Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

India si Pakistanul, cruciale pentru mersul razboiului in Afganistan

Sambata, 08 Mai 2010, ora 10:28
2273 citiri
India si Pakistanul, cruciale pentru mersul razboiului in Afganistan

Atunci cand gruparea terorista al-Qaida a atacat SUA la 11 septembrie 2001 a vrut sa provoace ceea ce America dorea cel mai mult sa evite, si anume o interventie militara in regiunea care adaposteste liderii fundamentalisti si care se intinde din Irak pana in Afganistan.

Acest lucru ar fi dus la coalizarea populatiei islamice impotriva a ceea ce al-Qaida numeste regimuri marioneta conduse de guverne occidentale, si formarea unei puteri islamice transnationale.

Atacul SUA asupra Afganistanului a fost intuit corect, insa nu s-a banuit ridicarea populatiei pan-islamice contra propriilor guverne, impotriva acestui lucru contribuind numeroasele actiuni militare ulterioare ale SUA si coalitiei, care nu au mai permis al-Qaida sa planuiasca alte atacuri in Vest, remarca grupul de analiza Stratfor .

Inainte de interventiile militare ale SUA in Afganistan si Irak, regiunea islamica era caracterizata prin trei echilibre de putere care au mentinut o relativa stabilitate in zona.

Intre timp, balanta de putere iraniano-irakiana a fost complet distrusa de invazia Irakului de catre SUA in 2003, balanta arabo-israeliana este supusa si ea la grele incercari, subiectul analizei noastre prezente fiind reprezentat de cea de-a treia balanta de putere, cea indo-pakistaneza.

Ulterior atacului terorist din 11 septembrie, SUA l-au fortat pe presedintele Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, sa asiste efortul de razboi al SUA impotriva al-Qaida si talibanilor, in caz contrar Pakistanul urmand sa cada in dizgratie.

Pakistanul era incoltit din toate directiile. Cu un relief predominant muntos si desertic, cu o productie agricola ce depinde de sezonul musonic, avand o populatie pastuna bine delimitata etnic si o mare putere militara in dreapta sa, India, se poate spune ca Pakistan este un stat cu foarte putine posibilitati economice.

Consolidarea statului pakistanez s-a bazat in schimb pe coalizarea diferitelor etnii sub o identitate islamica comuna, lucru care a permis Pakistanului sa devina (inclusiv prin sponsorizarea talibanilor) singura putere dominanta din Afganistan, dupa retragerea armatelor sovietice.

Presiunile SUA, intarite prin ajutoare economice, au fortat Pakistanul sa lanseze actiuni de eliminare a talibanilor din propriul teritoriu si sa renunte la singura strategie care facea din acest stat unul functional.

Pe de alta parte, India a cunoscut ascensiunea ca putere regionala in anii '90, in perioada dintre retragerea trupelor sovietice din Afganistan si ridicarea talibanilor.

Stabilitatea relativa din Afganistan va dura insa atata timp cat armata americana va stationa acolo, lucru evident nedorit de administratia Obama, care a gasit in Pakistan partenerul strategic de care avea nevoie.

Acest lucru este in detrimentul Indiei si submineaza echilibrul format in regiune de balanta de putere indo-pakistaneza, creata timp de un deceniu prin ridicarea Indiei ca putere regionala, apreciaza Stratfor.

Arsene Cosmin Madalin

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#razboi Afganistan, #india pakistan relatie , #Afganistan