Hreanul, medicament natural

Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 11:15
42370 citiri
Hreanul, medicament natural
Foto: faqs.org

Denumit stiintific armoracia rusticana, hreanul este o planta originara din estul Europei, folosita la gatit, pentru gustul sau condimentat si aromat, dar si in medicina naturista pentru beneficiile curative.

Radacinile sunt cele care se folosesc atat in bucatarie, cat si in medicina, pentru continutul bogat in vitamine, fitoncide (substante cu actiune antibacteriana) sau uleiuri eterice (cu efect calmant), informeaza truestarhealth.com.

Hreanul nu este o planta pretentioasa. Ea rezista atat la temperaturile scazute, cat si la seceta prelungita. Nu se cultiva in solurile nicipoase, ci in cele argiloase si ferme.

Poate fi cultivata si in ghiveci, dar, pentru ca este o planta perena, cresterea ei poate dura chiar si opt sau zece ani. Daca se cultiva pentru a fi folosita la bucatarie sau in medicina naturista, solul va fi curat, iar radacina adanca, plantata la 50 sau 60 de cm.

Intrebuintari curative

Hreanul poate trata cu succes mai multe afectiuni, asociate sistemului respirator sau urinar. Astfel, radacina de hrean poate inlocui tratamentul medicamentos in cazul bronsitei.

El va fi consumat odata cu citricele si legumele proaspete, pentru asigurarea necesarului de minerale si vitamine. Mai mult, in timpul tratamentului naturist, pacientul va evita expunerile in medii iritante.

Controlul medical regulat este absolut necesar in astfel de cazuri, pentru a observa mai usor progresele inregistrate in tratarea cu hrean a afectiunii.

Racelile isi gasesc remediul intr-o radacina de hrean medie, consumata la fiecare masa. Caile respiratorii vor fi eliberate, iar vitaminele continute de hrean, ceaiurile calde si continutul proteic din alimentatie vor revitaliza organismul.

Sinuzitele suparatoare, nasul infundat si febra asociata acestei afectiuni vor disparea in doar cateva zile de regim alimentar pe baza de hrean.

Puteti consuma radacina rasa de trei ori pe zi, atunci cand vreti sa va eliberati caile respiratorii, dar nu pe stomacul gol. In astfel de cazuri, pot aparea tulburari digestive si nervoase.

Daca nu este o alergie, afectiunea va disparea in doar cateva zile. Trebuie doar sa dublati acest tratament naturist cu alimente bogate in calciu si vitamine, pentru refacerea rapida a organismului.

Hreanul mai este folosit si in tratarea infectiilor urinare. Prin actiunea sa antibacteriana si antiinflamatoare, elimina imediat primele simptome ale infectiei. Pentru un tratament eficient, alternati consumul de hrean cu cel de afine.

Forma de administrare si cantitatile recomandate

Hreanul, folosit ca medicament natural, poate fi administrat sub forma de sirop, tinctura, vin tonic, energizant sau proaspat ras. Siropul se realizeaza in casa, prin stoarcerea sucului dintr-o radacina data prin razatoare, in care ati adaugat o lingurita de miere.

Dupa cateva minute in care ati lasat amestecul la macerat, puteti folosi siropul tratament. Tinctura este mult mai concentrata si se obtine dintr-o radacina de hrean rasa, in care ati adaugat putin alcool. Dupa opt zile se strecoara si astfel se obtine tinctura care trateaza tusea, guturaiul sau gripa.

Vinul tonic de hrean este un bun afrodisiac. Se obtine prin amestecul a 15 lingurite de hrean ras intr-un litru de vin rosu. Dupa noua zile in care ati asteptat sa se macereze, puteti servi vinul la o masa romantica.

Energizantul cu hrean se obtine din oua, lamaie si radacini de hrean rase. 12 oua se tin tot atatea ore in suc de lamaie. Dupa o jumatate de zi se scot, se bat energic si se toarna din nou in sucul de lamaie, in care ati adaugat un kg de hrean ras, putin alcool si miere.

Amestecul se lasa la macerat noua zile si astfel ati obtinut tonicul perfect pentru fiecare zi in care sunteti lipsiti de energie.

Evitati consumul in exces. Nu consumati mai mult de cinci grame la fiecare masa. Hreanul poate provoca tulburari digestive, prin actiunea sa puternica.

Alte efecte adverse ale consumului de hrean pot fi varsaturile, transpiratia in exces sau iritatii ale ochilor. In aceste cazuri, opriti consumul si consultati medicul. Este contraindicat femeilor insarcinate si copiilor de pana la sapte ani.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#hrean intrebuintari curative, #hrean tratament natural, #hrean sanatate , #sanatate