Sondaj: 63 la suta dintre romani cred ca alegerile sunt fraudate

Marti, 18 August 2009, ora 11:47
1575 citiri
Sondaj: 63 la suta dintre romani cred ca alegerile sunt fraudate

Cu numai trei luni inaintea alegerilor prezidentiale, 63% dintre cetatenii romani cred ca alegerile sunt fraudate, numar in crestere fata de luna mai, cand 52% dintre votanti isi manifestau neincrederea fata de corectitudinea procesului electoral, conform unui sondaj realizat de Asociatia Pro Democratia (APD).

Inrautatirea perceptiei publice asupra alegerilor din Romania a fost cauzata de modul in care s-a desfasurat scrutinul pentru alegerea europarlamentarilor si maniera stangace in care autoritatile au gestionat sesizarile privind neregulile in procesul de votare, se arata in comunicatul APD remis Ziare.com.

In clipa de fata, 81% dintre romani, fata de 61%, inainte de europarlamentare, cred ca turismul electoral este o practica folosita de partidele politice.

In acelasi timp, 85% dintre cei chestionati considera ca alegerile sunt fraudate prin distribuirea ajutoarelor de stat inainte de alegeri, iar 78% dintre cetateni cred ca voturile sunt cumparate direct de politicieni.

In concluzie, Asociatia Pro Democratia avertizeaza ca "alegerile prezidentiale din toamna acestui an vor fi afectate de procentul foarte mare al celor care nu au incredere in corectitudinea procesului electoral si, prin urmare, legitimitatea presedintelui ales poate fi erodata de teama generalizata de nereguli si de absenteismul crescut".

Datele reprezinta concluzia celui mai recent sondaj de opinie realizat la comanda Asociatiei Pro Democratia de catre Compania de Cercetare Sociologica si Branding, intre 23 si 27 iulie 2009, pe un esantion reprezentativ de 1.009 persoane, cu o eroare tolerata de 3,1%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#alegeri prezidentiale Romania, #alegeri fraudate Romania, #alegeri fraudate APD , #democratie