Previziuni economice tot mai sumbre pentru 2009

Sambata, 22 August 2009, ora 13:01
2628 citiri
Previziuni economice tot mai sumbre pentru 2009

Avansul economic inregistrat anul trecut va fi anulat in totalitate de contractia din 2009, potrivit estimarilor analistilor Bancii Comerciale Romane.

Acestia si-au inrautatit prognoza de contractie economica pentru acest an pana la -8%, de la -4,9%, pe fondul declinului profund din trimestrul al doilea, cand s-a inregistrat un declin de 8,8%, mai mare

Ultima estimare a BCR nu este totusi cea mai pesimista dintre toate cate s-au facut pentru Romania. O incredere mult mai scazut in economia nationala au expertii FMI, care vorbesc despre o contractie mai accentuata cu 0,5 puncte procentuale pe ansamblul intregului an.

"Noua noastra prognoza, de scadere a economiei cu 8%, este usor sub nivelul de 8,5% luat in calcul de FMI, in conditiile in care, in trimestru al doilea, au aparut semnale pozitive referitor la redresarea economiilor din zona euro, unde datele statistice au fost usor peste asteptari", a declarat economistul sef al BCR, Lucian Anghel.

Estimari apropiate de cele ale BCR au facut si cei de la ING. Acestia se asteapta pentru 2009 la o contractie a PIB de 7,9%. Pentru semestrul curent si pentru ultimele trei luni ale anului, analistii ING considera ca economia va scadea cu 10%, respectiv 6,4%.

Semnele pozitive din marile economii ale Uniunii Europene i-au determinat pe unii analisti sa considere ca economia Romaniei isi va reveni incepand cu primul trimestru din 2010. Un exemplu in acest sens sunt analistii BCR, care se asteapta la o crestere economica de 0,2%.

Printre optimisti se regasesc si cei de la Deutsche Bank, care considera ca economia romaneasca isi va reveni intr-o perioada scurta de timp. Spre deosebire de acestia, cei de la ING mizeaza in continuare pe o scadere economica si in 2010, una de 0,6%.

Pentru trimestrul curent si pentru ultimele trei luni ale anului, ING anticipeaza o contractie cu zece puncte procentuale, respectiv 6,4%.

Mult mai pesimist se dovedeste a fi Traian Basescu, care nu vede cum am putea depasi mai devreme de doi ani perioada de scadere economica pe care o traversam. Acesta a precizat recent ca economia Romaniei isi va reveni la sase luni dupa trecerea in zona pozitiva a Germaniei si SUA.

"Romania este extrem de dependenta de revenirea de pe pietele externe (...) nu poate iesi singura din criza", a precizat seful statului, fara a face predictii pentru acest an.

L.H.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#previziuni economice, #prognoza economica, #BCR, #ING , #Romania