Procesul lui Radovan Karadzici incepe luni, la TPI

Duminica, 25 Octombrie 2009, ora 11:26
1785 citiri
Procesul lui Radovan Karadzici incepe luni, la TPI

Procesul in care Radovan Karadzici, fostul lider politic al sarbilor din Bosnia, arestat in 2008, este acuzat, printre altele, de genocid, incepe luni la Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI), la 14 ani de la incheierea razboiului din Bosnia.

Arestat la Belgrad la 21 iulie 2008, dupa 13 ani de fuga si o indelungata cautare, el este acuzat de genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi, comise in timpul razboiului din Bosnia-Hertegovina (1992-1995). Karadzici anuntat miercuri seara TPI ca va boicota deschiderea procesului, spunand ca nu a avut suficient timp pentru a-si pregati apararea, relateaza AFP.

"Acest proces este important pentru victime, care vad ca in sfarsit se face dreptate", a explicat pentru AFP procurorul-sef al TPI, Serge Brammertz. "Cand o femeie va povesteste ca 21 dintre membri familiei sale au fost asasinati si ca nu stie unde se afla cadavrele unora dintre acestia, o sa intelegi importanta procesului", a subliniat magistratul belgian.

Masacrul din Srebrenita, in cursul caruia peste 7.000 de tineri si barbati musulmani au fost executati in iulie 1995, este in centrul actului de acuzare, alaturi de cele privind atacurile si bombardamentele asupra Sarajevo, care au ucis 10.000 de civili in patru ani de razboi.

Radovan Karadzici, care dorea, impreuna cu aliatul sau, fostul presedinte iugoslav Slobodan Milosevici, sa formeze "Serbia Mare" in care sa includa peste 60% din teritoriul Bosniei, este, de asemenea, acuzat de uciderea a sute de civili pe strazi, in case sau tabere de prizonieri din 19 regiuni bosniace.

Procurorul TPI si-a exprimat regretul in legatura cu absenta lui Ratko Mladici, fostul lider militar al sarbilor din Bosnia, in fata instantei de la Haga. "Karadzici era liderul politic, Mladici era seful militar, ar fi trebuit sa fie impreuna in fata judecatorilor", a spus el.

Karadzici, fost presedinte al autoproclamatei republici sarbe din Bosnia-Hertegovina si comandat suprem al armatei, spune ca "nu a planificat, nu a incitat la comiterea, sau ordonat, sprijinit si incurajat" crimele pentru care este acuzat.

Din celula sa din centrul de detentie Scheveningen, de langa Haga, el isi pregateste activ procesul. In 15 luni, a depus peste 250 de motiuni, cerand amanarea procesului sau solicitand comunitatii internationale documente confidentiale despre livrarile de arme catre inamicii sai. "Marile puteri" au pus la cale razboiul din Bosnia, care a facut 100.000 de morti si 2,2 milioane de refugiati, pentru "a-si indeplini obiectivele imperialiste", a afirmat el, intr-un interviu acordat in august AFP.

In plus, Radovan Karadzic afirma ca, in schimbul retragerii sale din viata publica, beneficiaza de un acord de imunitate incheiat in 1996 cu negociatorul american Richard Holbrooke, artizanul Acordurilor de la Dayton care au pus capat razboiului din Bosnia. Cu toate acestea, TPI subliniaza ca nu este constrans de un eventual astfel de acord.

Fostul lider politic al sarbilor din Bosnia a decis sa se apere singur in fata judecatorilor, asemenea lui Slobodan Milosevici, mort in 2006 in timpul procesului de la Haga, deschis patru ani mai devreme. Procesul, care se deschide luni cu declaratia preliminara a acuzarii, ar putea dura cel putin doi ani. Radovan Karadzici urmeaza sa ia cuvantul la inceputul lunii noiembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proces Radovan Karadzic, #crime razboi Serbia , #Serbia