Franta este dispusa sa primeasca detinuti de la Guantanamo

Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 17:26
944 citiri
Franta este dispusa sa primeasca detinuti de la Guantanamo
Foto: AP

Franta ar putea primi detinuti de la Guantanamo, care urmeaza sa fie eliberati dupa studierea fiecarui caz in parte, a anuntat, joi, seful diplomatiei franceze, Bernard Kouchner.

"Bernard Kouchner doreste sa primim favorabil, asemenea altor state europene, propunerea de gazduire a detinutilor de la Guantanamo, ceea ce vor si o serie de organizatii pentru apararea drepturilor omului", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe Eric Chevallier, citat de AFP.

"Desigur, o examinare (a dosarului - n.red.) trebuie sa intervina in urma cererilor individuale ale persoanelor vizate, care vor fi studiate fiecare in parte, si evaluand atent implicatiile judiciare si a riscul pentru securitate", a continuat el.

"Credem ca prizonierii eliberati de la Guantanamo, care se tem pentru securitatea lor, nu trebuie sa fie trimisi in tarile lor de origine si trebuie sa aiba posibilitatea de a fi primiti daca nu in Statele Unite, atunci intr-o alta tara", a continuat purtatorul de cuvant.

Chevalier a salutat intentia viitorului presedinte american Barack Obama de a "revizui cadrul general in care a fost purtata lupta impotriva terorismului de catre Statele Unite si de a inchide centrul de detentie de la Guantanamo", asa cum cere Uniunea Europeana.

Amnesty International si organizatia neguvernamentala britanica Reprieve (specializata in apararea prizonierilor amenintati cu moartea sau tortura in strainatate) au cerut marti Frantei sa accepte sa-l primeasca pe algerianul Nabil Hadjarab, detinut la Guantanamo din februarie 2002.

Nabil Hadjarab a recunoscut ca a mers in Afganistan de la Londra si ca a participat la tabere de antrenament, dar a afirmat ca nu a luptat niciodata si este de peste doi ani considerata drept "pasibil de eliberare" de catre justitia militara americana.

Potrivit presei americane, Obama va semna imediat dupa investirea sa in functia de presedinte al Statelor Unite, la 20 ianuarie, ordinul de inchidere a centrului de detentie, devenit un simbol al exceselor din lupta Statelor Unite impotriva terorismului.

Aproximativ 250 de persoane sunt in prezent detinute la Guantanamo, 800 de prizonieri fiind inchisi, de-a lungul timpului, in inchisoarea din Cuba.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Franta detinuti Guantanamo, #Bernard Kouchner Guantanamo, #detinuti Guantanamo, #Obama centru Guantanamo , #stiri externe