Ce pierde si ce castiga Romania din independenta Kosovo

Sambata, 16 Februarie 2008, ora 14:45
9582 citiri
Ce pierde si ce castiga Romania din independenta Kosovo

Pentru Romania, pozitia in problema Kosovo - actuala provincie majoritar albaneza din sudul Serbiei, care se astepta sa isi declare duminica independenta - este una cu dubla miza.

In primul rand, Bucurestiul se opune recunoasterii independentei unilaterale a Kosovo si cere aplicarea cadrului legal, pentru a evita riscul ca precedentul Kosovo sa alimenteze miscarile separatiste.

Desi nu a fost mentionata niciodata public, din motive de strategie politica, situatia din Kosovo poate aminti de situatia maghiarilor din Harghita si Covasna. Presedintele Basescu are si un alt argument pentru respingerea recunoasterii Kosovo: "Eu nu vreau ca Romania sa creeze precedentul, in Kosovo, pentru Transnistria".

De altfel, presedintele rus Vladimir Putin avertiza anul trecut ca precedentul Kosovo poate sa alimenteze si alte miscari de secesiune din zone de pe continent. In Spania, problema basca, in Belgia, cea flamanda, dar si potentiala problema a maghiarilor si bulgarilor din Romania au fost mentionate de Putin.

Romania, in cautarea influentei in Balcani

O a doua miza pentru Romania este relatia cu Serbia si recuperarea influentei politice pe care a avut-o in zona Balcanilor.

In octombrie 1998, Parlamenul de la Bucuresti aproba decizia Guvernului de a permite fortelor NATO accesul limitat "pentru situatii de urgenta si neprevazute" in spatiul aerian al tarii, in cazul unei interventii militare a aliantei in Iugoslavia.

In 1999, in perioada conflictului din Kosovo, Romania era in plina proces de calificari pentru statutul de membru NATO. La summitul din aprilie 1999, de la Washington, liderii Aliantei nu ofereau insa Romaniei semnalul asteptat.

Presedintele de atunci, Emil Constantinescu, a acuzat deschis, la trei luni dupa summit, atat NATO cat si UE, pentru impunerea de standarde duble, si pentru tratarea incorecta a Romaniei, in perioada in care Bucurestiul a oferit sprijin in perioada crizei din Kosovo, si a suportat costurile economice, ca rezultat al embargoului la vanzarile de petrol catre Serbia.

Desi s-a comportat cu un membru NATO, Romania nu a primit garantii de securitate, si nici rascumpararea pierderilor de pe urma embargoului.

Sarbii nu uita insa nici acum ca Romania a permis Aliatei survolarea spatiului lor aerian. De altfel, candidatul Partidului Radical Sarb, Tomislav Nikolic, invins in alegerile din Serbia, a acuzat deschis Romania ca a colaborat cu NATO in timpul bombardarii tarii sale din 1999.

Acum insa, Romania e membru NATO si UE, si isi apara interesele nationale, chiar daca o face dupa o perioada de ezitari in privinta Kosovo.

Premierul Tariceanu declara ca sustine planul Ahtisaari, de independenta sub stricta supraveghere, presedintele respingea categoric ideea independentei unilaterale, fara o rezolutie ONU.

In cele din urma, s-a ajuns la o pozitie coturata, iar Romania a inceput sa conteze pentru UE, o data cu afirmarea clara a opozitiei de a recunoaste Kosovo altfel decat in cadru legal, si dupa ce a sustinut trimiterea unei forte de juristi si politisti UE in actuala provinciei sarba.

Momentul adevarului va fi duminica

Kosovo traieste ultima zi sub suveranitatea Serbiei. De maine, de la ora locala 17, o ora mai tarziu in Romania, provincia din sudul Serbiei va deveni independenta.

Premierul Hashim Thaci se asteapta sa faca marele anunt pentru provincia majoritar albaneza, subiectul unei dispute juridice si geo-politice fara precedent dupa razboiale din fosta Iugoslavie.

Parlamentul de la Pristina a pregatit legile independentei, ministrii de Externe din UE se reunesc luni, pentru a recunoaste noul stat. SUA si Marea Britanie sunt gata sa recunoasca imediat un Kosovo independent. Forta speciala europeana de stabilizare pentru Kosovo, Eulex, este pe drum.

Sarbii sunt calmi, atat la Belgrad, cat si in regiunile majoritar sarbesti din nordul Kosovo. Diplomatii nu se asteapta la violente, desi forta NATO din Kosovo este pregatita sa faca fata oricarei provocari.

Opozitia Belgradului a fost mai curand lipsita de fermitate. Presedintele sarb - proaspat reales, si care a facut din apropierea de UE o tema castigatoare de campanie - a promis ca va apara integritatea nationala a Serbiei.

Guvernul a anulat in avans declaratia de independenta si a pregatit un plan de masuri pentru perioada post-declaratie, care vizeaza doar racirea relatiilor cu statele care vor recunoaste noul stat independent.

Nasterea Kosovo s-ar putea face fara varsare de sange. Acceptarea desprinderii unui teritoriu national, de un stat suveran, altfel decat prin rezolutie ONU, poate fi insa o Cutie a Pandorei, asa cum avertiza vice-premierul rus, saptamana trecuta.

Rusia se opune ferm unei independente a provinciei, si ameninta cu tratarea diferita a problemei celor doua teritorii separatiste georgiene, Abhazia si Osetia de Nord.

Tiraspolul este si el cu ochii pe Kosovo, asteptand un precedent juridic care sa permita Transnistriei sa devina independenta de Republica Moldova.

Ada Voicu

Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
”E inadmisibil ce s-a întâmplat acolo. Vorbim despre un genocid. Mulți specialiști de mediu spun că un asemenea dezastru poate produce moarte pe termen lung”, spunea Liviu Dragnea în...
Un arbitru român va oficia la Jocurile Olimpice de la Paris 2024
Un arbitru român va oficia la Jocurile Olimpice de la Paris 2024
Dan Ardelean a fost inclus pe lista arbitrilor care vor oficia în probele de înot la Jocurile Olimpice de la Paris, din această vară, a anunţat Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon...
#Kosovo, #independenta, #Romania, #miza , #stiri externe