Cum sa raspunzi la intrebarile standard de la interviu

Sambata, 15 August 2009, ora 18:16
10764 citiri
Cum sa raspunzi la intrebarile standard de la interviu

In contextul dinamicii actuale a pietii muncii, fiecare dintre noi este pus in situatia de a participa la mai multe interviuri de selectie de-a lungul carierei.

In special tinerii absolventi si persoanele aflate la inceputul carierei sunt supuse unui "tir" de intrebari care au menirea de a stabili cat mai exact potentialul respectivului candidat si masura in care el va ajuta organizatia.

Nu este de mirare faptul ca ghidurile de interviu au devenit extrem de populare. Internetul, revistele de specialitate si cartile sunt tot atatea surse pentru "retete" care iti asigura succesul in fata oricarui recrutor.

In aceasta situatie, apare intrebarea: cum procedeaza reprezentantul departamentului de resurse umane pentru a diferentia raspunsurile "pregatite" de cele reale si in ce masura sunt aceste relevante pentru evaluarea corecta a persoanei intervievate?

Nu trebuie sa ne surprinda faptul ca un candidat va incerca sa se puna intr-o lumina favorabila in fata recrutorului. El este constient ca raspunsurile pe care le furnizeaza vor crea o impresie, pozitiva sau negativa, deci este fireasca o reactie de autoaparare prin oferirea informatiilor pe care el le considera dezirabile pentru respectivul job.

Bineinteles, este inacceptabil sa minti in legatura cu anumite aspecte: CV-ul, nivelul anterior de salarizare, eventualele desfaceri ale contractului de munca sau litigii cu fostul angajator. Dar ai la dispozitie 1 ora in care sa te "vinzi" cat mai eficient, accentuind aspectele pozitive si trecindu-le in umbra pe cele negative.

Iata cateva exemple de intrebari "previzibile" la care un candidat ce s-a documentat corespunzator va sti care este raspunsul "corect":

- De ce iti doresti acest job?

- De ce calitati crezi ca ai nevoie pentru acest job si in ce masura consideri ca le detii?

- De ce vrei sa lucrezi pentru aceasta companie?

- De ce ar trebui sa te alegem pe tine?

- Care este motivul pentru care ai parasit fostul loc de munca?

- Preferi munca in echipa sau lucrul individual?

- Dupa cat timp ti-ai dori sa promovezi?

Vei putea raspunde cu success la aceste intrebari daca ai o imagine cat mai exacta a companiei si a jobului pentru care aplici. Pentru a se asigura ca informatiile pe care le oferi sunt si veridice, nu doar dezirabile, recrutorul va putea folosi mai multe tehnici: intrebari successive care sa se refere la acelasi aspect (intrebari "in cascada"), revenirea la un anumit aspect intr-o alta etapa a interviului (intrebari "incrucisate"), interviul "sub presiune", utilizarea unor instrumente de evaluare psihologica etc. De asemenea, ti se va cere sa relatezi niste situatii concrete in care ai demonstrat ca detii calitatile pe care sustii ca le ai.

Pentru a-ti asigura satisfactia la viitorul loc de munca, nu este deloc recomandabil sa oferi raspunsuri standard la aceste intrebari. Ele pot varia foarte mult in functie de compania si de jobul pentru care aplici.

De asemenea, profilul candidatului ideal pentru organizatia respectiva poate fi foarte diferit de imaginea pe care tu ti-ai creat-o si careia vrei sa ii corespunzi, fie pentru ca nu ai inteles suficient de bine cerintele postului, fie pentru ca exista anumite aspecte pe care angajatorul nu le precizeaza in descrierea jobului.

Scopul final al recrutorului este sa determine in ce masura esti persoana poptrivita pentru jobul si compania respectiva. Daca ti-ai propus sa il "pacalesti", poti reusi, insa, odata ajuns la locul de munca, poti descoperi ca iti lipsesc abilitatile sau motivatia pentru a obtine performante si satisfactii profesionale.

Cel mai indicat este sa fii sincer, onest si sa ai o atititudine deschisa. Astfel se poate crea o atmosfera destinsa, care sa te ajute si pe tine sa obtii mai multe informatii si sa intelegi mai bine scopurile si cultura organizatiei din care vrei sa faci parte.

De asemenea, un candidat care isi recunoaste limitele si este constient de aspectele ce trebuie imbunatatite este mai valoros decat unul care nu poate iesi din "sablonul" raspunsurilor exersate iar simplitatea, sociabilitatea si simtul umorului vor fi intotdeauna apreciate.

Articol oferit de HART Human Resource Consulting

www.hart.ro

www.consiliereincariera.ro

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#intrebari previzibile interviu, #raspunsuri intrebari standard interviu , #anunturi