InterAgro inchide doua combinate chimice si trimite angajatii in somaj

Joi, 30 Decembrie 2010, ora 16:57
2356 citiri
InterAgro inchide doua combinate chimice si trimite angajatii in somaj

Grupul InterAgro a decis sa inchida definitiv combinatul chimic Viromet din orasul Victoria, incepand cu 1 ianuarie 2011, si va opri furnizarea de gaze naturale catre NitroPoros SA de pe platforma industriala Fagaras, echivaland cu inchiderea acestui combinat.

Astfel, 90% dintre angajatii combinatului din Fagaras si 70% dintre cei ai Viromet SA vor intra in somaj definitiv.

"Oprirea activitatii in cele doua combinate chimice, de la inceputul anului 2011, reprezinta primul pas din inchiderea, in final, a patru dintre cele sase fabrici din industria chimica ce lucreaza pentru grupul InterAgro", se mentioneaza in comunicatul companiei.

Grupul InterAgro precizeaza ca a luat aceasta hotarare din cauza pierderilor majore determinate de noile politici in domeniul gazelor naturale promovate de autoritati.

InterAgro sustine ca nu sunt prelungite prevederile legii 332/2009, prin care consumatorii, care indeplineau conditiile si se declarau intreruptibili in situatii de urgenta, puteau achizitiona gaze doar din productia interna, ceea ce presupunea ca, aproximativ 15-20% din consumul acestora sa nu mai fie asigurat de import.

Totodata, "responsabilii in domeniu" nu au fost de acord ca grupul InterAgro sa renunte la statutul de consumator intreruptibil.

Grupul a solicitat renuntarea la acest statut dupa ce nu a mai fost prelungita legea 332/2009, "care asigura, intr-o oarecare masura, acoperirea pierderilor cauzate de intreruperile in furnizarea gazelor, dirijate catre populatie in situatii de urgenta".

De asemenea, la 31 decembrie 2010 inceteaza acordarea discount-ului comercial aplicabil tuturor furnizorilor de gaze naturale. Grupul InterAgro sustine ca a atras atentia asupra problemelor generate de noile politici in domeniul gazelor naturale, insa "autoritatile nu au avut nicio reactie sau raspuns". Potrivit companiei, legea 332/2009 a fost considerata una dintre putinele masuri anticriza luate de Guvern, cu efecte care s-au observat imediat, atat la nivelul economiei, cat si in ceea ce priveste pastrarea locurilor de munca.

De asemenea, grupul InterAgro constata "lipsa oricarei strategii la nivelul economiei nationale cu referire la agricultura, domeniu prioritar in Programul de guvernare, principalul beneficiar al ingrasamintelor chimice".

InterAgro considera necesara aplicarea imediata a unor politici pentru sustinerea industriei chimice nationale, la fel ca in cazul industriei aluminiului si a celei metalurgice, in conditiile in care decizia macroeconomica la nivelul Uniunii Europene este de a sprijini productia nationala a statelor membre.

Potrivit InterAgro, acest lucru ar avea ca efect imediat protejarea celor peste 10.000 de locuri de munca din acest sector (situate preponderent in zone monoindustriale).

SC InterAgro SA proceseaza gaze in sase combinate chimice: Donau Chem Turnu Magurele, Chem Gaz Slobozia, GA-PRO-Co Piatra Neamt, Amurco Bacau, Viromet Victoria si NitroPoros SRL Fagaras. Grupul InterAgro este controlat de omul de afaceri Ioan Niculae.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#interagro, #inchidere combinate, #somaj InterAgro , #stiri Interagro