Lista "baietilor rai" intocmita de Departamentul de Stat al SUA

Marti, 11 Martie 2008, ora 20:54
2087 citiri
Lista "baietilor rai" intocmita de Departamentul de Stat al SUA

Statele Unite ale Americii au retras China de pe lista neagra a statelor care incalca cel mai grav drepturile omului, au adaugat Siria si au criticat Rusia, acuzand Guvernul de coruptie, relateaza AFP.

In raportul sau anual privind drepturile omului, publicat de Departamentul de Stat, Washingtonul a enumerat zece tari unde puterea a ramas in 2007 "concentrata in mainile liderilor care nu dau socoteala nimanui" : Coreea de Nord, Myanmar, Iran, Siria, Zimbabwe, Cuba, Belarus, Uzbekistan, Eritreea si Sudan.

China, care a figurat anul trecut si in 2005 pe aceasta lista, a statelor "care incalca cel mai sistematic drepturile omului", a urcat, in acest an al Jocurilor Olimpice, la rangul de "tara autoritara, in plina reforma economica, care a trait schimbari sociale rapide, dar nu a implementat reforme politice si care continua sa le refuze cetatenilor sai accesul la drepturile omului si libertatile fundamentale".

In schimb, situatia drepturilor omului s-a imbunatatit in patru tari, in cursul anului trecut, apreciaza SUA: este vorba despre Mauritania, Ghana, Maroc si Haiti. In Nepal, Georgia, Kirgizstan, Irak si Afganistan nu s-au inregistrat progrese sau acestea au fost slabe, in timp ce in Pakistan, Bangladesh si Sri Lanka situatia s-a deteriorat, potrivit Departamentului de Stat.

SUA au criticat, de asemenea, Rusia, pentru situatia drepturilor omului, acuzand Guvernul de coruptie, hartuirea presei si abuzuri electorale, iar fortele de securitate de crime si tortura, relateaza Reuters.

Detaliind incalcarile drepturilor omului din Rusia, raportul enumera numeroase abuzuri ale Guvernului si nu numai, in anul 2007.

Centralizarea continua a puterii in mainile Executivului a erodat responsabilitatea Guvernului, in conditiile in care partidele de opozitie au fost restrictionate, iar alegerile din luna decembrie pentru Duma de Stat au fost marcate de probleme atat in timpul campaniei, cat si in ziua scrutinului. "Fortele de securitate s-ar fi angajat in crime, tortura, abuzuri, violenta sa alte tratamente brutale si umilitoare, adesea cu impunitate", se arata in raport.

Cea mai recentă dronă spion supersonică a Chinei seamănă mult cu una americană care s-a prăbușit acolo în 1971
Cea mai recentă dronă spion supersonică a Chinei seamănă mult cu una americană care s-a prăbușit acolo în 1971
Pe 20 martie 1971, un bombardier B-52 special modificat al Forțelor Aeriene ale SUA din Escadrila 4200 de Suport a decolat de la Baza Forțelor Aeriene Andersen din Guam, purtând o aeronavă...
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
#SUA, #China, #Rusia, #drepturile omului , #stiri externe
Comentarii