Ioan Niculae, despre problemele cu Justitia: Mi-a daunat relatia cu un om politic

Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 20:56
4641 citiri
Ioan Niculae, despre problemele cu Justitia: Mi-a daunat relatia cu un om politic
Foto: Realitatea TV

Relatia cu un anumit personaj politic al Romaniei mi-a daunat, a spus, sambata seara, Ioan Niculae, cel mai bogat roman, fiind intrebat de problemele pe care le are cu Justitia in ultima perioada.

"Exista o explicatie: am fost in contact cu unul din marii politicieni ai Romaniei, care acum are probleme, si stiu niste lucruri grave. Stiu sigur si de campania care s-a dus 3 ani de zile prin care s-a incercat distrugerea unor intreprinderi ale mele si s-a incercat obtinerea unor active pe care le am", a declarat Niculae, intr-o emisiune la Realitatea Tv.

"Relatia pe care am avut-o cu un anumit personaj politic, asta mi-a daunat", a adaugat Niculae, explicand ca nici macar judecatoarea, la prima citire, nu a inteles de ce este invinuit, ceea ce il face sa fie convins ca este vorba de "un dosar politic".

"Este un dosar politic, dar am toata increderea in Justitie, iar pana acum, deciziile au fost in favoarea noastra. Nu am avut niciun patipris, nici cu Geoana, nici cu Basescu, nici cu nimeni altcineva. Explicatia pentru faptul ca cele doua dosare au aparut aproape simultan este relatia pe are am avut-o cu acel personaj politic", a declarat Niculae.

Ioan Niculae este implicat in doua dosare - Dosarul "Mita la PSD" si Dosarul subminarii economiei nationale. De asemenea, firma Interagro, a miliardarului roman, este mentionata in scandalul creditelor bancare ce este in plina desfasurare in aceste zile.

"In dosarul DIICOT privind subminarea economiei nationale, a fost acuzata o singura firma, din 13 cate au beneficiat de o lege aprobata de Parlamentul Romaniei. La una singura s-a facut dosar, la singura firma romaneasca. Toate celelalte au luat gaz in acelasi sistem, pe aceeasi lege, si nu au dosar. Cum va explicati acest lucru?", a spus Ioan Niculae.

De asemenea, in dosarul bancherilor, Interagro este mentionata in documentul prin care s-a cerut arestarea bancherilor. "Nu stiu nimic, este prima data cand aud. Nu-l cunosc pe Saramet. Banuiesc ca daca ar fi fost ceva, m-ar fi intrebat cineva, cred ca as fi fost printre primii intrebati", a spus patronal Interagro.

Dosarele "Mita la PSD" si "Subminarea economiei nationale"

In dosarul "Mita la PSD", Gheorghe Bunea, Ioan Niculae, Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu sunt acuzati in legatura cu finantarea partidelor politice.

DNA i-a trimis in judecata pe liderul PSD Braila, Gheorghe Bunea, pe Ioan Niculae si pe directorul Viorel Barac, de la InterAgro, precum si pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toti fiind acuzati in legatura cu finantarea partidelor politice.

Potrivit rechizitoriului trimis instantei de procurorii anticoruptie, in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a Partidului Social Democrat pentru a obtine un milion de euro de la Ioan Niculae, pentru sustinerea lui Mircea Geoana in campania electorala din 2009.

In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae a solicitat ca, in cazul castigarii alegerilor de catre candidatul PSD, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei si la nivelul SNTGN Transgaz si SNGN Romgaz SA.

In cel de al doilea dosar, cel privind subminarea economiei nationale, sunt cercetati 40 de fosti si actuali sefi din Romgaz, Ministerul Economiei si ANRE, care l-ar fi ajutat pe patronul InterAgro sa obtina mari cantitati de gaze la pret subevaluat.

Nu intru in politica, criza cumplita abia acum vine

Solutia pentru a scapa de problemele cu Justitia nu este sa intru in politica, ci sa stau in banca mea si sa imi vad in continuare de ce am creat in ultimii 23 de ani. Nu ma gandesc deloc sa intru in politica", a spus Niculae.

De asemenea, miliardarul roman crede ca "criza cumplita va veni din februarie-martie anul urmator. Simt in ultimele luni ca din ce in ce mai putin exista finantare pentru exporturi, vad deficitul de cont current la 30 septembrie, care este enorm, conducta de gaze dinspre Marea Neagra este plina, aproape de presiunea de pericol, ceea ce inseamna ca avem un consum foarte mic. Toate acestea, pentru mine, sunt semn ca ce e mai greu abia acum vine".

Si, a adaugat Niculae, "din pacate, factorul politic nu ne asculta deloc. Pe ultimele luni de guvernare Boc, nu ni s-a raspuns la nicio sesizare. Niciodata. Si astazi, remarc aceeasi indiferenta la incercarile noastre de a ne spune punctul de vedere. Nici macar nu ne asculta".

Cum se face un miliard

"Daca vorbim de miliardul facut de mine si de colaboratrii mei, nu a fost nimic usor, au fost multe urcusuri si coborasuri, momente de rascruce, dar ne bucuram ca am trecut peste toate", a raspuns Niculae la intrebarea cum a facut primul miliard.

In ce priveste inceputurile in afaceri, Ioan Niculae a povestit ca a fost ofiter de securitate in perioada 1976-1980, dar la 24 de ani, a trecut in rezerva si din acel moment, nu a mai avut nicio relatie cu Securitatea. La momentul Revolutiei, avea 244 de dolari depusi la Bancorex cu care vroia sa isi indeplineasca visul de a pune un motor de Volkswagen Golf pe Dacie.

"Asa m-a prins Revolutia, insa 10 ani de experienta in comertul exterior m-au ajutat foarte mult. Nimic nu a fost usor. Prima afacere, ca la multi afaceristi romani, a fost un import de dulciuri, ciocolata pentru Craciunul 1990, dulciuri date la fabrici de ingrasaminte pe care am luat produse pe care le-am dat ulterior a export", a explicat Niculae.

La 23 de ani de la Revolutie, miliardarul roman crede ca Romania a gresit fundamental prin mutarea interesului catre capitalul strain, iar strainii nu fac altceva decat sa scoata banii din tara. Cred ca Romania a gresit fundamental ca, in toti acesti ani, nu a avaut o strategie de atragere a capitalului romanesc, a conchis cel mai bogat roman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Ioan Niculae dosare Justitie, #Ioan Niculae crisa economica, #Ioan Niculae Interagro politica , #Ioan Niculae