Negocieri intense la Budapesta, pentru formarea unui nou guvern

Marti, 24 Martie 2009, ora 21:31
630 citiri
Negocieri intense la Budapesta, pentru formarea unui nou guvern
Foto: Reuters

Socialistii ungari, aflati la guvernare, au obtinut sprijinul de principiu al micului partid de opozitie Forumul Democratic Ungar (MDF) pentru un nou program anticriza, in contextul in care la Budapesta au loc negocieri intense pentru un acord asupra unui nou premier.

Socialistii, care conduceau un guvern minoritar de aproape un an, incearca sa obtina un acord pentru numirea unui nou premier cu opozitia, in special cu Democratii Liberi, dupa ce premierul Ferenc Gyurcsany (foto) s-a oferit sambata sa se retraga si sa permita formarea unui nou guvern, relateaza Reuters.

Liderul Democratilor Liberi, Gabor Fodor, a declarat, marti, ca partidul sau vrea un guvern care sa gestioneze criza si s-a intalnit cu fostul guvernator al bancii centrale Gyorgy Suranyi, pentru a discuta despre starea economiei.

Presa de la Budapesta scrisese ca Suranyi este unul dintre potentialii candidati la succesiunea lui Gyurcsany, alaturi de fostul sef al Academiei de Stiinte Ferenc Glatz si decanul Facultatii de Economiei Corvinus de la Budapesta, Tamas Meszaros.

Fodor a refuzat sa dea detalii despre intalnirea sa cu Suranyi. "Nu e nimic surprinzator ca m-am intalnit cu Gyorgy Suranyi, ne mai intalnim cateodata... sa vorbim despre economie", le-a declarat el jurnalistilor. Cand a fost intrebat daca i se pare verosimil ca Suranyi sa devina premier, liderul Democratilor Liberi a raspuns: "Cred ca multe lucruri sunt verosimile".

Teoretic, socialistii trebuie sa nominalizeze premierul, dar ei au nevoie de spriijinul opozitiei pentru a trece prin Parlament o motiune de neincredere impotriva lui Gyurcsany si pentru a aproba noul premier luna viitoare, fara a convoca alegeri anticipate.

Socialistii si Democratii Liberi isi vor relua negocierile in cursul zilei de marti. "Cred ca un acord este verosimil", a spus Fodor, fara a da termene.

Ungaria a fost nevoita sa recurga la un pachet de salvare de 25 de miliarde de dolari coordonat de FMI, in octombrie, pentru a evita un colaps financiar, dar trebuie sa isi diminueze cheltuielile si sa lanseze reforme cat mai curand posibil, pentru a relansa economia.

Moneda ungara, forintul, a atins niveluri record de depreciere fata de euro luna aceasta, iar analistii avertizeaza ca incertitudinea politica va afecta si mai mult pietele si increderea investitorilor.

Pe de alta parte, socialistii au obtinut sprijinul de principiu al Forumul Democratic Ungar (MDF), care a anuntat marti ca va sprijini un nou program anticriza fara a se alatura guvernului de coalitie, daca programul este conform principiilor sale.

"Daca guvernul arata in aceeasi directie cu a noastra, atunci vom sprijini legile care definesc programul", a declarat liderul MDF, Ibolya David.

Cel mai mare partid de opozitie, Fidesz, a anuntat ca vrea alegeri anticipate. Si liderul sau, Viktor Orban, s-a intalnit cu Suranyi luni si i-a spus ca Fidesz nu va sprijini niciun nou guvern, indiferent cu ce premier. MDF are noua parlamentari din cei 386, Democratii Liberi au 19, iar socialistii 189.

Analistii spun ca Suranyi, in varsta de 55 de ani, seful bancii IntesaSanpaolo SpA si de doua ori guvernator al bancii centrale in anii '90, ar fi o alegere buna pentru a ataca problemele economice ale Ungariei.

"Ceilalti nu au experienta in finante, in timp ce Suranyi a fost guvernator de doua ori si a luat parte la pachetul de stablizare Bokros-Suranyi in 1995", a spus Gyorgy Barcza, analist la divizia KCB din Ungaria.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#negocieri guvern Budapesta, #formare guvern Budapesta , #al Qaida