Noul plan pentru Afganistan: Mai multi morti, mai multi prizonieri

Sambata, 16 Octombrie 2010, ora 08:51
1851 citiri
Noul plan pentru Afganistan: Mai multi morti, mai multi prizonieri
Foto: Arhiva

Autoritatile americane spun ca SUA si-au schimbat strategia pentru Afganistan, de la clasicul COIN (counterinsurgency), care prevede protejarea populatiei, asigurarea serviciilor de baza si promovarea unui guvern popular, la traditonala afacere de ucideri si capturari ale "baietilor rai".

Totusi, COIN inca nu a murit. Multi soldati inca sunt implicati in operatiunile COIN. Multi oficiali civili si militari, din mai multe state membre NATO, se gasesc in diverse ministere din capitala Kabul si din provincii.

Ofiterii SUA si NATO, analistii serviciilor de informatii, si alti consilieri, cred ca obiectivele din Afganistan nu mai pot fi indeplinite in timp scurt doar prin COIN sau printr-o strategie dominanta COIN, scrie Slate.com.

Efectele dorite sunt aceleasi: sa preseze insurgentii talibani, sa distruga reteaua acestora si sa creeze disensiuni intre luptatori si liderii lor din Pakistan, pana ce multi dintre ei se vor preda sau vor negocia o pace cu guvernul afgan.

Sub strategia COIN, acest proces ar fi avut loc incet, in timp ce prezenta trupele straine si asigurarea serviciilor de baza, ar creste loialitatea afganilor fata de guvern, insurgentii pierzandu-si suportul din partea populatiei.

Totusi, a fost calculat, de catre multi sustinatori al strategiei COIN, ca acest proces ar tine prea mult.

Cat despre retragerea trupelor SUA din Afganistan, presedintele Barack Obama, a spus in repetate randuri ca termenul limita stabilit pentru iulie 2011, va marca doar inceputul retragerii fortelor militare, si ca ritmul iesirii din tara va depinde de conditiile de pe teren.

Ceea ce este clar, este faptul ca razboiul devine tot mai nepopular. Unii din oficialii Casei Albe cauta orice scuza pentru a retrage trupele din Afganistan. In orice caz, timpul necesar pentru a castiga razboiul prin strategia COIN este estimat a fi intre 6 si 10 ani, perioada prea lunga pentru a putea fi sustinuta politic.

Din punctul de vedere al politicii afgane, COIN poate deveni un succes, doar cu ajutorul guvernului local, fortele americane oricum sustin ca lupta de partea guvernului afgan. Si totusi, guvernul presedintelui afgan este atat de nepopular, si atat de incompetent in asigurarea serviciilor de baza, incat nu poate servi ca partener de incredere in campania COIN.

O noua strategie

Asa ca fortele SUA si NATO se concentreaza pe o strategie diferita, mai rapida, si mai puternica, de a forta talibanii sa vina la masa negocierilor.

Atacurile aeriene si asasinatele efectuate de trupele comando au fost intotdeauna parte din strategie. Fara securitatea oferita de trupele SUA in teren, si fara informatiile culese de acestea de la populatia locala, fortele speciale nu ar putea functiona, iar pilotii nu ar sti unde sa loveasca.

Cele doua strategii, COIN si contraterorismul, sunt, in esenta, in stransa legatura. Ceea ce s-a schimbat in ultima perioada este doar intensitatea in care fiecare dintre ele sunt aplicate.

Manualul armatei americane privind COIN, care a fost scris in colaborare cu gen. Davis Petraeus, comandantul fortelor americane din Afganistan, spune ca razboaiele COIN sunt "prelungite in mod natural", necesitand "suport politic ferm si foarte multa rabdare," cat si "cheltuieli imense de resurse si timp".

Obliga soldatii si ofiterii sa se concentreze pe protejarea populatiei, "uciderea si capturarea inamicului" fiind pe plan secundar. La un moment dat in manual sta scris: "Atacati insurgentii numai cand va stau in cale".

De cand a preluat comanda fortelor din Afganistan, Petraeus a spus ca luptatorii talibani si liderii acestora nu vor cauta sa negocieze o intelegere, decat daca vor crede ca vor pierde. In ultimele saptamani, a intensificat aceasta campanie de "ucidere si capturare a inamicului", fapt pe care manualul sau descurajeaza, pentru a face insurgentii sa realizeze ca vor pierde totul mult mai repede.

"Petraeus a trimis baietii din fortele speciale", a spus un oficial american, in fiecare zona din Afganistan unde talibanii au influenta: nord, est si sud.

Si nu numai trupele comando. Potrivit ultimelor date eliberate de fortele aeriene ale SUA, avioanele si dronele au aruncat sau lansat 1600 de bombe si rachete asupra unor tinte, in ultimele trei luni, din care aproape jumatate din ele, numai in luna septembrie. In aceleasi trei luni, ale anului trecut, au fost aruncate sau lansate, numai 1.031 de bombe sau rachete, din care 257 in luna septembrie 2009.

Noua strategie pare sa aiba ceva efect. Un ofiter de rang inalt a spus ca peste 300 de talibani au fost ucisi sau capturati in ultimele trei luni. In plus, peste 800 de insurgenti au fost ucisi, si peste 2.000 capturati.

Serviciile de informatii spun ca talibanii sunt acum mai dispersati si mai confuzi, pentru ca liderii acestora trimit cu intarziere noi comandanti dupa ce cei vechi sunt ucisi, inlocuitorii fiind deseori si incompetenti.

Au fost zeci de cazuri in care s-au predat, a spus un oficial. Intr-un caz, aproximativ 200 de insurgenti, care operau in sudul provinciei Helmand, au pornit spre Herat cu scopul de a se preda. S-au predat in provincia Herat pentru ca sa scape de represiunile altor talibani, asta insemnand ca, desi mai sunt care vor sa se predea, este foarte riscant.

In al doilea rand, talibanii au o lunga traditie in a schimba partile, dupa cum este prezentat foarte bine in cartea lui Dexter Filkins - The Forever War. Cei care se predau azi, maine s-ar putea intoarce sa lupte din nou.

Efectele noii strategii

Un oficial american, care era foarte sceptic in privinta razboiului, a scris intr-un e-mail: "Este o strategie rezonabila cu o sansa pesimista de succes." Iar un consilier NATO, care era pesimist acum trei luni, a scris: "Sunt acum un pahar pe jumatate plin."

Daca atacurile aeriene si ale fortelor speciale continua, presiunea va fi tot mai mare asupra insurgentilor supravietuitori, fortand in final liderii talibani sa vina la masa negocierilor, totusi, asta fiind pe departe finalul jocului.

Ce fel de intelegere ar dori acesti talibani? O conditie pusa de gen. Petraeus, este ca fiecare taliban care cauta reconcilierea, trebuie sa jure ca va sustine constitutia si liderii alesi. Daca vor face asta, isi vor incalca pe urma intelegerea? Fortele americane pot ramane sa ajute la punerea in aplicare ale acestor intelegeri, dar garantul va trebui sa fie Karzai. Isi va respecta intelegerile fara sa exagereze in conditiile impuse?

In final, pentru ca o intelegere sa ramana si sa rezulte o stabilitate politica, trebuie sa existe crestere economica, institutii de justitie credibile, si servicii de baza pentru populatie. In acest sens, strategia COIN este inca valabila, si asta ne duce la aceeasi intrebare: Cum ar putea cresterea economica, un guvern bun, si serviciile, sa se dezvolte, daca regimului ii lipseste legitimitatea politica?

Mai exista, totusi, inca o carte ascunsa, rar mentionata in astfel de discutii: luptatorii Aliantei Nordului, fostul grup care a ajutat fortele speciale americane sa rastoarne regimul taliban in 2002. Acesti luptatori au fost dezarmati cand Karzai a venit la putere, unii analisti temandu-se ca acestia ar putea ridica iar armele daca talibanii vor reveni in guvern ca parte a unei intelegeri prin care puterea va fi impartita. Daca se va intampla asta, razboiul civil s-ar putea declansa inca odata.

Calea spre sfarsitul razboiului pare un pic mai clara, dar cum se va termina si ce va fi dupa ramane in ceata ca intotdeauna.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#razboi Afganistan, #strategii razboi Afganistan, #insurgenti talibani Afganistan , #Afganistan