Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova

Autor: Vitalie Calugareanu (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Marti, 23 Aprilie 2024, ora 17:43
82 citiri

Crearea la Moscova a blocului „Победа” („Victorie”) de către condamnatul fugar Ilan Șor este investigată de procurorii moldoveni sub aspectul trădării de patrie.

Anunțul a fost făcut de procurorul general interimar al Republicii Moldova, Ion Munteanu. Potrivit lui, manifestația de la Moscova, organizată în weekend de grupul criminal Șor, la care au participat mai mulți politicieni moldoveni, atentează la securitatea Republicii Moldova. „Vreau să vă asigur că atât Procuratura, cât și instituțiile abilitate cu atribuții în domeniul apărării securității statului au în vizor toate acțiunile care se întâmplă în raport cu participarea politicienilor noștri la manifestația de la Moscova și, la timpul potrivit, fiecare acțiune va fi calificată procesual”, a menționat procurorul Munteanu într-un interviu.

Kremlinul mizează politic pe crima organizată

Duminică, la Moscova, într-un hotel din apropierea Kremlinului, mai mulți politicieni moldoveni afiliați grupului criminal Șor au constituit blocul politic „Победа” („Victorie”). Președinte al blocului a devenit oligarhul moldovean fugar Ilan Șor, condamnat în Moldova la 15 ani de închisoare pentru implicare în frauda bancară de un miliard de dolari în 2014. Adăpostit de Israel (ca cetățean israelian) din 2019 până în 2024, Șor s-a mutat recent la Moscova iar Rusia refuză să-l extrădeze în Moldova. Ilan Șor are interdicție de intrare în mai multe țări, fiind inclus în lista de sancțiuni internaționale.

În 2023, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a scos partidul „Șor” în afara legii, dar la scurt timp au apărut câteva clone ale acestuia. Structurile nou create au încercat în repetate rânduri să destabilizeze situația în Moldova, dar toate tentativele au fost curmate prin intervenția promptă a structurilor de forță.

Secretar al „consiliului național” al blocului creat duminică la Moscova a fost desemnată guvernatoarea Autonomiei Găgăuze din Moldova, Evghenia Guțul – exponenta grupării Șor, cu statut de învinuit în două dosare penale. Secretar executiv – deputata Marina Tauber, cercetată în numeroase dosare penale. Parlamentul de la Chișinău i-a ridicat până acum imunitatea de nouă ori, a stat și în arest preventiv, dar dosarele ei bat pasul pe loc din cauza corupției din justiție.

Se confirmă avertismentele directorului SIS

La începutul lunii martie 2024, șeful Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Musteață, a susținut un briefing în cadrul căruia a avertizat că, în lunile următoare, Rusia va lucra din greu la compromiterea referendumului pentru aderarea Moldovei la UE și la influențarea alegerilor prezidențiale iar în 2025, când vor avea loc

alegeri parlamentare în Moldova, va încerca să preia controlul asupra Parlamentului de la Chișinău prin propulsarea în legislativ a partidelor loiale. Musteață a mai menționat la briefingul din martie că declanșatorul destabilizării ar urma să fie anume Autonomia Găgăuză.

La două zile după briefingul șefului SIS, guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul, s-a lăudat pe rețelele de socializare cu o poză în care apare alături de președintele rus, Vladimir Putin la Soci. În mesajul care însoțea poza, Guțul menționa că i-a cerut lui Putin să apere Găgăuzia de Chișinău și că Putin i-a promis ajutor.

Oamenii sunt ademeniți cu carduri rusești „Mir”

Pe 9 aprilie 2024, Guțul și președintele Adunării Populare (parlamentul local al Găgăuziei), Dmitrii Konstantinov, au mers la Moscova și au semnat un acord privind utilizarea cardurilor rusești „Mir” în Găgăuzia. Acordul a fost semnat cu președintele băncii rusești „Promsviazbank” - o bancă aflată pe lista de sancțiuni a UE. Guvernatoarea Guțul a dat asigurări că toți pensionarii și bugetarii din Autonomia Găgăuză vor putea primi, din 1 mai, câte 2000 de lei moldovenești (echivalentul a 100 de euro) prin intermediul cardurilor bancare rusești „Mir”, conturile fiind deschise la distanță.

Declarația guvernatoarei Găgăuziei a părut foarte stranie, în condițiile în care Ministerul Finanțelor și Banca Națională a Moldovei au anunțat că acest tip de carduri nu pot fi utilizate pe teritoriul Republicii Moldova, acest sistem de plăți nefiind valabil în Moldova. De pe aceste carduri pot fi extrași banii doar în Cuba și Belarus. Ulterior, în presa din Găgăuzia au apărut informații despre niște curieri care, sub pretextul perfectării cardurilor „Mir”, colectează de la localnici date personale – cel mai probabil pentru a fi utilizate abuziv în campania electorală din octombrie 2024.

Blocul „Победа” („Victorie”) creat de Șor duminică la Moscova urmează exact logica agendei rusești demascate în martie de șeful SIS: să unească opoziția împotriva guvernării pro-europene și să schimbe orientarea pro-europeană a Republicii Moldova. Guvernatoarea Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul (exponenta grupării Șor), le-a cerut recent deputaților fostului partid „Șor” să împiedice aderarea Republicii Moldova la UE de dragul „poporului multinațional al Moldovei”. Invocând același argument, într-un interviu oferit pentru „Ria Novosti” după crearea blocului „Победа”, fugarul Ilan Șor a pledat pentru federalizarea Republicii Moldova – un proiect rusesc eșuat în 2003.

Oameni amărâți pe post de curieri de numerar pentru destabilizare

La Moscova, la crearea blocului „Победа” („Victorie”) s-au dus nu doar politicienii afiliați grupării criminale Șor (termen utilizat de procurorii moldoveni), dar și câteva avioane cu susținători (oameni vizibil amărâți), care l-au aplaudat pe Șor și au dansat după eveniment pe muzică moldovenească interpretată de câțiva artiști ruși. Între ei și Nikolai Baskov, care a spus de pe scenă că-l doare inima pentru poporul Moldovei, adăugând: „Eu susțin dreptul Găgăuziei la autodeterminare. Nu am de ce mă teme – oricum figurez în toate listele celor buni de împușcat”.

Luni și marți, politicienii pro-Kremlin și oamenii simpli care l-au aplaudat pe Șor la Moscova au revenit acasă iar pe aeroportul din Chișinău erau așteptați de oamenii legii pentru verificări amănunțite. Conform legislației moldovenești, o persoană poate introduce în țară până la 10.000 de euro fără să-i declare. Oamenii legii au suspectat că cetățenilor simpli le-a fost organizată deplasarea la Moscova pentru ca, la întoarcere, să li se dea bani pe care să-i introducă în țară pentru finanțarea ulterioarelor acțiuni de destabilizare. Suspiciunea s-a confirmat în timpul celor peste 150 de percheziții efectuate la aeroport și în diferite locuri din țară luni seară și marți dimineață.

Poliția, procurorii și conducerea Serviciului Vamal au anunțat marți că în timpul perchezițiilor au fost ridicate echivalentul (în diferite valute) a 20.040.700 de lei moldovenești și 128 de telefoane mobile cu informații prețioase. În schimbul serviciilor de curierat, cei implicați în transportarea banilor au fost remunerați cu sume cuprinse între 300 și 500 de euro.

Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, unii au reușit să transmită banii colectorilor grupării criminale. Unii au transmis banii colectorilor chiar în aeroportul din Chișinău – alții în transport în timpul deplasării spre casă. Cernăuțeanu a mai spus că o parte din curierii lui Șor au conlucrat cu instituțiile de drept pe parcursul operațiunii.

În ultimii doi ani, structurile de forță de la Chișinău au reușit să zădărnicească cel puțin trei tentative rusești de răsturnare a ordinii constituționale în Republica Moldova. În privința alegerilor din Autonomia Găgăuză, în baza cărora Evghenia Guțul a ajuns bașcan (guvernator), există un dosar penal în fază finală vizând fraudarea scrutinului.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, om de bază pentru regimul de la Kremlin, suferă de peste cinci ani de necroză pancreatică, o afecțiune care poate duce la deces. El ar fi fost la spitalul...
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat luni pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare, pentru ”apărarea publică a terorismului”, un verdict...
#Rusia, #Moldova, #destabilizare moldova , #Rusia