNAIR de aceasta treaba, ar fi durat, intr-adevar, mai mult, din cauza ca noi n-am putea cumpara cablul decat prin licitatie. Si tot prin licitatie ar fi trebuit sa alegem si firma care sa il monteze. Si stim cu totii ca, in Romania, licitatiile dureaza.

In schimb, Aktor, lucrand cu bani privati, nu va avea aceasta problema. Pentru ei totul este sa gaseasca bunurile si serviciile cu cel mai bun raport calitate-pret. Odata ce o fac, pot cumpara si se pot apuca de treaba.

La acest moment, spunem noi, cheltuiala ar trebui sa ii revina societatii Aktor. Evident, nu-i exclus sa ne trezim, la un moment dat, ca ne duce constructorul in instanta.

Depinde si ce va scoate la lumina ancheta politiei. Daca se va descoperi ca acel cablu s-a furat cata vreme santierul a fost al lor - adica din 2015 pana la inaugurare - n-ar avea statul de ce sa dea bani. Daca se va constata ca s-au furat cablurile de la inaugurare incoace - desi chiar nu vad cum s-ar fi putut intampla asta - atunci s-ar schimba lucrurile", a mai spus Alin Serbanescu.

Vom vedea, in perioada urmatoare, daca Aktor va rezolva intr-adevar problema si cine va plati pentru neglijenta care a dus la furtul de cablu.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Autostrada Urbana bezna cabluri furate, #autostrada cabluri furate Bucuresti, #Autostrada Urbana Aktor intuneric cabluri furate , #infrastructura