Supravietuitoare a Holocaustului: Nu credeam ca dupa 70 de ani pericolul va fi din nou prezent

Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 22:55
5282 citiri
Supravietuitoare a Holocaustului: Nu credeam ca dupa 70 de ani pericolul va fi din nou prezent
Foto: Radio.cz

Helga Weissova, supravietuitoare a Holocaustului, spune ca in prezent pericolul este "din nou in jurul nostru", la implinirea a 70 de ani de la eliberarea din lagar.

Intrebata, in cadrul unui interviu acordat Mediafax, cum vede situatia actuala in lume, pictorita de origine ceha a raspuns: "Mi-e teama".

Amintiri terifiante de la Auschwitz: Tipetele puternice deveneau incet-incet scancete, apoi doar tacere

"Ceea ce se intampla acum in lume ma ingrozeste, ma sperie. Este astazi a 70-a aniversare a eliberarii si nu credeam atunci cand am fost eliberati ca peste 70 de ani va fi necesar sa vorbim din nou despre asta, ca pericolul va fi din nou in jurul nostru, ca exista riscuri si ma tem ca lucrurile sa nu se repete.

Uitati-va la acei extremisti, la cei care comit atentate sacrificandu-si propria viata. Ei nu au respect, nu numai pentru viata altora, ci nici pentru propria viata, pentru viata copiilor lor. Se sacrifica pentru a ucide, isi invata si isi trimit copiii sa se sacrifice pentru a ucide. Eu nu stiu ce poate fi in sufletul acestor oameni", a spus Weissova.

Presedintele Ucrainei: Risc mare de razboi in Europa, tragedii ca Holocaustul s-ar putea repeta

Aceasta considera ca nu este niciun secret ca antisemitismul inca exista si astazi, in proportie mai mare sau mai mica, in functie de tari.

"Sigur ca situatia de astazi nu se poate compara cu situatia de atunci, dar nu este niciun secret ca antisemitismul inca exista. Trebuie spus insa ca in Cehia poate cel mai putin dintre toate tarile pe care le cunosc. Exista tari in care aceasta tendinta este mult mai puternica si stim cu totii acest lucru. In ultimii ani, tendinta este crescatoare.

(...) Eu, personal, nu resimt aceste manifestari, dar nu spun ca ele nu exista, pentru ca stiu ca ele exista. Eu am foarte multi prieteni si toti se poarta frumos cu mine, dar nu asa este situatia peste tot", a subliniat supravietuitoarea Holocaustului.

Cum arata Auschwitz dupa 70 de ani de la eliberare - imagini spectaculoase din drona (Video)

Nascuta in anul 1929, Helga Weissova a ajuns impreuna cu parintii sai in lagarul de concentrare de la Theresienstadt, in anul 1941, iar in 1944 a fost trimisa cu mama sa la Auschwitz, dupa care la Freiburg. Pictorita explica supravituirea prin faptul ca a avut noroc: "Nu a fost meritul meu, a fost o intamplare, a fost o minune, a fost un noroc".

Iohannis: Evreii din Romania au fost victimele politicilor antisemite si criminale

Luni, presedintele ucrainean Petro Porosenko avertizeaza ca riscul izbucnirii unui razboi in Europa este ridicat si le-a cerut liderilor mondiali sa previna o catastrofa de proportiile Holocaustului si celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

O supravietuitoare de origine romana a Holocaustului a adoptat nepotul unui fost lider nazist

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#supravietuitoare Holocaust antisemitism, #Helga Weissova Holocaust, #Helga Weissova supravietuitoare Auschwitz , #Adolf Hitler