Scolile bucurestene, intre elita si ghetou

Miercuri, 22 Octombrie 2008, ora 16:46
2721 citiri
Scolile bucurestene, intre elita si ghetou

In timp ce elevii institutiilor de invatamant de prestigiu din Capitala invata despre marketing si se gandesc sa faca facultatea in strainatate, copiii din cartierele marginase merg la scoala printre gunoaie, traiesc in adevarate ghetouri si au ca scop in viata evadarea din mizerie.

Luate ca exemple pentru doua medii sociale din "peisajul" bucurestean, Colegiul National Bilingv "George Cosbuc", aflata intr-o zona centrala a Capitalei, si Scoala nr. 136 din Ferentari sunt desprinse, parca, din lumi total diferite, relateaza Newsin.

Aflat intre primele optiuni ale elevilor de gimnaziu, Colegiul "George Cosbuc" este considerat unul dintre cele mai bune licee din Capitala, ultima medie de admitere in clasa a IX-a, anul acesta, fiind 9,19.

Atat elevii din clasele de gimnaziu, cat si cele de liceeni de la "Cosbuc", au program bilingv, cu numeroase cursuri predate in limba engleza, printre care Geografia si Istoria Marii Britanii si a Statelor Unite, Drepturile omului si Studii culturale.

Toate clasele a XI-a urmeaza cursul de pregatire pentru examenul Cambridge (CAE), pe care il sustin inainte de terminarea liceului, chiar in scoala, deoarece Colegiul "Cosbuc" este centru de examinare Cambridge, desemnat astfel de catre British Council. Certificatul Cambridge este valabil toata viata si le serveste elevilor atat la facultate, la obtinerea de burse si la angajare.

Pe langa oferta curriculara, elevii de la "Cosbuc" pot alege, pentru a-si completa cunostintele, dintre numeroase cursuri optionale, intre care Introducere in marketing si advertising, pregatire in domeniul redactarii diferitelor tipuri de texte - Successful Writing, Essay Writing, Creative Writing -, Integrare in UE si Dramaturgie.

Mai mult, la "Cosbuc" predau si profesori straini, din Marea Britanie, SUA, Australia si Canada, care tin nu doar lectii de limba, ci si de cultura a tarilor din care provin. "Astfel, absolventii nostri isi dezvolta o serie de aptitudini social-culturale si competente de comunicare si adaptare, ceea ce le va inlesni integrarea in societatea moderna", spun reprezentantii liceului.

In Ferentari, drumul spre scoala trece printre drogati si prostituate

La polul opus se afla elevii unora dintre scolile din Ferentari, unul dintre cartierele marginase ale Capitalei. Elevii Scolii nr. 136, de pilda, locuiesc in ghetourile din Aleea Livezilor, nu au conditii pentru a-si face temele si, practic, sunt obligati sa intalneasca, zilnic, persoane din lumea interlopa, cum ar fi consumatorii de droguri si prostituatele.

"Nu cred ca e copil in scoala care sa nu fi vazut drogati", spune Claudia, eleva in clasa a V-a la Scoala 136. Scoala nu are gard, in curte sunt gunoaie aruncate de trecatorii "care, uneori isi mai fac si nevoile pe la coltul scolii", dupa cum spun copiii care invata acolo. Un lucru bun pentru acesti elevii pare sa fie mediatorul scolar, cel care face legatura intre comunitate si scoala.

Proaspat numit in functie, directorul scolii incearca si el, dupa puteri, sa sustina interventia societatii civile si programele de incluziune in beneficiul educatiei si, implicit, al elevilor.

Baietii se viseaza fotbalisti, fetele - sa se marite cu "smecheri"

Planurile copiilor de la Scoala 136, in cazul celor care au asa ceva, se leaga, invariabil, de inlaturarea stigmatului vietii de cartier. "Nici macar prietenia nu e prietenie aici", spune Flori, eleva in clasa a VII-a, pentru care un viitor mai bun nu poate incepe decat cu plecarea din locurile copilariei sale. Iar optiunile ulterioare tin, la randul lor, de educatie, de ceea ce au invatat sa gandeasca, de modelele pe care si le-au format in mediul unde traiesc.

In timp ce liceenii de la "Cosbuc" isi doresc sa obtina burse si sa isi continue studiile in strainatate, copiii din Ferentari vor macar "sa faca o munca de care sa fie mandri" si, eventual, sa mearga la facultate. Multi baieti vor sa fie fotbalisti, fetele vor sa se faca actrite sau sa se marite cu un baiat "smecher", ca sa fie respectate si "sa nu se ia lumea de ele".

Singura sansa a copiilor defavorizati este, in aceste conditii, educatia, cu profesorii in rol de "modele", considera cei preocupati sa lege punti intre scoala si comunitate. "Daca noi, profesorii, care avem datoria morala sa facem ceva pentru copiii astia, nu facem, atunci cine sa faca?! Ei nu au alte modele 'sanatoase' in viata", spune mediatorul scolar de la 136, Elena Radu.

Bogdan Voinescu, unul dintre voluntarii care ii invata informatica pe elevii de la Scoala 136, considera, la randul sau, ca educatia copiilor din zonele defavorizate este marcata de multe paradoxuri nefericite. "Daca acesti copii invata informatica cu usurinta si sunt dornici sa stie cat mai multe, insa, desi sunt clasa a V-a, ei nu stiu sa scrie. Asta inseamna ca a fost ceva in neregula cu procesul educational, nu cu ei", spune Voinescu.

Si specialistii in educatie considera ca metodele invechite si numarul mare de materii si cursuri nu sunt eficiente, iar asta nu numai in cazul elevilor proveniti din familii dezavantajate, ci si pentru ceilalti. "Desi tinta educatiei romanesti o reprezinta, in prezent, rezultatele scolare, un procent extrem de mic de elevi devin absolventi de studii superioare.

Ne aflam intr-un esec total. Ar trebui sa lucram la dezvoltarea competentelor care transforma elevul absolvent intr-un cetatean responsabil, care sa participe la viata comunitatii", afirma seful Departamentului de integrare europeana de la Centrul Educatia 2000+, Eugen Palade.

Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Mai nimic nu s-a mai auzit despre linia de metrou care ar trebui să lege Capitala de aeroport. Ziare.com a aflat noi informații despre acest proiect. Construirea liniei de metrou până la...
Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
ELCEN a anunţat o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită. În acest...
#scoli, #Bucuresti, #George Cosbuc, #Ferentari, #drogati, #prostituate , #invatamant
Comentarii
H
http://colegiul-cosbuc-abuzuri-buciu-ilinca.blogspot.com/
rank 1
http://colegiul-cosbuc-abuzuri-buciu-ilinca.blogspot.com/