Aliatii lui Merkel, infranti in Bavaria dupa 46 de ani

Luni, 29 Septembrie 2008, ora 09:56
1161 citiri
Aliatii lui Merkel, infranti in Bavaria dupa 46 de ani

Conservatorii din Uniunea Crestin-Sociala (CSU), aliatul partidului Uniunii Crestin-Democrate(CDU) al cancelarului Angela Merkel, au suferit duminica o infrangere istorica in Bavaria, unde si-au pierdut majoritatea pe care o detineau de 46 de ani.

CSU, partidul aliat al CDU, a pierdut 17% din voturi fata de scrutinul din 2003, obtinand doar 43,4%, potrivit rezultatelor oficiale provizorii.

Totusi, caderea CSU nu a favorizat SPD, adversarul traditional al conservatorilor si partenerul lui Merkel in guvernul federal de la Berlin. Cu 18,6%, SPD are mai putin decat in 2003 (19,6%), transmite AFP.

In schimb, micile formatiuni, in special partidul liberal FDP si Verzii au facut progrese semnificative, ca si independentii.

"Nu ne-am atins obiectivul", care era un scor de peste 50% din voturi, a recunoscut liderul CSU Erwin Huber, vorbind despre "o zi dureroasa si dificila" pentru partidul sau, care obtine 92 dintre cele 187 de locuri din Parlamentul regional.

"Avem rezultate mai slabe decat ne-am putut imagina", a constat seful guvernului regional in exercitiu, Gunther Beckstein. In urma scrutinului, CSU va trebui sa formeze o coalitie pentru a ramane la putere, o "pastila" nu prea usor de "inghitit".

FDP, care revine in Parlamentul din Bavaria dupa 14 ani de absenta, cu 8% din voturi, s-a declarat deschis la negocieri cu CSU.

"Este cel mai bun rezultat pe care l-a obtinut vreodata partidul nostru in Bavaria", a declarat Guido Westerwelle, presedintele formatiunii.

Insa CSU s-ar putea alia cu independentii, care au obtinut 10,2% din voturi si 21 de locuri.

In pofida scorului slab al SPD, care nu va avea decat 39 de reprezentanti, Frank-Walter Steinmeier, ministrul de externe recent desemnat candidat la cancelarie la scrutinul din toamna anului viitor, a apreciat rezultatele din Bavaria drept "un cutremur, un rezultat care va schimba peisajul politic mult dincolo de Bavaria.

Secretarul general al CDU, Ronald Pofalla, a recunoscut "infrangerea amara" a CSU, dar a subliniat ca SPD a obtinut "cel mai slab rezultat de cand se voteaza in Bavaria".

SPD este singurul partid care nu profita de pe urma caderii CSU. Extrema-stanga Die Linke a obtinut 4,3% din voturi, ratand la mica distanta pragul de 5% pentru a intra in Parlamentul regional.

"Este senzational", a declarat Dietmar Bartsch, un lider al acestui partid format din fosti comunisti si dezamagiti ai social-democratiei.

"Este o zi neagra pentru CSU si o zi buna pentru Bavaria", a spus liderul Verzilor, Margarete Bause, a carei formatiune a urcat de la 7,7% la 9,4% din voturi.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Angela Merkel, #Bavaria, #infrangere, #CSU , #al Qaida