Presa de azi: Romania nu vrea "bisericute" in UE

Luni, 02 Martie 2009, ora 07:05
2001 citiri
Presa de azi: Romania nu vrea "bisericute" in UE

Traian Basescu a cerut la Bruxelles garantii ca bancile-mama nu vor intrerupe creditarea pentru Romania, titreaza Gandul. Romania, laolalta cu celelalte opt state membre din Europa Centrala si de Est au facut front comun si au cerut sustinere si solidaritate din partea marilor contributori la bugetul Uniunii Europene pentru a putea suporta criza financiara.

Romania si-a prezentat si ea viziunea proprie asupra crizei economice. Principala doleanta a Bucurestilor este ca bancile-mama sa mentina liniile de creditare pentru filialele lor din Romania, a explicat presedintele Traian Basescu, dupa incheierea summitului informal de la Bruxelles.

"In discutiile de azi din Consiliu, principala problema ridicata de noi a fost legata de comportamentul sistemului bancar din Romania, pe care l-am declarat, asa cum este, un sistem bancar solid. Esential pentru evolutiile viitoare ale economiei romanesti este ca bancile din Romania sa continue sa fie finantate de bancile-mama, sa mentina liniile de credit adresate economiei romanesti".

Presedintele roman a lasat de inteles ca bancile-mama ar putea fi la un moment chiar fortate sa isi sprijine filialele: el a indicat ca atat presedintele Bancii Central Europene, cat si presedintele CE au promis ca la urmatorul Ecofin (reuniune a ministrilor de Finante) "se vor adopta masuri in aceasta directie".

Basescu dupa Consiliul European: finantarea pentru bancile din Romania nu se va inchide, scrie Ziua. Punctul de vedere unanim al reprezentantilor tarilor UE, afirmat in timpul reuniunii informale a Consiliului European, este ca bancile-mama din tarile Europei vor continua sa sustina subsidiarelor lor din Romania, a declarat presedintele Basescu la incheierea intalnirii de la Bruxelles.

Potrivit presedintelui Traian Basescu, o mare parte din bancile europene prezente in Romania i-au transmis, deja, acestuia, prin intermediul unor scrisori, intentia de a continua finantarea filialelor lor din Romania.

Presedintele Basescu a mai declarat la conferinta de presa de la incheierea reuniunii ca, prin intermediul Uniunii Europene, Romania are la dispozitie mecanismele necesare pentru combaterea efectelor crizei financiare si economice, avand in vedere sumele pe care institutii bancare europene, asa cum sunt BEI si BERD, le-au pus la dispozitia autoritatilor si companiilor romanesti.

Presedintele a facut un apel la adresa administratiei, dar si a bancilor din Romania sa apeleze mai repede, in cazul in care situatia o cere, la creditele cu dobanzi avantajoase, pe care BEI le-a pus la dispozitia Romaniei.

Din Evenientul Zilei aflam ca Romania nu vrea "bisericute" in UE. Romania nu a considerat "oportuna" reuniunea la care au participat duminica noua state din centrul si estul UE, pentru coordonarea pozitiei in vederea Consiliului European informal, desfasurat ulterior la Bruxelles, a declarat presedintele Traian Basescu.

El a precizat ca astfel de formate nu sunt caracteristice ideii de solidaritate a UE, iar Romania a participat doar pentru a exprima acest punct de vedere.

Intalnirea statelor din estul UE a fost initiata de Polonia, pe fondul temerilor ca protectionsimul vechilor si mai bogatelor state membre va accentua efectele crizei in tarile mai sarace.

Inainte de reuniunea consiliului, un moment de confuzie: Traian Basescu a fost intampinat de ziaristii europeni cu apelativul "domnule prim-ministru".

Basescu: Bancile din UE vor continua finantarea filialelor din Romania, informeaza Romania libera. Dupa intalnirea informala a liderilor Uniunii Europene, desfasurata duminica, la Bruxelles, Traian Basescu a oferit garantii ca bancile-mama din UE vor continua finantarile catre filialele lor din Romania.

Presedintele Romaniei a adaugat ca intalnirea de la Bruxelles a fost un apel la solidaritatea tuturor mebrilor UE, in fata crizei economice mondiale.

Inainte de reuniunea informala, presedintele Basescu a participat la o intalnire de coordonare a Grupului de la Visegrad, tarilor baltice, Romaniei si Bulgariei.

Romania a sustinut, in fata liderilor UE, ca toate statele trebuie sa aiba acelasi statut si nu trebuie sa existe tratamente preferentiale.

Adevarul noteaza ca Europa ramane unita in fata crizei. Ideea unui plan de ajutorare pentru tarile Noii Europe nu a convins statele membre, care se tem ca astfel ar aparea un nou bloc in cadrul Uniunii.

Unitate si solidaritate cu cei in dificultate, dar fara ca masurile de sprijin sa duca la aparitia unor diferente in cadrul UE, este mesajul liderilor europeni convocati la Bruxelles.

Publicitate Liderii europeni au incercat ieri la Bruxelles, in cadrul unei reuniuni informale, sa gaseasca o pozitie comuna de unitate contra crizei economice, dar fara sa determine aparitia unei noi linii de separatie intre noile si vechile state ale Uniunii.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Romania UE bisericute, #Traian Basescu Bruxelles , #criza