Romanca supravietuitoare a Holocaustului, o noua povata despre nazisti (Video)

Vineri, 01 Mai 2015, ora 12:17
6078 citiri
Romanca supravietuitoare a Holocaustului, o noua povata despre nazisti (Video)
Foto: Facebook/Eva Mozes Kor

Eva Mozes Kor, romanca supravietuitoare a Holocaustului care l-a iertat pe fostul ofiter nazist in varsta de 93 de ani judecat zilele acestea in Germania, a postat pe Facebook imagini din momentul intalnirii.

Oskar Groning, cunoscut drept "contabilul de la Auschwitz", este judecat in Germania pentru complicitate la uciderea a 300.000 de evrei in lagarul din Polonia.

O lectie induiosatoare despre iertare, de la o romanca supravietuitoare a Holocaustului

"Sunt un supravietuitor al experimentelor medicale facute pe gemeni la Auschwitz si, iata, 70 de ani mai tarziu, intalnesc un gardian nazist de la Auschwitz. I-am iertat deja pe nazisti, in urma cu 20 de ani, nu pentru ca meritau, ci pentru ca eu meritam sa ma eliberez de povara pe care au pus-o pe umerii mei.

Asta nu inseamna ca trec cu vederea sau ii absolv de vina pentru ceea ce au facut. Asta va decide instanta.

Intalnirea cu Oskar Groening a fost o noua oportunitate de a afla ceva despre ce s-a intamplat la Auschwitz si de a-l incuraja sa marturiseasca, pentru ca aceste marturii limpezesc tragedia prin care au trecut victimele. De asemenea, se transmite un mesaj puternic catre neo-nazisti si catre toti extremistii care vor sa distruga lumea din nou", a scris pe Facebook Eva Mozes Kor.

Aceasta i-a indemnat pe toti sa distribuie filmuletul postat pentru ca oamenii sa invete astfel sa isi vindece "vechile rani", sa relationeze cu vechii dusmani si, in general, cu ceilalti oameni.

"Mania este o samanta a razboiului. Iertarea este o samanta a pacii", a subliniat ea.

I am a survivor of medical experiments performed on twin children at Auschwitz, and 70 years later, here I am meeting a Nazi guard from Auschwitz. I have already forgiven the Nazis 20 years ago - not because they deserve it, but because I deserve to be free from the burden they have imposed upon me. It does not mean I condone or absolve what was done. That is for the court to decide.Meeting Oskar Groening was just one more opportunity for me to learn something about what happened at Auschwitz and to encourage him to testify, because his testimony corroborates the tragedy of the victims. It also sends a stronger message to the neo-Nazis and all these misguided extremists who want to destroy the world again. The neo-Nazis think I might have made it up, but they cannot ignore the point of view of a former Nazi. This video shows one human being reaching out to another - former adversaries meeting as human beings. Wouldn't it be wonderful for the world if we try to do that with people we didn't like before?Share this video so we can learn how to deal with old wounds, how to resolve issues with old enemies, and how we can relate - one human being to another.Anger is a seed for war. Forgiveness is a seed for peace.- Eva Mozes Kor, Auschwitz Survivor A-7063

Posted by Eva Mozes Kor on Thursday, 30 April 2015

In instanta, Eva Mozes Kor a rememorat experimentele hidoase la care le-a supus, pe ea si pe sora sa geamana, ingrozitorul doctor Josef Mengele si ororile prin care a trecut la Auschwitz. Ulterior, la finalul sedintei de judecata, romanca de 81 de ani s-a indreptat catre fostul membru al SS.

"El a vrut sa se ridice. I-am zis 'te rog, nu o face; nu-mi doresc sa facem o incursiune in timp'. I-am strans mana si i-am spus: 'Apreciez ca ati fost dispus sa veniti astazi in instanta si sa ne confruntati pe noi (supravietuitorii Holocaustului - n. red.).

Dar as vrea sa apelez la nazistii batrani, cei care sunt inca in viata, ar trebui sa vina aici, sa abordeze problema neo-nazistilor din Germania de astazi. Deoarece acesti tineri gresesc cand isi doresc sa revina regimul fascist al lui Hitler. Ei nu vor asculta de mine sau de orice alt supravietuitor. Puteti sa le spuneti ca ati fost la Auschwitz, ati fost implicat in partidul nazist si a fost un lucru teribil'", a povestit anterior pe Facebook Eva Mozes Kor.

De asemenea, ea a postat si o fotografie cu fostul gardian nazist, mentionand ca e sigura ca va fi criticata pentru aceasta poza. Eva Mozes Kor subliniaza insa ca in imagine sunt doua fiinte umane, la 70 de ani de la ororile de la Auschwitz.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Eva Mozes sarut gardian nazist, #romanca surpavietuitoare Auschwitz , #Adolf Hitler