Afganistan: Razboi absurd sau casa de nebuni?

Joi, 15 Martie 2012, ora 07:55
5680 citiri
Afganistan: Razboi absurd sau casa de nebuni?
Foto: L\'Express

Soldatul care a ucis duminica trecuta 16 civili in apropiere de Kandahar avusese trei misiuni in Irak, inainte de a fi trimis in Afganistan. Se comportase normal. Ce a intervenit, pentru ca el se procedeze atat de excentric, ucigand cu sange rece 16 sateni, dintre care 9 copii?

Raspunsul la aceasta intrebare nu stie sa-l ofere nimeni si chiar psihologii cam dau din colt in colt. Cert este ca razboiul dezumanizeaza si poate ca tragedia n-ar fi avut loc, daca soldatul n-ar fi avut misiuni succesive, toate aducatoare de stres, scrie l'Express.

Neincrederea este reciproca

Psihologii apreciaza ca orice persoana sanatoasa poate pierde teren mental, atunci cand este supusa unui stres prelungit, cum este cel experimentat de soldati in razboi.

Cert este ca fenomenul nu poate fi prevazut si, cu atat mai putin, evitat. Singura masura pe care o recomanda specialistii este aceea ca un soldat care a vazut moartea in fata, a asistat la sfarsitul camarazilor sai si a provocat moartea violenta a inamicilor sa nu fie lasat in contact cu civilii din zona luptelor.

Deprecierea morala a soldatilor NATO din Afganistan nu trebuie insa scoasa afara din contextul neincrederii afganilor in aceasta organizatie, pe care ei o considera agresoare. Dar nici NATO nu pare sa fi facut eforturi ca sa para prietenoasa.

Nu intamplator, recent, sase militari americani au fost ucisi de colegii lor, militari afgani, la scurt timp dupa ce alti americani arsesera un exemplar din Coran.

Deterioaarea climatului moral al soldatilor

Neincrederea este dominanta in randul trupelor aflate in Afganistan. In cativa ani, 30% din soldatii afgani, aflati sub arme, au dezertat. Toti fusesera instruiti de instructori NATO, toti fusesera educati in spiritul principiilor societatii moderne. N-au avut incredere nici in aceasta societate, nici in principiile ei.

Ostilitatea celor care se apara intarata spiritul celorlalti. Soldatii americani se simt nedoriti, se stiu amenintati si vad peste tot numai inamici, indiferent daca acestia sunt barbati, femei sau copii.

Soldatul american se confrunta cu o puternica deteriorare a climatului moral. Peste 20% dintre soldatii intorsi din Irak sau Afganistan sufera de sindromul post-traumatic (tulburarea de stres post-traumatic - PTSD), dar numai jumatate dintre ei au incercat un tratament. Consecinta indirecta este o neasteptata crestere a violentei si a criminalitatii.

Dar, intrucat probleme financiare au impiedicat aplicarea unor masuri in ce priveste sindromul PTSD, acesta nu este recunoscut oficial, ceea ce face ca cei afectati de boala sa poate fi din nou recrutati si din nou trimisi in zona de conflict.

In SUA, un sinucigas din cinci este vetaran

Dovada cea mai elocventa in ce priveste influenta razboiului asupra sanatatii mintale este cresterea ratei sinuciderilor printre militarii aflati in zona. Intr-o singura luna din anul 2011, armata a inregistrat 20 de asemenea cazuri. In SUA, unul din cinci sinucigasi este un veteran.

In aceste conditii, n-ar trebui sa ne mire cazul soldatului care a ucis fara motiv 16 civili langa Kandahar. Mai curand, ar trebui sa ne intrebam daca el este responsabil pentru gestul sau dement.

Asta, pentru ca dementa e o boala psihica, iar cei bolnavi sunt scutiti de rigorile legii si uneori sunt trimisi la razboi, in loc sa fie internati la balamuc.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#soldati americani Afganistan, #stres razboi Afganistan, #stres posttraumatic razboi SUA, #militari americani stres , #Afganistan