Liderul talibanilor a murit? Care sunt indiciile

Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 15:55
2808 citiri
Liderul talibanilor a murit? Care sunt indiciile
Foto: Hepta.ro

Guvernul afgan a transmis ca ancheteaza rapoarte potrivit carora liderul taliban Mullah Omar ar fi murit, dupa ce in ultimii ani n-au mai aparut informatii ca acesta ar mai fi fost vazut in public.

Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al presedintelui afgan Ashraf Ghani, la o conferinta de presa sustinuta in Kabul, relateaza Sky News.

"Inca suntem in curs de verificare a acelor rapoarte si de indata ce vom primi confirmarea vom informa poporul afgan si presa", a precizat purtatorul de cuvant.

Lider taliban, gafa fatala pe Twitter - americanii planuiesc sa-i faca o vizita

Rapoartele presei din Afganistan si Pakistan, din aceasta saptamana, transmit ca Omar a murit in urma cu circa doi ani, iar unele informatii arata ca fiul sau i-ar fi succesor in fruntea talibanilor.

Un purtator de cuvant al talibanilor a declarat, pentru Sky News, ca, potrivit informatiilor sale, Mullah Omar este inca in viata si conduce miscarea extremistilor.

Liderul suprem al talibanilor: I-am infrant pe americani in Afganistan

Liderul miscarii islamiste nu a mai fost vazut in public din anul atacurilor de la World Trade Center, 2001, ceea ce a dus la speculatii ca ar fi mort de ceva timp.

Talibanii au condus Afganistanul la sfarsitul anilor '90, pana in 2001, cand ofensiva americana i-a dat jos de la putere. De atunci, talibanii se lupta cu fortele guvernamentale sustinute de Occident, omorand mii de civili si de militari.

Cei mai cautati teroristi din lume

Un oficial pakistanez a spus, sub protectia anonimatului, ca zvonurile privin moartea liderului talibanilor sunt speculatii menite sa intrerupa discutiile pentru pace, urmatoarea runda de negocieri dintre guvernul afgan si reprezentantii talibanilor urmand sa aiba loc vineri, in Pakistan.

Daca se va confirma, moartea lui Omar ar putea complica procesul de pace, deoarece astfel se elimina un lider important al talibanilor.

Nascut in anul 1960, Omar s-a luptat impotriva ocupatiei sovietice, in anii '80, pierzandu-si vederea la ochiul drept in lupta. In plus, a avut legaturi stranse cu fostul lider al Qaida, Osama bin Laden. A devenit liderul suprem al miscarii talibanilor in anul 1996.

Din 2001, americanii au pus o recompensa de 10 milioane de dolari pe capul sau.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#lider talibani murit, #lider talibani mort, #Mullah Omar murit , #Afganistan