Romania Liberala si pisica gravida a politrucului Antonescu (Opinii)

Joi, 25 Aprilie 2013, ora 13:36
4394 citiri
Romania Liberala si pisica gravida a politrucului Antonescu (Opinii)
Foto: Ziare.com

Incercand sa-si explice pozitia fata de noua grupare pe care incearca s-o formeze cativa liberali nemultumiti de politica sefului lor de partid, Crin Antonescu a lasat de inteles ca informatia il lasa la fel de indiferent, ca si aceea ca are o pisica, iar aceasta va naste luni.

Cine e contra noastra

Contrar insa indiferentei fata de ziua cand ii va fata pisica, presedintele partidului n-a ezitat sa tune si sa fulgere contra initiatorilor gruparii, amenintandu-i cu excluderea din partid, dupa Paste. E foarte corect, daca nu vrea sa pacatuiasca in Postul Mare.

Eficienta acestui stil, de a face pe indiferentul concomitent cu ascutirea cutitului pentru casapirea dizidentilor, nu l-a nascocit Crin Antonescu. Lenin, cand simtise pentru prima oara ca-i fata pisica, a scris pe tema asta un articol, intitulat "Cine nu e cu noi e contra noastra". Cu alte cuvinte, cine e contra noastra trebuie sa dispara.

Pe vremea aceea, oamenii nu se excludeau din partid. Se excludeau de pe lumea asta si se trimiteau urgent pe lumea cealalta. Atunci s-a nascocit si cuvantul politruc (o prescurtare ruseasca, avand semnificatia de "conducator politic"). Amestecandu-se indiferenti printre tovarasii lor, politrucii puneau ochii pe cei care trebuiau sa dispara. Disciplina e disciplina: oamenii dispareau cat ai zice peste.

In mod ciudat, la noi nu urmasii stalinistilor, deveniti intre timp democrati, simt alergie cand aud de dizidenta, ci urmasii bratienilor, deveniti intre timp politruci.

Paie pe foc

Crin Antonescu are insa toate motivele sa fie speriat. Pe de o parte, chiar in propriul partid, presiunea fractiunii dizidente risca sa faca prozeliti, iar oscilatiile abilului politician Tariceanu sau discursul ambiguu al lui Ludovic Orban lasa de inteles ca inca nu e clar nici de unde sare iepurele, nici cati iepurasi sunt pregatiti sa faca saritura.

Pe de alta parte, n-ar fi deloc imposibil ca eventualul succes al miscarii "Romania Liberala" sa sugereze aliatilor de stanga vreo miscare de tipul "Romania Socialista", facuta anume ca sa-i forteze mana lui Victor Ponta, sa-i strice prietenia cu camaradul Crin si sa puna pe tapet ratos un alt candidat la presedintie. Din PSD, bineinteles.

Prabusirea in sondaje a domnului Antonescu nu face decat sa puna paie pe foc ingrijorarilor sale si sa alimenteze cu combustibil motoarele pesedistilor, in cazul cand isi pregatesc in ascuns candidatul lor.

Asadar, Crin Antonescu are toate motivele sa faca insomnie noaptea, cu atat mai mult, cu cat initiatorii noii miscari liberale nu dau semne ca-i sperie declaratia de razboi a liderului lor.

S-ar putea chiar ca excluderea cu care ii ameninta dansul sa nu-i impresioneze mai mult decat eventuala stire ca saptamana viitoare le vor naste tuturor pisicile.

Daca sunt pregatiti sa infrunte excluderea, inseamna ca tot ce le mai poate face liderul liberal e sa le ia caii de la biciclete. Pa si pusi.

Baba se piaptana

Pentru ei, nu mai ramane decat sa-si faca partid, sa culeaga nemultumitii soartei dintre liberali, dezamagitii dintre democrati-liberali, debusolatii de pe unde apuca, sa-i dea cu tifla lui Crin Antonescu si chiar sa propuna ei un candidat propriu la Cotroceni, la care nici nu te astepti.

Dar razboiul e razboi. Ca sa le puna bete in roate, PNL a si depus in Parlament initiativa legislativa a liberalului Octavian Bot, care interzice noilor partide infiintate sa preia insemnele fundatiilor sau ale asociatiilor. Cu alte cuvinte, daca "Romania Liberala" se va transforma in partid, din denumirea acestuia va trebui sa dispara cuvantul "liberal".

Pentru telespectator, initiativa este stupefianta. Cand coruptia infloreste pe la toate colturile, cand favorizatii soartei si-au facut salarii strigatoare la cer, iar statul da din colt in colt ca sa aiba de unde achita pensiile si salariile, cand tara arde, Parlamentul isi piaptana propunerile legislative ale unor liberali contra altor liberali.

Poate se intreaba unii cum e posibila una ca asta. Este posibila, pentru ca domnul Crin Antonescu nu e numai presedinte de partid. E si presedinte de Senat. Cine stie cate altele ar mai fi posibile daca ar ajunge, eventual, chiar presedinte de tara!

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Crin Antonescu presedinte Senat, #Romania Liberala dizidenti Antonescu , #Crin Antonescu