Ziare.com

ING zice ca nu face parte din cartelul dobanzilor mari

Sambata, 01 Noiembrie 2008, ora 15:36

   

ING zice ca nu face parte din cartelul dobanzilor mari
ING Bank Romania a respins, sambata, intr-un comunicat, relatarile de presa care legau numele bancii de speculatiile din piata monetara si mentionau despre o presupusa intelegere intre mai multe institutii financiare care sa distorsioneze dobanzile din piata romaneasca.

"ING Bank Romania respecta legislatia in vigoare, respecta principiile concurentei loiale si, mai ales, isi respecta clientii. Volatilitatea pietei interbancare locale nu s-a reflectat in nivelul dobanzilor la creditele pentru clientii nostri, persoane fizice si juridice", a spus directorul general al bancii, Misu Negritoiu, citat in comunicat.

De asemenea, ING Bank precizeaza ca nu a deviat de la dobanda pietei publicata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si ca a respectat si respecta toate regulile pietei interbancare definite in prezent.

"Nu facem parte din nici un fel de intelegere sau cartel care sa distorsioneze dobanzile de piata. Asa-zisa intelegere la care se face referire este, de fapt, un schimb de mesaje intre cativa membri ai Asociatiei Dealerilor din Romania, care nu are nicio legatura cu participarea bancilor din care provin acesti dealeri", se mai arata in comunicat.

Reractia ING vine dupa mai multe relatari de presa din aceasta saptamana, care indicau ca de la una din banci ar fi fost trimis un e-mail care sugera ca dobanzi de 50% pe an la depozite ar fi fost mai apropiate de realitate.

In presa au fost indicati printre posibilii participanti la "cartel" Bancpost, ING Bank, Unicredit-Tiriac si Royal Bank of Scotland (fosta ABN Amro), mai ales dupa ce guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca 3-4 banci din piata tin cotatii foarte ridicate pe dobanzile la lei, ceea ce a ridicat si dobanda medie a pietei.

Vineri, Consiliul Concurentei a anuntat ca a declansat din oficiu o investigatie privind o posibila intelegere intre anumiti jucatori de pe piata serviciilor bancare si interbancare, pe baza unor suspiciuni privind posibilul schimb de informatii, precum si anumite conduite comerciale in acest sector, potrivit presedintelui institutiei, Gheorghe Oprescu.

Anuntul a alimentat si mai mult suspiciunile legate de o posibila miscare premeditata din partea unor banci cu scopul de a salta dobanzile, in contextul in care, de cateva saptamani, dobanzile din piata monetara interbancara s-au mentinut mult peste dobanda cheie a BNR.

Ca reactie, banca centrala a decis sa plafoneze dobanda ROBOR a pietei monetare, folosita ca referinta pentru multe din creditele in lei cu dobanda variabila acordate de banci, la un nivel cu cel mult 25% peste dobanda la facilitatea de credit (sau de credit Lombard) a BNR, care este in prezent de 14,25% pe an.

In Romania, ING are afaceri in domeniul bancar, al pensiilor si asigurarilor. ING Bank Romania are statut de sucursala a unei banci dintr-un alt stat membru al UE.

Citeste mai multe despre ING replica banci cartel crestere dobanzi acuzatie BNR
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1236 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor