Africa se indreapta spre un dezastru demografic

Luni, 19 Decembrie 2011, ora 08:16
17302 citiri
Africa se indreapta spre un dezastru demografic
Foto: The Economist

Africa uimeste toate celelalte continente prin fenomenele paranormale cu care este evidentiata in statisticile lumii:

Cea mai ridicata mortalitate

Cea mai ridicata natalitate

Cele mai multe imbonaviri prin trasmitere sexuala

Totusi, cea mai mare crestere demografica.

Un continent subnutrit

Calculele specialistilor in demografie arata ca, la nivelul anului 2045, populatia continentului negru se va dubla, ajungand la doua miliarde de locuitori. In doua din tarile Africii, Liberia si Nigeria, dublarea populatiei se asteapta chiar mult mai devreme: prin 2030.

Problema nu rezida in numarul mare de locuitori, cat in faptul ca resursele continentului, foarte generoase pentru flora si fauna salbatica, sunt modeste pentru om.

In momentul de fata, resursele Africii nu asigura nici macar necesarul pentru populatia existenta, gradul de infometare fiind mai ridicat decat oriunde.

Cu atat mai dramatica se prefigureaza situatia cand aceleasi resurse, chiar si exploatate mai bine, eventual cu tehnologii noi, vor trebui sa hraneasca o populatie dubla.

Ideea padurilor cu bananieri, din care fiecare se serveste pana se satura, este un mit. Exploatarea bananierilor este, in intreaga lume, o afacere ca oricare alta, iar imaginea idilica a africanului care culege banane de pe marginea drumului e la fel de bizara ca imaginea europeanului, care ar culege mere de pe marginea ulitei.

Contraceptia este socotita un sacrilegiu

In ultimele decenii, Asia care resimtea aceeasi amenintare demografica si-a luat masuri preventive. In majoritatea regiunilor s-au distribuit contraceptive, chiar prin grija statului.

In China familiile sunt obligate sa se limiteze la un copil, iar in cazul cand se naste al doilea, tatal este supus unui impozit drastic.

In multe parti ale Africii, contraceptia este considerata un sacrilegiu. Mijloacele cotraceptive nici n-au ajuns decat in mediul urban si, chiar si acolo, adesea sunt refuzate pe considerente traditionale sau religioase.

The Economist relateaza un fapt bizar, petrecut la clinica Marie Stopes, din capitala statului african Burckina Faso. Aici a fost efectuata pentru prima oara o operatie de vasectomie, iar asta a declansat o adevarata revolta in localitate.

Oprobiul public s-a indreptat impotriva respectivului barbat, cu explicatia ca "femeile nu trebuie impiedicate sa nasca, intrucat copiii sunt un dar al lui Dumnezeu, iar noi nu avem dreptul sa refuzam darul divin".

Ca urmare, nimeni n-a indraznit sa se mai prezinte la clinica pentru asemenea interventii, ba si personalul clinicii a inceput sa fie mai reticent, evitand consecintele.

O perspectiva malthusiana

Africa este insa si foarte neomogena. Sunt regiuni, in nordul sau in sudul extrem al continentului, unde media pe familie este de doi sau trei copii, dar sunt si numeroase regiuni, unde media depaseste 10 copii de familie.

Nasterile sunt incurajate si prin conceptul de familie extinsa, unic de altfel: copiii sunt adesea crescuti de veri sau matusi, ceea ce elibereaza parintii de grija cresterii, dar si de povara financiara.

Tot The Economist relateaza ca un sfert din femeile casatorite ar dori sa utilizeze contraceptive, dar nu le pot obtine. In numeroase tari, factorii politici descurajeaza contraceptia, poate pentru a castiga popularitate.

Publicatia citeaza dintr-o cuvantare a presedintelui ugandez: "pentru ca sa nu patrunda intrusi in tara noastra, trebuie sa faceti tot mai multi copii".

Unii analisti economici vad in Africa un viitor laborator malthusian, pregatit pentru o experienta macabra: autoasfixierea populatiei care refuza sa-si apere propria existenta.

Impotriva acestui posibil dezastru planetar, deocamdata nu lupta decat cateva fundatii nonguvernamentale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Africa probleme demografice, #Africa crestere populatie, #Africa contraceptie , #Africa