Caii se recunosc intre ei dupa nechezat

Marti, 16 Decembrie 2008, ora 11:49
2709 citiri
Caii se recunosc intre ei dupa nechezat

Caii pot recunoaste nechezatul celorlalti indivizi din aceeasi rasa, pe care ii identifica in functie de sunetele scoase chiar si atunci cand nu se afla in raza lor vizuala.

Potrivit unui studiu aparut in Proceedings of the National Academy of Sciences, citat de The Telegraph, caii dau dovada de aptitudini de recunoastere complexe, la fel ca si oamenii. Pana in prezent se credea ca numai fiintele umane au capacitatea de a-si identifica semenii dupa voce.

In cadrul experimentelor, a fost studiat un grup de 24 de cai. Cercetatorii au aratat animalelor pe unul dintre membrii familiari ai turmei, dupa care l-au dus pe acesta intr-un loc apropiat, dar in care nu putea fi vazut. Dupa 10 secunde, autorii studiului, oameni de stiinta din cadrul Universitatii din Sussex, Brighton, au difuzat o inregistrare audio cu nechezatul calului ascuns si apoi o alta cu nechezatul unui armasar necunoscut.

Cand sunetul a fost altul decat cel al membrului turmei care fusese ascuns mai inainte, caii supusi experimentului au inceput sa devina agitati si sa priveasca in directia sursei sunetului mai mult timp decat de obicei.

Concluzia coordonatorului echipei de cercetatori, dr. Karen McComb, este urmatoarea: "Caii au reactionat mult mai rapid si au privit mai mult timp in directia sunetului atunci cand nechezatul nu se potrivea calului vazut mai inainte, ceea ce indica faptul ca aceasta nepotrivire le-a incalcat asteptarile. Este prima demonstratie empirica a faptului ca anumite animale isi pot identifica semenii fara a fi nevoiti sa ii vada".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#cai, #nechezat, #recunoastere, #abilitate , #experiment