Fenomenul extrem de rar care a dus la prabusirea serviciilor ING Bank (Video)

Luni, 12 Septembrie 2016, ora 12:23
39449 citiri
Fenomenul extrem de rar care a dus la prabusirea serviciilor ING Bank (Video)
Foto: Pixabay

Centrul de date al ING Bank din Bucuresti a fost afectat grav, sambata, iar clientii au fost nemultumiti de faptul ca toate serviciile au fost blocate ore bune. Mai mult, problemele continua si luni.

Defectiunile au aparut in timpul unui test pentru sistemul de stingere a incendiilor, insa cum s-a ajuns la o astfel de situatie? Ce legatura este intre ele?

Ei bine, e vorba de un fenomen destul de rar: sunetul provocat de eliberarea gazului inert din esantioane a distrus zeci de hard disk drivere (HDD), arata Motherboard.

"Operatiunea (de verificare a sistemului de stingere a incendiilor - n.red.) a decurs conform planului de proiectare, dar am avut daune colaterale", a explicat un purtator de cuvant al bancii pentru sursa citata.

In centrele de date se foloseste gazul inert (Inergen, in cazul ING Bank Romania) pentru a proteja echipamentele IT in eventualitatea unui incendiu, deoarece substanta nu afecteaza componentele chimice ale electronicelor, ci micsoreaza temperatura mediului ambiant.

Substanta e stocata in cilindri si se elibereaza cu o viteza foarte mare prin niste orificii mici, pentru a se raspandi uniform in camera.

Detalii despre problema de la ING

In cazul testului derulat la centrul de date al ING Bank din Bucuresti, presiunea ar fi fost mai mare decat se asteptau cei prezenti la fata locului, iar eliberarea gazului a provocat un sunet extrem de puternic.

Banca a monitorizat operatiunea, potrivit unei surse apropiate situatiei, citate de Motherboard, iar intensitatea sunetului a depasit 130dB, astfel ca hard disk-urile au inceput sa vibreze. Miscarea a fost transmisa la capetele de citire/scriere si a afectat discurile magnetice, care sunt responsabile cu stocarea datelor.

"In timpul unui test planificat al sistemului de stingere a incendiilor din centrul nostru de date, eliberarea gazului Inergen a afectat in mod grav si neasteptat mai multe servere si sistemul de stocare a datelor.

In consecinta, au fost afectate toate serviciile conectate: tranzactiile cu cardul, operatiunile la bancomat, serviciul de internet banking, sistemele de comunicare si website-ul www.ing.ro. Ca urmare, o mare parte din tranzactii nu au mai putut fi procesate. De asemenea, si comunicarea cu clientii a fost mult intarziata, tot din cauza imposibilitatii de a accesa baza noastra de date", a aratat ING Bank, duminica, intr-un comunicat.

Problemele au durat mai bine de 10 ore, timp in care clientii au fost nemultumiti.

Banca si-a cerut scuze si a transmis ca va inapoia comisioanele platite de cei care au retras bani de la bancomatele altor institutii financiare. Si luni, o parte din servicii au fost nefunctionale o scurta perioada, dar au fost rezolvate rapid.

De ce dau crash hard driverele cand sunt expuse la un sunet atat de intens

Motivul pentru care HDD-urile sunt afectate de sunete puternice nu e studiat suficient de mult. Unul dintre primele experimente a fost facut in 2008, de catre inginerul Brendan Gregg, care a fost printre putinii care au incercat sa gaseasca o explicatie pentru acest fenomen.

El a filmat si un videoclip in care arata ca tipetele intr-un centru de date pot cauza prabusirea sistemelor.

De ceva vreme, IBM si Siemens studiaza acest fenomen.

Motherboard mai noteaza ca, in cazul ING Bank, a fost ca si cand "ai fi pus sistemul de stocare a datelor langa un motor cu reactie in functiune".

Banca a transmis ca a fost nevoie de 10 ore pentru ca serviciile sa revina la normal, din cauza complexitatii si amplitudinii avariilor, tot sistemul a trebuit sa fie restartat dupa o racire in prealabil. "In plus, pentru a asigura integritatea totala a datelor, am facut inainte o copie a bazei noastre de date", arata ING Bank.

Potrivit surselor Motherboard, fiecare piesa din echipamentul expus trebuie verificata in urmatoarele saptamani si se pare ca sistemul e compromis "in cea mai mare parte".

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#explicatie probleme ING Bank, #probleme ING Bank , #Romania