Afganistan, cea mai periculoasa tara pentru femei. Vezi de ce

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 13:21
4775 citiri
Afganistan, cea mai periculoasa tara pentru femei. Vezi de ce
Foto:wand.org

Afganistanul este cea mai periculoasa tara din lume pentru femei, din cauza nivelurilor inalte de violenta, a sistemului sanitar dezastruos si a saraciei, dar si a unei culturi in care sunt pedepsite daca incearca sa-si asume fie si cele mai marunte slujbe destinate de obicei barbatilor, arata un studiu realizat de fundatia Thompson-Reuters.

Acelasi studiu plaseaza Republica Democratica Congo pe locul al doilea si Pakistanul pe locul al treilea, informeaza BBC News.

A patra e India, din cauza nivelurilor inalte de ucidere a bebelusilor si a traficului de femei. Somalia, considerata cea mai haotica tara din lume, din cauza faptului ca nu are guvern de 20 de ani, se afla pe locul al cincilea.

La limita sclaviei

Femeile din Afganistan se confrunta nu doar cu pericolele rezultate din razboiul din tara, in care guvernul si trupele conduse de NATO se infrunta cu extremistii islamisti, ci si cu lipsa de acces la sanatate si educatie, domenii la care aceasta tara se prezinta dezastruos.

In Afganistan, femeile care incearca sa fie politiste sau sa prezinte stirile la televizor sunt adeseori intimidate sau ucise, spune Antonella Motari, care conduce un ONG dedicat protejarii femeilor.

De asemenea, caracteristicile Afganistanului, ca si ale Pakistanului vecin le fac vulnerabile pe femei si la alte atrocitati. Un bun exemplu e "crima de onoare", in care femeile sunt ucise pentru adulter sau alte fapte minore.

In zonele tribale din Pakistan si Afganistan, populate indeosebi de etnicii pastuni si unde se aplica o versiune extrem de dura a legii islamice - Sharia, se poate intampla ca femeile sa fie ucise chiar si din cauza faptului ca au fost violate, pentru ca acest lucru e interpretat ca si cum au facut sex in afara casatoriei.

Tot in aceste zone, sunt frecvente atacurile cu acid ale talibanilor asupra fetitelor, din cauza faptului ca merg la scoala, considerand ca acest lucru e impotriva legii islamice.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Afganistan femei pericol, #ucidere femei Afganistan , #Afganistan