Povestea cutremuratoare a unui roman care a supravietuit la Auschwitz

Joi, 05 Martie 2015, ora 16:01
7035 citiri
Povestea cutremuratoare a unui roman care a supravietuit la Auschwitz
Foto: Hepta.ro

Clujeanul Vasile Szekely a supravietuit lagarelor de la Auschwitz Birkenau, Buchenwald si Bochum si a reusit, dupa razboi, sa termine un institut din Leningrad si sa devina unul dintre cei mai respectati ingineri de cai ferate din tara. La 86 de ani, a primit Ordinul National Serviciul Credincios.

Vasile Szekely a adunat in 86 de ani de viata un sac de amintiri, unele care il mai dor si care i-au sapat urme adanci pe chip. Retraieste cu greutate calvarul celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar lacrimile ii umezesc ochii cand isi aminteste ce a indurat. Este, insa, mandru ca a supravietuit si ca a reusit sa aiba o viata implinita, la care nu mai spera atunci.

"Nu am vrut sa port in piept steaua galbena"

La doar 15 ani, in primavara anului 1944, Vasile Szekely a fost imbarcat in trenurile mortii si dus in lagarul de la Auschwitz Birkenau, apoi la Buchenwald si Bochum. Mai bine de un an nu a mai avut nume, nu a mai fost un om, ci a fost un simplu numar.

Marturii cutremuratoare ale unui supravietuitor de la Auschwitz: Cum a scapat de camera de gazare

Nascut in Cluj-Napoca, a copilarit in cartierul Gheorgheni, intr-o camera si o bucatarie, luate cu chirie, alaturi de parintii sai si de fratele mai mare cu sapte ani, Emerich.

"In 1944, au venit vremuri grele, iar noi, evreii, eram obligati sa purtam in piept steaua galbena. Eu eram un adolescent mai rebel, aveam 15 ani, si nu am vrut sa port steaua galbena, nici eu, nici fratele meu. (...) Intr-o zi, era prin aprilie, cand am venit acasa am vazut un camion in care erau parintii mei, intr-un transport spre ghetou. Cu fratele meu am vrut sa mergem si noi alaturi de ei, dar ne-au facut cu mana sa nu ne apropiem. A fost ziua in care i-am vazut ultima data", isi aminteste Szekely.

Impreuna cu fratele sau, a vrut sa intre in casa, dar aceasta era sigilata, astfel ca au dormit o noapte in pridvorul proprietaresei. Neavand unde sa locuiasca, s-au gandit sa plece la Baia Mare, unde fratele sau lucrase mai demult. Acolo li s-a spus ca puteau munci, alaturi de alti evrei care aveau pe mana o banderola galbena.

O supravietuitoare de origine romana a Holocaustului a adoptat nepotul unui fost lider nazist

"Noi iarasi nu am vrut sa purtam nici acea banderola. Era si acolo un ghetou unde am intrat, iar de acolo ne-au dus cu trenul la Auschwitz - Birkenau, in vagoane de animale, unde eram inghesuiti si aveam un singur bidon unde sa ne facem nevoile", povesteste clujeanul.

La sosire, au avut noroc si nu au fost selectati direct pentru camera de gazare, ci au fost dusi intr-o baraca unde au stat in conditii inumane.

"Ne-au tuns, ne-au dezinfectat si apoi ne-au dat hainele vargate si un numar. Din acel moment, nu mai eram un om, ci un numar" a spus Szekeley.

Detinutii mai vechi le-au atras atentia ca va urma o selectie si i-au sfatuit sa declare ca au o meserie, pentru a putea lucra si a nu fi trimisi la gazare.

"Emerich avea o meserie si am spus si eu ca sunt reparator de biciclete. (..) A doua oara cand s-a facut selectia, am spus, din nou, ca repar biciclete si, astfel, am plecat la munca, si m-au dus in lagarul de la Buchenwald. Eram singur - singurel, la 15 ani, fara nimeni cunoscut alaturi", si-a amintit Vasile Szekely.

De la Buchenwald a fost dus mai departe, in lagarul de la Bochum, unde a lucrat, cateva luni, la construirea unor baraci din beton, impreuna cu alti trei clujeni, el fiind cel mai mic. Dupa bombardarea lagarului, detinutii au fost evacuati inapoi la Buchenwald, unde a nimerit intr-un grup de detinuti politici, iar cu ajutorul acestora a reusit sa isi revada fratele.

Fratii Szekely au fost dusi, ulterior, in lagarul de copii, iar in 11 aprilie 1945 au trait bucuria eliberarii lagarului Buchenwald de catre armata americana. Americanii au vrut sa ii inroleze in armata lor, promitandu-le ca vor avea un viitor asigurat, dar cei doi clujeni au refuzat si s-au intors acasa, in Cluj-Napoca. Trecuse peste un an de cand fusesera dusi spre Auschwitz - Birkenau.

Inginer in exploatarea cailor ferate, scolit la Leningrad

Dupa razboi, la insistentele fratelui sau, Vasile Szekely si-a continuat studiile, a absolvit Liceul unitarian din Cluj-Napoca si a dat examen la Institutul de Mecanica, fiind admis. La sfarsitul anului I a fost propus sa mearga la studii in strainatate, la Institutul de Sport din Moscova, dupa care a facut un schimb cu un alt student si a fost repartizat la Institutul de Cai Ferate din Leningrad, oras unde fratele sau studia la Institutul Politehnic. Ulterior, acesta a devenit profesor universitar la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.

Doctorul roman al Mortii: Calaul cu suflet de la Auschwitz - Documentar

De-a lungul carierei, pentru ca stia si mai multe limbi straine - maghiara, rusa, germana - a fost trimis sa reprezinte Romania la diverse foruri internationale ale feroviarilor, inclusiv la Oslo, in Norvegia.

In luna ianuarie, presedintele Klaus Iohannis i-a conferit lui Vasile Szekely Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler.

Decoratia si brevetul i-au fost inmanate joi, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Prefectura Cluj si la care a fost prezent si presedintele Federatiei Comunitati Evreiesti Cluj, Robert Schwartz.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#supravietuitor roman Auschwitz, #roman supravietuit Auschwitz, #lagar nazist roman , #Adolf Hitler