Doi militari romani au murit in Afganistan

Vineri, 01 Octombrie 2010, ora 14:14
11808 citiri
Doi militari romani au murit in Afganistan
Foto: MApN

Doi militari romani au murit, vineri, in Afganistan, dupa ce transportorul blindat in care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

Atacul a avut loc in jurul orei 10:30 (ora Romaniei), in Provincia Zabul, la aproximativ 40 de kilometri nord-est de Qalat. In incident a fost ranit si caporalul Vasile Zbanca. Militarul ranit a fost transportat, conform procedurilor, cu un elicopter de evacuare medicala la spitalul militar din Baza Lagman, in prezent starea acestuia fiind stabila.

Sergentul major Marius Florin Sfeches (foto dreapta) si soldatul Cristian-Petru Filip (foto stanga) au murit in urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE in care se aflau, se arata intr-un comunicat al Ministerului Apararii.

Militarul ranit si cei doi militari care si-au pierdut viata faceau parte din Batalionul 812 Manevra "Soimii Carpatilor". Sergentul major Marius Florin Sfeches avea 25 de ani si era necasatorit. Soldatul Cristian-Petru Filip avea 26 de ani si era necasatorit.

Ministrul Apararii Nationale Gabriel Oprea a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a celor doi militari care si-au sacrificat viata sub culorile Drapelului national, savarsind acte de devotament exceptional in timpul executarii misiunii in teatrul de operatii din Afganistan.

De asemenea, ministrul Apararii a inaintat Presedintelui Romaniei propunerile de decorare a sublocotenentilor post-mortem Marius Florin Sfeches si Cristian-Petru Filip cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi.

Presedintele Basescu transmite condoleante familiei

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a transmis vineri un mesaj de condoleante familiilor militarilor romani cazuti la datorie.

Presedintele noteaza ca a primit "cu un mare sentiment de pierdere" vestea disparitiei sergentului-major Sfeches Marius Florin si a soldatului Filip Cristian Petru, cazuti la datorie in Afganistan.

"Sergentul-major Sfeches Marius Florin si soldatul Filip Cristian Petru vor ramane in amintirea noastra datorita curajului dovedit si abnegatiei cu care si-au indeplinit angajamentul in serviciul pacii si al securitatii", se arata in mesajul de condoleante al presedintelui.

Traian Basescu a precizat ca isi exprima speranta ca militarul ranit, caporalul Zbanca Vasile, se va intoarce cu bine acasa.

"In acest moment atat de dureros, transmit sincere condoleante familiilor militarilor romani cazuti la datorie si ma alatur durerii lor", se mai arata in mesajul presedintelui Basescu.

Romania a pierdut 17 soldati in Afganistan. 51 au fost raniti

Pana acum in teatrul de operatiuni din Afganistan si-au pierdut viata 15 militari romani. Pe 23 iunie anul acesta, sergentul major Dan Ciobotaru si caporalul Paul Caracuda au fost ucisi in timpul unei misiuni de lupta, dupa ce autovehiculul in care se aflau a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat actionat de la distanta.

Pe 12 mai 2010, sergentul major Valerica Leu a fost ucis in Afganistan, dupa ce a declansat explozia unei mine antipersonal, in timpul unei interventii pentru securizarea unei cai de acces. Pe 23 februarie 2010 un militar a murit si un altul a fost ranit. Sergentul major Florin Badiceanu executa o misiune de patrulare, cand vehiculul in care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat. Pe 7 aprilie 2009, capitanul Vasile Unguras a cazut la datorie dupa ce masina in care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv artizanal.

Tragedia a avut loc la doar cateva zile dupa ce un alt ofiter roman, capitanul Petre Tiberius, si-a pierdut viata intr-un schimb de focuri dintre trupele speciale si insurgentii talibani. Pe 7 aprilie 2009, capitanul Vasile Unguras, ofiter in Brigada 2 Vanatori de Munte Brasov, a murit dupa ce vehiculul militar in care se afla a trecut peste o bomba artizanala.

Pe 26 februarie 2009, a murit sergentul major Chira Claudiu. El se afla intr-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat - Kabul), iar autovehiculul in care era a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

In 2008, 3 soldati au decedat in Afganistan. Sergentul major Dragos Traian Alexandrescu a murit pe 31 august 2008, tot dupa ce a trecut cu transportorul blindat peste un dispozitiv exploziv artizanal. Pe 13 iunie 2008, patrula in care se afla fruntasul Claudiu Marius Covrig a fost atacata de forte insurgente cu armament usor si aruncatoare de grenade. Militarul a fost ranit mortal. Ionut Cosmin Sandu a decedat pe de 20 martie 2008.

Acesta indeplinea o misiune de patrulare in provincia Zabul cand autovehicul in care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. In 2007 si-a pierdut viata Aurel Marcu. Pe 6 septembrie, in urma executarii unei misiuni de patrulare, TAB-ul in care era a trecut peste un dispozitiv explozibil. Aceeasi soarta a avut-o cu un an in urma si sublocotenentul Gheorghita Dragusanu in urma executarii unei misiuni de patrulare. La fel s-a intamplat si in 2005.

Sergentul Narcis Sonei aflat intr-un TAB in fruntea coloanei a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat, care a declansat ulterior detonarea munitiei din interiorul TAB-ului. Din 2005 pana in prezent 51 de militari romani au fost raniti in Afganistan. Ultimul pe 24 aprilie 2010.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#militari morti Afganistan, #militari morti , #Afganistan