Sindicatele sustin ca salarizarea unica nu e chiar unica si ameninta cu proteste

Joi, 13 August 2009, ora 16:32
2566 citiri
Sindicatele sustin ca salarizarea unica nu e chiar unica si ameninta cu proteste
Foto: Antena3

Liderii sindicali care au participat joi la intalnirea de la sediul Ministerului Muncii pe tema legii salarizarii unice au calificat noua grila drept o batjocura la adresa profesorilor si au asigurat ca daca se va ramane la aceasta forma se va iesi in forta in strada.

Presedintele sindicatului "Spiru Haret", Gheorghe Izvoranu, a spus ca, desi se intituleaza "legea salarizarii unice", ea nu este deloc unica, pentru ca a observat si i s-a confirmat de la minister ca pentru anumite domenii exista legi speciale.

"Am constatat ca o serie de domenii de activitate au coeficienii mult mai mari si ni s-a spus ca o serie de domenii au legi speciale de salarizare si acele legi nu pot fi incalcate. Ori daca exista o lege unica de salarizare, cum sa fie legi speciale pentru anumite domenii. Este o bataie de joc la adresa Invatamantului", a acuzat Izvoranu.

El a spus ca, pe langa faptul ca Guvernul a incalcat legea si nu a marit slariile profesorilor cu 50%, le-a mai si spus ca, de fapt, oricum aveau salariile prea mari cu 20-25%.

"Tot ce s-a negociat intre sindicate si Ministerul Muncii a fost doar un mod de a induce in eroare opinia publica si o bataie de joc. Invatamantul preuniversitar este la baza piramidei acestei legi unice, ceea ce inseamna o lipsa totala de respect pentru un domeniu care ar fi trebuit sa fie prioritate nationala.

Noua ni s-a spus ca avem salariile prea mari acum, asa ca se va aplica o reducere de 20%. Guvernul Boc ne spune nu numai ca nu ne creste salariul cu 50%, dar, de fapt, noi aveam oricum salariile prea mari, mai mari decat trebuia cu 25%", a mai spus Izvoranu.

Politicul, inca o data, a mai dat un sut in fund invatamantului

Secretarul general al FSLI, Liviu Pop, a spus ca ceea ce a facut Ministerul Muncii este doar o abatere de la problema de fond si ca vor exista cu siguranta proteste.

"Cei de la Ministerul Muncii au incercat sa ne explice o lectie de matematica dusa in probabilistica. Tot ce s-a incercat cu aceasta lege a salarizarii nu este decat o abatere de la problema de fond. Cu siguranta vom asista la actiuni de protest cu proxima ocazie", a asigurat Pop.

Colegul sau de la "Alma Mater", Anton Hadar, a spus ca legea putea fi facuta cu siguranta mai inteligent, doar ca nu a fost gandita, si a explicat ca, oricum, cei care aveau pana acum "salarii nesimtite" vor beneficia in continuare de ele.

"Suntem si noi, profesorii universitari, umiliti. Aceasta lege sa stiti ca ar putea fi facuta mai inteligent. Oricum, cei care au salarii nesimtite vor ramane vesnic pe loc, pentru ca, pentru ei, Guvernul vegheaza. Politicul, inca o data, a mai dat un sut in fund", a spus Hadar.

Linistiri de la Minister: vor fi majori de salarii, chiar si in 2010

Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a incercat sa linisteasca apele, asigurand ca, pe masura ce se va putea, si chiar si in 2010, dar ca aceasta masura este necesara pentru a se putea ca, pana in 2014, sa se ajunga ca salariul minim sa fie jumatate din salariul mediu.

"Salarizarea din sistemul bugetar nu poate fi rupta de salarizarea din mediul privat. Trebuie sa se ajunga la momentul in care, in jurul lui 2014, salariul minim sa prezinte jumatate din salariul mediu.

Deja acest principiu conduce legea pe sisteme de calcul obiective catre o anumita asezare a coeficientilor pe grila. S-ar putea ca la prima vedere aceasta asezare sa aduca insatisfactii, dar se va ajunge la un echilibru si acest echilibru va insemna coerenta", a spus Mocanu.

El a asigurat ca grila a fost facuta in acest fel nu pentru ca Guvernul nu ar mai avea bani, ci doar pentru a se putea ajunge la acest echilibru intre salariu minim si cel mediu.

"Nu este vorba ca nu sunt bani. Partea de finantare a sistemului bugetar in perioada urmatoare este o alta discutie. Noi avem o ierarhizare stabila, de acum eu sper ca pentru multi ani, si vom cauta surse ca prin cresteri salariale diferentiate, in timp sa ajungem la acea forma de echilibru", a adaugat secretarul de stat.

Intrebat de jurnalisti daca aceasta este forma finala a grilei sau vor mai exista modificari, Mocanu a precizat ca acum se fac ultimele calcule si ca, daca sunt sesizate, se vor corecta eventualele "greeli punctuale".

"In acest moment se fac ultimele calcule. Ceea ce este important de spus este ca impreuna cu reprezentantii sindicatelor am stabilit o echivalare pe orizontala care a fost respectata pe aceatsa lege. Daca au fost facute greseli punctuale ele vor fi corectate", a incheiat Mocanu.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#sindicate invatamant, #lege salarizare unica, #legi speciale salarizare, #salariu minim salariu mediu, #proteste sindicate invatamant , #Bucuresti