Parodiile dupa "Utimele zile ale lui Hitler", bune pentru istorie (Video)

Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 10:41
6252 citiri
Parodiile dupa "Utimele zile ale lui Hitler", bune pentru istorie (Video)
foto: Slate

In septembrie 2004, vedea lumina zilei in Germania, filmul "Ultimele zile ale lui Hitler", de Oliver Hirschbiegel.

Pentru cei ce nu au vizionat pelicula, scena in care Hitler (interpretat de Bruno Ganz) are o izbuncire de furie in bunkerul sau afland ca batalia Berlinului a fost pierduta, incepand cu 2006 a facut obiectul unui numar enorm de vizualizari pe YouTube. A devenit chiar virala in mediul virtual.

De la problemele cu noua versiune a Flight Simulator, la evenimentele recente, cum ar fi prabusirea avionului MH17 sau victoria Germaniei la Campionatul Mondial, Fuhrerul s-a revoltat impotriva multor lucruri timp de aproape un deceniu.

Dar la fel se poate vorbi cand il vedem ca personaj istoric? Este ceea ce s-a intrebat jurnalistul si romancierul Ron Rosenbaum, in postfata inedita a noii versiuni a operei sale "Explaining Hitler: The Search for the Origins of His Evil", pe care a reprodus-o Los Angeles Review of Books, potrivit Slate

Ron Rosenbaum ofera o analiza a "ceea ce ar putea fi cea mai reprodusa imagine a lui Adolf Hitler din lumea intreaga", demonul redus la starea de banalitate.

Genial in aceste parodii este ca ele trivializeaza insasi obscenitatea, deoarece efectul lor e direct legat de faptul ca Hitler ocupa inca un loc important in ierarhia raului. Si, intr-un mod particular, dar eficace, ele il reaseaza pe "adevaratul Hitler" intr-un context favorabil culturii pop sau satirei online.

Fenomenul virtual din filmul citat demonstreaza pana in ce punct liderul nazist ramane un personaj istoric dificil de simplificat.

"Aceste parodii de pe YouTube dureaza de decenii. Faptul ca ele sunt atat de vii, poate ca este mai putin un exemplu al modului in care cultura noastra il poate 'digera' pe Adolf Hitler decat modul in care nu o poate face", afirma romancierul.

"Simplul fapt ca incercam sa-l cuprindem intr-o caricatura", explica Rosenbaum, iar acest desen stilizat se autosatirizeaza, demonstreaza "dorinta de a ne distanta" de posibilitatea de a zugravi figura normala a "adevaratului" Hitler. Captat intr-o imagine caraghioasa, il facem mai putin firesc.

"Dorinta" de a-l evita pe "adevaratul" Hitler este un lucru rau? Pentru Rosenbaum, nu. El sustine ca, dimpotriva,: "Inca un astfel de 'tratament' de imagine a lui Hitler este o veste buna, in sensul ca ar rezista tentatiei de redare simplista a sistemului psihologic, sociologic sau epidemiologic care l-a consacrat".

Pe scurt, este mai bine ca ramane un personaj cu misterele si aura sa malefica, ce va da istoricilor sansa sa-l investigheze fara a afecta insa posibilitatea transpunerii sale ca subiect de parodie al culturii pop.

O noua ipostaza si o provocare pentru cei dispusi sa-l perceapa pe Hitler intr-o singura "cheie."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#parodii Hitler, #film Hitler, #Ron Rosenbaum despre Hitler , #Adolf Hitler