Noi dezvaluiri despre implicarea Arabiei Saudite in atentatele din 11 septembrie 2001

Vineri, 13 Mai 2016, ora 17:49
6941 citiri
Noi dezvaluiri despre implicarea Arabiei Saudite in atentatele din 11 septembrie 2001
Foto: Pixabay

Un membru al comisiei care a investigat atentatele de la 11 septembrie sustine ca oficiali din Guvernul Arabiei Saudite i-au sprijinit pe teroristi.

John F Lehman, care a fost in Comisia 9/11 in 2003 si 2004, a spus ca sunt "o multime de dovezi circumstantiale" privind implicarea mai multor angajati ai Ministerului de Externe saudit, relateaza The Independent.

"A existat multa implicare a unor sauditi in sprijinirea celor care au deturnat avioanele, iar unii dintre acesti oameni lucrau in Guvern", a declarat Lehman, bancher de investitii si secretar al Marinei in mandatul lui Ronald Reagan.

El a mai adaugat ca raportul comisei nu ar fi trebuit interpretat ca unul care exonereaza Arabia Saudita.

Declaratia vine dupa multe speculatii privind legaturi intre conducerea Arabiei Saudite si atentatele din 11 septembrie 2001, dat fiind ca 15 dintre cei 18 atacatori care au deturnat avioanele erau sauditi, ca si liderul al-Qaida Osama bin Laden.

Totusi, raportul din 2004 al comisiei nu a prezentat nicio dovada ca ar fi existat o intelegere intre gruparea terorista responsabila de atacuri si Guvernul de la Riad.

Inspectorul general al CIA a aratat intr-un raport dat publicitatii in iunie anul trecut ca nu exista informatii care sa confirme implicarea autoritatilor saudite in atentat sau vreun sprijin financiar acordat, dar ca agentii cred ca ar fi putut fi disidenti in Guvern, simpatizanti al-Qaida, care sa sprijine gruparea terorista.

Raport CIA desecretizat in sfarsit: Cine si cum a gresit la atentatele din 11 septembrie

Semnele de intrebare persista insa, mai ales ca celebrul raport de 28 de pagini intocmit in urma unei alte anchete, a comisiilor Congresului, tot nu a fost facut public. Legat de acesta sunt speculatii ca ar face referire la finantarea terorismului de cetateni bogati ai Arabiei Saudite.

Ce s-a intamplat la 11 septembrie 2001? Americanii asteapta un raport de 28 de pagini scris acum 14 ani

Fostul presedinte George W. Bush a sustinut ca publicarea materialului ar dauna securitatii nationale, scotand la iveala "surse si metode care ar ingreuna castigarea razboiului impotriva terorismului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#11 septembrie Arabia Saudita , #11 septembrie 2001