Limba care sta sa moara, odata cu o intreaga cultura. Doar trei oameni o mai vorbesc

Joi, 31 August 2017, ora 15:38
9273 citiri
Limba care sta sa moara, odata cu o intreaga cultura. Doar trei oameni o mai vorbesc
Foto: Captura video YouTube

Katrina Esau are 84 de ani si de 10 ani a deschis o scoala, in propria casa, pentru a-i invata pe copii limba stramosilor sai, N/U, pe care doar ea si inca alte doua persoane o mai vorbesc. O limba pe care nu vrea sa o ia cu ea in mormant, limba comunitatii San sau a bosimanilor din Africa de Sud.

E o cursa contra cronometru, spune ea, in timp ce le arata pe o plansa celor 20 de copii, majoritatea sub 10 ani si cativa adolescenti, cum sunt numite in limba N/U partile corpului omenesc, arata BBC.

N/U, o limba cu 112 sunete si alte 45 care aduc cu niste clicuri facute cu ajutorul limbii si cerului gurii, este considerata cea mai veche din Africa de Sud. Candva vorbita de o mare comunitate, limba a fost usor-usor parasita, in favoarea alteia, Afrikaans, inrudita cu cea vorbita de olandezii care au venit in Africa de Sud in secolul XVII. Pe vremuri, cand bastinasii erau auziti vorbind in limba lor, erau batuti de europeni, povestesc oamenii. Asa ca limba a fost uitata.

"Predau aceasta limba pentru ca nu vreau sa dispara cand voi muri", explica femeia. "Vreau sa o transmit cat inca mai pot, dar sunt foarte constienta ca nu am prea mult timp", mai spune ea.

"Am abandonat limba noastra si am invatat sa vorbim Afrikaans, chiar daca nu suntem albi - asta ne-a afectat identitatea. Din cauza istoriei noastre, oamenii de azi nu mai vorbesc limba, prea multa durere vine cu ea", mai explica batrana.

Pana recent, nu exista nicio dovada scrisa a limbii N/U. Acest lucru s-a schimbat gratie eforturilor sale. Femeia a lucrat cu lingvisti din Londra si Cape Town, punand pe hartie alfabetul si regulile gramaticale de baza.

De la experti femeia a inteles importanta unei limbi. Aceasta da o identitate, mai ales intr-o perioada a globalizarii. E in stransa legatura cu cultura, vorbeste despre viata comunitatii. Sunt transmise informatii legate de relatii, spiritualitate, pamant, sanatate, umanitate.

Practic, odata cu limba moare un imens cumul de cunostinte al unei comunitati.

Nu e singura limba care risca sa fie pierduta. In pericol e si Nama, vorbita tot in Africa de Sud, la o distanta de trei ore, in Springbok. Localnicii au incercat sa determine autoritatile sa recunoasca aceasta limba printre cele 11 oficiale ale tarii. Nu au reusit.

"E foarte trist ca copiii nostri nu pot vorbi Nama. Mi se rupe inima ca ei nu vor putea niciodata sa comunice cu batranii lor, in limba lor", spune Maria Damara, in varsta de 95 de ani, una dintre putinele persoane care vorbeste limba.

"Ce viitor vor avea, ce se va intampla cu cultura noastra?", intreaba ea pe buna dreptate.

"Daca nu ai o limba, nu ai nimic. Vorbesc cu tine in engleza, dar nu sunt britanica. Vreau sa vorbesc Nama, pentru ca asta sunt", mai spune femeia unui reporter BBC.

Citeste si Limba romana dispare din Europa

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#limba N U dispare, #limba vorbita trei oameni, #limbi disparitie, #cea mai veche limba , #Africa