Schindler de Suedia: Povestea contelui care a salvat mii de evrei si a sfarsit ucis tot de ei

Duminica, 17 Mai 2015, ora 08:30
20468 citiri
Schindler de Suedia: Povestea contelui care a salvat mii de evrei si a sfarsit ucis tot de ei
Foto: folkebernadottesminnesfond.se

Cu zece zile inainte de sfarsitul oficial al celui de-Al Doilea Razboi Mondial in Europa, acum 70 de ani, pe cheiul din Malmo, in Suedia, cam 500 de femei, slabe si in zdrente, au coborat, unele pe picioarele lor, altele pe targi, dintr-un feribot care le-a adus din tabara de concentrare de la Ravenbruck, de langa Berlin.

Femeile, de multe nationalitati, in stare precara de sanatate, au fost salvate din tabara de concentrare aflata inca sub controlul nazistilor. Daca alte tabere fusesera eliberate de trupele britanice, ruse si americane, la Ravensbruck nazistii continuau sa ucida cu si mai mare disperare detinutele, fie prin impuscare, gazare sau infometare, pentru a sterge urmele ororilor inainte de venirea armatei ruse, scrie Newsweek.

In ultimele saptamani, aici au fost ucise peste 6.000 de femei. Cele 500 care se insiruiau pe docul din Malmo fusesera smulse de la groaznica soarta ce le astepta acolo de autobuzele si ambulantele Crucii Rosii Suedeze. Vehiculele le-au dus prin Germania bombardata, la granita cu Danemarca si de acolo au trecut in Suedia. Altele au sosit in urmatoarele zile, tinere si batrane, evreice si ne-evreice.

Pe masura ce femeile s-au linistit, au inceput sa auda despre barbatul care le pusese la cale salvarea: suedezul Folke Bernadotte, un barbat care le vizita din cand in cand, inalt, elegant, cu maniere blande si un aer de eficienta.

In afara Scandinaviei, insa, povestea misiunii Autobuzul Alb, cea mai mare misiune umanitara a celui de-Al Doilea Razboi Mondial, este putin cunoscuta. Poate si pentru ca Bernadotte a fost numit, dupa razboi, mediator ONU in conflictul arabo-israelian si a fost impuscat mortal de extremistii israelieni, ceea ce a complicat rolul jucat de el in istorie.

Cel putin 7.000 de femei de la Ravensbruck au fost salvate de autobuzele lui Bernadotte si pana la 14.000 de persoane din alte tabere de concentrare au fost salvate tot de acest Schindler al Suediei.

Bernadotte era nepotul regelui Oscar al II-lea, ultimul mornarh care a domnit peste Norvegia si Suedia si descendent al unui maresal al lui Napoleon, Jean Baptiste Bernadotte. Contele Folke Bernadotte de Wisborg a avut o tentativa esuata de a face afaceri, apoi a condus Asociatia suedeza de Cercetasi, inainte de a deveni vicepresedinte al Crucii Rosii Suedeze - din aceasta pozitie a putut sa-si duca la indeplinire misiunea de salvare.

Taberele de concentrare construite de nazisti in Polonia fusesera deja eliberate pana in toamna lui 1944, insa la acel moment se mai aflau inca cel putin un milion de prizonieri in taberele de pe sol german - inclusiv Buchenwald, Dachau si Bergen-Belsen. Bernadotte a auzit despre atrocitatile ce se petreceau acolo, insa misiunea sa se anunta dificila. Nu se stia cu exactitate unde se aflau, pericolul patrunderii in zonele de razboi era evident si Hitler nu permitea eliberarile, in special de evrei.

Suedia avea insa un interes special in operatiunile de salvare - in 1944, neutralitatea era o pozitie tot mai neconfortabila si asa putea avea un rol eroic in ultimele luni ale conflictului.

In plus, suedezii credeau ca prizonierii puteau fi eliberati de Heinrich Himmler, conducatorul lagarelor, in conditiile in care seful SS stia ca razboiul e pe sfarsite si incerca sa gaseasca o solutie de scapare.

Suedezii i-au exploatat disponibilitatea de negociere, mai ales ca acesta a oferit mai intai prizonierii norvegieni si danezi.

In februarie 1945, Himmler a cerut Suediei sa trimita un mediator pentru chestiunea prizonierilor si a fost trimis Bernadotte.

La jumatatea lui martie, contele traversa deja Danemarca cu destinatia Germania, in fruntea a 100 de vehicule apartinand armatei suedeze, cu 250 de doctori, soldati si asistente suedeze.

Planul initial de a prelua detinuti a avut probleme pentru ca avioanele britanice au bombardat camioanele vopsite special in alb, cu cruci rosii - ulterior a reiesit ca si germanii isi vopseau masinile in alb, cu cruci rosii, pentru a pacali Aliatii.

Operatiunea de salvare a femeilor de la Ravensbruck a avut loc spre sfarsitul lui aprilie, cand lagarul se umpluse deja cu evreice aduse din Ungaria si de la Auschwitz. A fost cea mai dramatica operatiune de salvare pusa la cale in acele luni de Bernadotte. Autobuzele pline cu femei au fost tinta focului Aliatilor si cateva au murit. Mii de persoane au fost salvate, insa, in mod miraculos.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#prizonieri nazisti eliberati Suedia, #Suedia Schindler evrei , #Adolf Hitler