Spionii romani elogiati de americani

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 06 August 2014, ora 11:43
9027 citiri
Spionii romani elogiati de americani

In decursul celor 13 ani de cand Operatiunea Enduring Freedom se desfasoara in Afganistan, romanii din serviciile de informatii au capatat reputatia de profesionisti adevarati printre colegii lor straini.

La baza din Kandahar, in ultimii 13 ani a inflorit relatia dintre americani, australieni si romani, scrie intr-un amplu articol Departamentul american de Aparare.

Ambasada SUA la Bucuresti anunta pe Facebook aparitia acestui articol si subliniaza concluziile sale: "Poate nu stiati, dar serviciile de informatii romanesti au avut o contributie importanta la operatiunile desfasurate de NATO in Afganistan. Potrivit ISAF Regional Command (South), la 13 ani de la sosirea lor in Kandahar, romanii au transformat intreaga comunitate locala de informatii".

Colonelul Matt Gill, ofiter de informatii pentru Regional Command-South, Combined Joint Task Force-1 si 1st Cavalry Division, are o ampla perspectiva asupra contributiei Romaniei la sfera serviciilor de informatii in provincia Kandahar. El s-a aflat aici inca de la inceput si a fost aici si cand contingentul roman a plecat spre casa.

In timpul primei sale detasari, in 2002, seful sau l-a anuntat de venirea romanilor. "Primul gand care mi-a trecut prin minte, care era in ADN-ul meu, a fost ca romanii au facut parte din Pactul de la Varsovia", isi aminteste acesta.

"Eu sunt de origine din Texas, dar am crescut in Europa. Am mers la liceu in Bruxelles, Belgia, si am trait si mers la scoala generala in Germania de Vest. Atunci era NATO si Pactul de la Varsovia si Romania facea parte din pact".

Gill a intampinat romanii, in conditiile in care "niciunul dintre noi nu stia ce sa astepte". "Cred ca am stat si ne-am uitat unii la altii. Majoritatea romanilor abia vorbeau engleza si eu nu vorbeam romana. Ne-am strans mainile, i-am instalat si n-am schimbat nicio vorba". La scurt timp, insa, colonelul a descoperit ca unul dintre romani vorbea engleza foarte bine si avea o afinitate pentru America, ceea ce a deschis puntea de comunicare.

"In cursul primei noastre intalniri, ne-am cunoscut unul pe altul. Nu am vorbit despre informatii, am vorbit unul cu altul. Mi-a indepartat toate acele notiuni preconcepute cu care crescusem. A fost bine sa vad ca valul Razboiului Rece nu mai exista", povesteste acesta.

In curand, romanii au inceput sa se arate interesati de operatiunile din baza, "sa vada cum se potrivesc la Kandahar".

Kandahar in 2002 era foarte diferit de cum este acum si romanii aveau si o criza de identitate cu privire la cine erau ca agenti de informatii si cu ce urmau sa contribuie la misiune, crede Gill.

Dar "aproape 13 ani mai tarziu, comunitatea lor de informatii este foarte romaneasca, este a lor, si-au ales propria cale inainte si a fost extraordinar sa o vad din punct de vedere profesional".

De partea australiana, maiorul Mick Hahn explica felul in care tari precum Romania, din fostul bloc al tarilor comuniste, au dezvoltat propriul stil de analiza a informatiilor. Acesta spune ca multe tari foste membre ale Pactului de la Varsovia sunt influentate de conducerea stufoasa si de doctrina, "asa ca le-a luat romanilor multi ani sa inceapa sa gandeasca in stilul NATO, operatiuni de jos in sus, unde informatia merge in sus si impulsioneaza operatiunile".

"A fost interesant de vazut cum romani, unguri si bulgari s-au adaptat la acest mod de a gandi. Cred ca le va mai lua cativa ani pana vor ajunge unde vrem noi pe partea tehnica, dar n-am niciun dubiu ca vor ajunge acolo", spune Hahn.

La randul sau, Gill isi mai aminteste ca, "la sfarsitul lui noiembrie 2002, serviciul roman de informatii ne-a invitat in biroul lor sa urmarim pe presedintele George W. Bush poftind Romania in NATO in Piata Revolutiei din Bucuresti. Stateam toti in camaruta asta si urmaram discursul la un televizor vechi cu semnal prost. Cand presedintele Bush a amintit ca soldatii nostri muncesc cot la cot in Afganistan, cred ca a fost un moment crucial pentru noi si fratii si surorile romane din Kandahar".

"Acum, cand a trecut peste un deceniu si am vazut cum mica echipa de cinci oameni din serviciile de informatii s-a dezvoltat intr-o uriasa contributie angajata fata de ISAF, si am vazut prieteniile durabile, este extraordinar", incheie colonelul american.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#romani servicii informatii Afganistan, #romani spioni Afganistan , #Afganistan