Spiru Haret cere suspendarea HG, prin care i s-a permis organizarea admiterii

Marti, 20 Octombrie 2009, ora 12:17
4081 citiri
Spiru Haret cere suspendarea HG, prin care i s-a permis organizarea admiterii
Foto: Arhiva

Reprezentantii Universitatii "Spiru Haret" au cerut, marti, instantei suspendarea Hotararii de Guvern 943/2009, care stabileste ca si "Spiru Haret" poate organiza admitere, insa numai pentru specialitatile acreditate si autorizate.

Astfel, la termenul de marti al procesului in care Spiru Haret (USH) solicita Curtii de Apel Bucuresti anularea HG 749/2009, pe motiv ca actul normativ interzice universitatii organizarea admiterii, reprezentantii universitatii si-au completat actiunea initiala si au cerut instantei sa suspende si Hotararea de Guvern 943/2009. HG 943/2009 a fost emisa de Guvern pentru a completa HG 749/2009, in acest fel fiind inclusa pe lista universitatilor care pot organiza admitere si Universitatea "Spiru Haret", insa numai pentru specialitatile acreditate si autorizate.

In data de 14 august, Curtea de Apel Bucuresti a decis suspendarea HG 749/2009.

Reprezentantii "Spiru Haret" au sustinut in fata instantei ca si noua hotarare de Guvern prejudiciaza universitatea, avand in vedere ca nu-i permite sa faca inscrieri la toate specializarile. La termenul de marti al procesului, instanta a admis cererea de interventie in cauza a Ministerului Educatiei si Cercetarii, pe motiv ca Ministerul este initiatorul actului normativ atacat de Universitatea "Spiru Haret".

Instanta se va pronunta pe cererea de suspendare a HG 943 pe 27 octombrie. Urmatorul termen pe fond a fost fixat pentru 19 ianuarie 2010.

Curtea de Apel Bucuresti a admis, in august, in parte actiunea Universitatii "Spiru Haret" impotriva Guvernului, in sensul ca a suspendat executarea a doua articole din HG 749 din 2009, care nu ii permit acesteia sa organizeze admitere, insa hotararea nu este definitiva.

Gabriel Ispas, director in Departamentul Juridic din cadul Ministerului Educatiei, a declarat dupa procesul de vineri ca Guvernul urmeaza sa dea o hotarare in care sa precizeze specializarile si formele de invatamant pentru care Universitatea "Spiru Haret" poate organiza admitere. Ispas a mai spus ca Universitatea "Spiru Haret" poate face admitere doar la specializarile si formele de invatamant acreditate sau autorizate.

Potrivit lui Ispas, decizia doar aduce in legalitate Universitatea "Spiru Haret", el precizand ca la formele neacreditate nu se poate organiza admitere.

Hotararea de Guvern prin care se aproba lista institutiilor de invatamant superior acreditate sau autorizate de catre Ministerul Educatiei se da anual. HG nr. 749/2009 contine o prevedere suplimentara, potrivit careia universitatile neincluse pe lista nu mai pot organiza examenul de admitere. Altfel spus, universitatii Spiru Haret i s-a interzis expres, prin act normativ, sa organizeze admiterea pentru anul universitar 2009/2010.

HG 749/2009, care cuprinde lista facultatilor din Romania acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, nu include si Universitatea Spiru Haret, deoarece aceasta a solicitat si a castigat in instanta sa fie anulate prevederile a doua HG anterioare de acest tip, respectiv 676/2007 si 635/2008, care ii confereau statut de universitate acreditata.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Spiru Haret organizare admitere, #Universitate Spiru Haret, #Spiru Haret proces , #proces