Atac cu bomba cu peste 100 de victime la o scoala din Afganistan: Copiii primeau diplomele de final de an

Marti, 03 Aprilie 2018, ora 13:09
3645 citiri
Atac cu bomba cu peste 100 de victime la o scoala din Afganistan: Copiii primeau diplomele de final de an
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Cel putin 100 de persoane - inclusiv numerosi copii - au fost ucise si ranite luni in bombardamentul aviatiei afgane la o scoala coranica, in nord-estul Afganistanului, potrivit bilanturilor spitalicesc si al securitatii disponibile.

La o zi dupa acest raid al fortelor aeriene afgane, doua surse in domeniul securitatii au declarat sub protectia anonimatului ca este vorba despre un bilant de "59 de morti, intre care majoritatea copii, unii in varsta de opt ani, si a 17 talibani", dar si de "57 de raniti".

Raidul a avut loc luni la pranz in timpul unei ceremonii de inmanare de diplome, cu ocazia sfarsitului de an, intr-o scoala coranica in acest district aflat in mare parte sub controlul talibanilor.

Un purtator de cuvant al Ministerului afgan al Sanatatii Wahid Majroh a confirmat marti ca "57 de civili, inclusiv copii si batrani, au fost condusi la un spital regional in Kunduz dar si cinci morti".

O sursa in domeniul securitatii a subliniat ca talibanii "nu-si aduc in general victimele la spitalul public", iar cel de la Kunduz se afla la cateva zeci de kilometri de locul bombardat, in disctirctul Dashte Archi.

Misiunea ONU de Asistenta in Afganistan (MANUA) a anuntat ca a trimis la fata locului o echipa din cadrul Diviziei Drepturilor Omului cu scopul de a "stabili faptele", precizand ca "urmareste indeaproape" informatii cu privire la bombardament.

"E un macel, totul e acoperit de sange"

Un martor care s-a dus la fata locului imediat dupa atac, Abdul Khalil, a declarat pentru AFP ca a "numarat 35 de cadavre, majoritatea decapitate".

"Numai din tribul meu 15 persoane au fost ucise, inclusiv nepotul meu in varsta de 15 ani", a adaugat el, evocand un "macel - totul era acoperit de sange, iar pamantul de parti de corp, capete, membre".

Un purtator de cuvant al celei de-a 20-a Divizii a armatei de la Kunduz, Ghulam Hazrat Karimi, a declarat luni pentru AFP ca 20 de talibani au fost ucisi, fara sa mentioneze victime civile.

Armata si serviciile de securitate acuza insurgentii ca au planificat o reuniune a comandantilor lor in aceasta scoala religioasa si ca au dispus "numerosi paznici pe motocicleta in jur".

"Ei au tras imediat cu armament usor impotriva unor elicoptere ale armatei dupa raid", a declarat una dintre aceste surse.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#bombardaent scoala Afganistan morti raniti talibani , #Afganistan